fbpx

Groza v slovenskem vrtcu: Vzgojiteljica vpila na jokajočega enoletnega otroka “kaj se dereš!”, medtem ko so bili otroci med kosilom privezani na stolčkih!

Foto: iStock

Grozljiva zgodba prihaja iz vrtca Ruše pri Mariboru. V anonimnem pismu so starši opisali dogodke, ki si jih nihče ne želi za svojega otroka. Opazili so hude nepravilnosti pri delu ene od vzgojiteljic, ta naj bi kričala na otroke in jih celo privezovala s trakovi na stolu. Starši so dogajanje tudi posneli.

O dogodku poroča Lokalec.si, kjer so v uredništvo prejeli grozljivo anonimno pismo. Ravnatelj Osnovne šole Janko Glazer iz Ruš Ladislav Pepelnik, kamor sodi tudi Vrtec Ruše je potrdil, da je tudi sam prebral pismo in opravil razgovor z omenjeno vzgojiteljico in pomočnico, ki sta potrdili, da je vzgojiteljica res povzdignila glas nad otroka. Za privezovanje pa je napisal dejal, da je preventivno pripenjanje otrok iz varnostnih razlogov.

Starša enega od otrok, sta v času kosila konec leta 2019 vstopila v garderobo jaslic, kjer so otroci stari od enajst mesecev dalje. Ko sta zaslišala neutolažljiv jok otrok in zverinsko vpitje vzgojiteljice nista mogla verjeti. “Iz prve igralnice se je slišalo zverinsko kričanje vzgojiteljice in neutolažljiv jok otroka. Po prvem šoku sva stopila naprej in si ogledala situacijo. Vsi otročki so sedeli za mizami ob polnih krožnikih. Gre za otročke stare eno leto, ki so komaj začeli obiskovati jaslice. Eden izmed otrok je neznansko jokal, iz nosu mu je tekel smrkelj v usta, očitno je že nekaj časa jokal, saj je bil čisto rdeč v obraz, (vzgojiteljica) pa je kričala na njega. Njene besede si bova zapomnila za vedno in nama še zdaj zvenijo v glavi. Na otročka je kričala: “ZAKAJ SE DEREEEEEEEEŠ! TVOJE DRETJE MOTI DELOVNI PROCES.TAKOJ PRENEHAJ!!!!!!!” Otroček je bil na stol PRIVEZAN z nekim rjavozelenim trakom kot pes. Menda jih (vzgojiteljica) že vsa leta PRIVEZUJE na stolčke. Seveda z dovoljenjem vodstva. Ob vsem tem kričanju je otrok jokal še bolj saj vsak normalen človek ve, da kričanje ni metoda s katero umiriš otroka. Mislila sva, da bo pomočnica skušala utišati vzgojiteljico in umirit situacijo vendar tudi njej očitno tak način dela ustreza.” V zapisu je bilo še poroča Lokalec.si, da so se starši pogovorili z drugimi starši in ugotovili, da naj bi imela ista vzgojiteljica večkrat takšne izpade in da se je že morala zagovarjati, ni pa bila deležna ustreznih sankcij.

Slika je simbolična. Foto: iStock

Privezovanje otrok iz varnostnih razlogov
Ravnatelj je dejal, da je vzgojiteljica priznala, da je navedenega dne res povzdignila glas na otroka, ki je jokal in da otrokom redno brišeta nosove. “Preventivno pripenjanje otrok pa je zgolj iz varnostnih razlogov, saj je s tem poskrbljeno, da otroci ne padejo s stola. Zaradi vsega navedenega sem vzgojiteljici, v skladu s 172. členom ZDR, izrekel strogi pisni opomin in odredil dodatno spremljavo njenega dela.”

Lana Božič