fbpx

Gorski reševalci našli moško truplo. Po vsej verjetnosti gre za pogrešanega Čeha

Mangart (foto: STA)

Gorski reševalci so bili včeraj obveščeni, da sta se na območju Mangarta izgubila dva češka planinca. V večernih urah so 33-letno planinko našli v koči na Mangartskem sedlu, za pogrešanim 32-letnim moškim pa je stekla reševalna akcija. 

Policisti Policijske postaje Bovec so ugotovili, da sta se navedena češka državljana včeraj okoli poldneva z osebnim avtomobilom odpravila iz enega od kampov na Bovškem na Mangartsko sedlo. Češka pohodnika sta se po slovenski planinski strani odpravila na vrh gore Mangart (2.679 metrov visok vrh v Julijskih Alpah in četrti najvišji vrh v Sloveniji), kamor sta prispela ob 15. uri.

Z vrha omenjene gore sta sestopala po italijanski planinski smeri in okoli 16. ure naletela na območje, kjer je še sneg, prav tako sta zašla s poti. Sklenila sta, da bosta našla markirano pot, zato je 33-letna češka planinka krenila naprej po snegu v smeri Mangartskega sedla (tam sta pred vzponom na goro pustila osebno vozilo), medtem ko je 32-letni češki planinec zavil desno v smeri Kotovega sedla ali Jalovca. Kmalu zatem jo je češki planinec poklical, da je našel markirano pot, in ko se je češka pohodnica vrnila navzgor v smeri, kjer je zaslišala njegov glas, 32-letnika tam ni bilo. Kljub iskanju na omenjenem območju ga ni našla, prav tako se moški ni oglašal na njene klice. Kasneje se je odločila, da bo sestopila do izhodiščnega mesta, upajoč, da bo tam tudi omenjeni češki planinec, vendar slednjega okoli 18. ure ni bilo v bližini. Okoli 19.30 ure je odšla v planinsko kočo na Mangartskem sedlu, kjer je počakala na prihod policistov in reševalcev GRS Bovec.

Iskali so tudi italijanski reševalci
Takoj po obvestilu je s strani vodstva Policijske postaje Bovec stekla iskalna akcija z namenom izsleditve pogrešanega 32-letnega Čeha na območju mogočne gore Mangart. Bovškim policistom in 12 pripadnikom GRS Bovec pa se je pri iskanju včeraj zvečer priključilo tudi nekaj članov gorskih reševalcev iz sosednje Italije. Na območju Mangarta je včeraj zvečer divjala močna nevihta, zato iskanje pogrešanega Čeha takrat ni bilo mogoče in se je iskalna akcija nadaljevala med 23. uro vse do 3. ure današnjega dne, ko so gorski reševalci pregledali slovensko in italijansko smer na območju Mangarta ter okolico križišča v smeri Kotovega sedla, vendar pogrešane osebe niso našli. Iskalna akcija je bila ob 3. uri zgodaj zjutraj začasno prekinjena.

Bojijo se, da gre za pogrešano osebo
Danes se je od jutranjih ur dalje iskalna akcija ponovno nadaljevala, vanjo pa je bil vključen tudi vojaški helikopter. Ob 9.31 uri so s helikopterja opazili osebo, ki je nepremično ležala na strmem pobočju proti Kotovemu sedlu. V zvezi z najdbo trupla moškega in glede na okoliščine najdbe v tem trenutku ni mogoče izključiti, da gre za pogrešanega češkega državljana. O najdbi trupla sta bila obveščena tudi preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča in pristojno Državno tožilstvo v Novi Gorici. Policisti okoliščine najdbe trupla še preiskujejo, so sporočili s PU Nova Gorica.

M. P.