fbpx

Gasilci obvladali velik požar v nakupovalnem središču Qlandia v Kranju

Foto: STA

Gasilci so požar, ki je danes zjutraj izbruhnil v trgovskem središču Qlandia Kranj, že pogasili. V intervenciji je sodelovalo 153 gasilcev, na prizorišču pa ostaja samo še požarna straža. Zagorelo je med obstoječim in novim delom objekta, ki so ga nameravali odpreti prihodnji mesec. Vzrok požara in višina škode še nista znana.

Kot je pojasnil vodja intervencije in poveljnik kranjske poklicne gasilske enote Andraž Šifrer, so gasilci nekaj minut pred 7. uro prejeli obvestilo, da gori pročelje trgovskega središča Qlandia v Kranju. “Mi smo se seveda takoj odzvali na dogodek,” je izpostavil in dodal, da je v intervenciji sodelovalo 153 gasilcev iz 12 prostovoljnih gasilskih društev z območja Mestne občine Kranj, Gasilsko reševalne službe Kranj in Gasilske brigade Ljubljana.

Poškodovanih v požaru niti med zaposlenimi niti med gasilci ni bilo. Zaposleni, ki so bili že v objektu, in sicer le v Sparu, so se hitro umaknili iz objekta. Na kraj dogodka pa so preventivno prišli tudi reševalci nujne medicinske pomoči, če bi morda prišlo do kakšne poškodbe, da bi lahko takoj nudili prvo pomoč. Da so požar lokalizirali je trajalo približno uro in pol, še vedno pa glede na obsežnost požara poteka nadzorovanje žarišč ter prezračevanje objekta. Tako na prizorišču ostaja manjše število gasilcev, ki izvajajo požarno stražo.

Vzrok požara še ugotavljajo
Stari oziroma obstoječi del Qlandie je bil v požaru nedotaknjen in ga je treba le prezračiti ter očistiti, če bo šlo vse po načrtih, ga bodo morda že danes popoldan odprli. Preložiti pa bodo verjetno morali otvoritev novega dela nakupovalnega središča, ki so ga načrtovali za 7. julij. “Ta dogodek je bil res velik šok in to tik pred načrtovanim odprtjem novega dela objekta, ki smo se ga zelo veselili,” je izpostavila Meta Ahačič, vodja nakupovalnega središča Qlandia.

Foto: STA

Prve ugotovitve kriminalistov in forenzikov kažejo, da je zagorelo pri enem od vhodov v stavbo, ogenj pa se je od tam razširil na ostrešje deloma starega in večinoma novega dela objekta. Vzrok za požar kriminalisti še ugotavljajo in ga bodo lahko sporočili šele po vseh opravljenih kriminalističnih aktivnostih in preveritvah.

C. Š., STA