fbpx

Goljufa oškodovala banko za milijon in pol

Celjski  kriminalisti so ovadili goljufa, ki  sta banko z območja Celja oškodovala za poldrugi milijon evrov. S plačanimi prvimi obroki kredita za nakup večje količine motornih vozil sta si najprej pridobila zaupanje, potem pa sta ji z novim posojilom skušala zadati “smrtni udarec”.

Celjski  kriminalisti  so uspešno zaključili  preiskavo povezano z bančnim kreditiranjem. Zaradi utemeljenega suma  storitve  kaznivih dejanj poslovne goljufije in ponarejanja listin so kazensko ovadili 32-letnega direktorja, sedaj že izbrisane gospodarske družbe iz Ljubljane in  47-letnika, prav tako iz Ljubljane, ki sta v letih 2007 in 2008 pri banki z območja  Celja  najela  13 kreditov, namenjenih za financiranje nabave novih motornih vozil.

Ljubljančana sta  po  prvih  osmih  kreditih obveznosti banki po prodaji vozil poravnala,  s čimer sta pridobila zaupanje bančnih uslužbencev za odobritve novih posojil. S temi sta nabavila skupno 136 motornih vozil, s sredstvi od prodaje pa zadnjih 5 kreditov nista vrnila in sta banko oškodovala za okoli 1,5 milijona evrov.

Z lažmi pridobila in oškodovala tudi poroka

Po poročanju Dela, sta osumljenca spravila v zmoto tudi odgovorne osebe finančne družbe iz Maribora in gospodarske družbe iz Trbovelj, da sta h kreditoma pristopila kot poroka.

Sredstva pridobljena iz naslova kreditov sta osumljenca porabila za druge namene, kreditodajalcu pa nista vrnila ničesar. Zaradi nevračanja kredita, pa tudi zaradi stečajnih postopkov poroka, je bila banka, kot smo že omenili, oškodovana za 1,5 milijona evra, oba poroka pa za okrog 250.000 evrov.

Delo še poroča, da je po neuradnih informacijah eden izmed osumljencev znani podjetnik Stanko Zakelšek, oškodovana banka pa naj bi bila Nova Ljubljanska banka. Mariborski porok naj bi bil Zvon Ena Holding, ki je končal v stečaju in ne bo mogel pokriti izgube največji slovenski banki.

V. V.