fbpx

Glede izgube “kulturne obogatitve” ni strahu: Policijska poročila med vikendom razkrivajo kar 79 nezakonitih prehodov migrantov in številna z njimi povezana kriminalna dejanja

Foto: Twitter

Medtem ko v naši državi zadnje tedne upravičeno ne ponehajo debate okrog volkov in medvedov, ki slovenskim kmetom povzročajo vedno večjo škodo, pa marsikateri pozabljajo na varnostno grožnjo, ki je konstantno prisotna. Nezakonite migracije na slovensko-hrvaški meji zaradi sprenevedanja notranjega ministra Boštjana Poklukarja in predsednika vlade Marjana Šarca namreč še naprej ne ponehajo. Konec tedna je bil še posebej pester za policiste Policijske uprave Koper, ki so med vikendom prijeli 37 nezakonitih migrantov.  

V času od 6. ure v petek, 14. junija 2019, do 6. ure v ponedeljek, 17. junija, so na območju Policijske uprave Koper obravnavali 11 Afganistancev, 5 Turkov, 4 Kitajce, 3 Bangladeševce, po 3 Iračane, Irance, Maročane in Pakistance ter po enega Alžirca in Kosovca.

Od 37 prijetih jih je 19 zaprosilo za mednarodno zaščito in so bili odpeljani v azilni dom, 17 oseb pa je bilo ali pa še bo tekom ponedeljka vrnjenih hrvaškim varnostnim organom, 1 oseba pa se nahaja v policijskem pridržanju. Po podatkih policije gre za osebo, ki je preko slovensko-hrvaške meje prevažala 4 nezakonite migrante. Na Policijski postaji Ilirska Bistrica so obravnavali 14 migrantov, na Policijski postaji Koper 13 migrantov, 10 migrantov pa so nam vrnili italijanski varnostni organi.

Slovenec tihotapil migrante
Italijanski varnostni organi so v soboto popoldan najavili, da bodo vrnili dva državljana Iraka in tri državljane Turčije, ki so jih skupaj z vodičem s slovenskim državljanstvom prijeli v Italiji. Vsi so zaprosili za mednarodno zaščito, 55-letnemu vodiču pa so policisti odvzeli prostost. V nedeljo popoldan so policisti v naselju Pregara ustavili osebni avtomobil znamke Audi, ki ga je vozil 43-letni državljan Kosova. Ta je prevažal 4 državljane Kitajske, ki so v državo vstopili na nezakonit način. Kmalu po tem, ko so voznika pridržali, so ugotovili, da je za voznikom razpisana tiralica s strani Interpola, in sicer zaradi suma storitve kaznivega dejanja oboroženega ropa na Kosovu 2. decembra 2008.

Foto: Twitter

Trije so se skrivali med tovorom
Iz policijskega poročila Policijske uprave Novo mesto je razvidno, da so policisti Postaje mejne policije Obrežje v soboto, 15. junija, med kontrolo tovornega vozila z bolgarskimi registrskimi tablicami našli tri migrante, ki so se skriti med tovorom skušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Afganistanca in dva Pakistanca so predali hrvaškim varnostnim organom. Med 14. junijem in 17. junijem so policisti med opravljanjem nalog varovanja državne meje prijeli 17 migrantov, ki so na nezakonit način prestopili državno mejo na območju krajev Dvorce, Prilipe, Mihalovec in Jesenice na Dolenjskem. Policijski postopki s šestimi državljani Irana, po dvema državljanoma Mongolije, Sirije, Iraka, Palestine, Egipta in državljanom Alžirije še niso zaključeni.

Z nezakonitimi migranti so imeli opravka tudi na področju Policijske uprave Ljubljana, saj so med vikendom prijeli skupaj 22 migrantov. Od tega so med opravljanjem nalog varovanja državne meje v krajih Morava, Colnarji in Ribnica prijeli 17 migrantov iz Alžirije in Irana. Na območju Ljubljane so obravnavali 5 migrantov iz Alžirije, Tunizije in Maroka, vsi pa so zaprosili za mednarodno zaščito.

H. M.