fbpx

[Z izjavo policije] Grozljivka v središču Ljubljane: Migranta okradla dijakinji in grozila, da ju bosta posilila in ubila

Foto: epa

V noči iz petka na soboto se je v “najlepšem mestu na tem svetu, ne” dogajala prava drama. Migranta sta v središču mesta okradla dijakinji Gimnazije Jožeta Plečnika, ko sta bili s skupino prijateljic in prijateljev v Parlament Pubu, ki se nahaja na zadnji strani gimnazije. Ko ju je skupina prijateljev izsledila, sta provocirala v polomljeni angleščini, da ju bosta posilila in ubila ter nadaljevala z zmerljivkami: “Ti neumna ženska. Ti si nihče, ti si ženska!”

V noči iz petka na soboto, malo čez polnoč, se je na območju Parlament Puba, ploščadi Maximarket in bližnjega podhoda dogajala prava drama. Ob koncih tedna je to sicer priljubljeno stičišče mladih, a kar se je zgodilo dijakinjama Gimnazije Jožeta Plečnika v Ljubljani, ti dobesedno ne moreta verjeti, prav tako ne njuni starši in starši njunih prijateljic. Ena od mater vpletenih nam je zaupala: “Ko je bila skupina prijateljev skupaj na omenjeni lokaciji, sta prijateljici moje hčerke ugotovili, da eni manjka torbica, druga pa, da je izginila njena denarnica iz zaprtega nahrbtnika.” Dekleti sta šli s prijatelji poizvedovati, če je kdo kaj videl ali zaznal in dobili so informacijo, da “so opazili dve osebi, ki ne spadata v ta kontekst, s kapicama na glavi in belimi supergami. Nato pa so osebi celo našli,” pripoveduje ena izmed mater udeleženih dijakinj.

Ko je skupina dijakov našla migrantska zločinca, ki sta dijakinjama izmaknila osebna predmeta, so ju lepo prosili, naj vrneta ukradeno. “Odzvala sta se v polomljeni angleščini, da ne razumeta. ‘I don’t understand, I don’t understand’, sta ponavljala, obenem pa se obnašala vse bolj agresivno.”

Grožnje s smrtjo in posilstvom
Sprva sta zatrjevala, da ne znata angleško, ker sta iz Italije. A ker so dijaki hitro našli nekoga, ki govori italijansko, sta se začela izgovarjati, da sta iz Francije. Nato sta trdila, da sta iz Turčije in nazadnje, da sta iz Maroka. Ker ju dijaki nikakor niso mogli na miren način prepričati, naj vrneta ukradeno torbico in denarnico, so se odločili, da pokličejo policijo. “Ob tem dejstvu pa je njuno obnašanje postalo še bolj agresivno. Eden od njiju je povlekel ven kartico Urbana in jo prelomil, nato pa pokazal na enega od dijakov in govoril: ‘You did this’, torej, ti si mi jo polomil. Prav tako sta se z grobimi zmerljivkami spravila nad dekleta, od tega, da sta jim v angleščini govorila: “I will kill you do I will f*** you …”, pa tudi: “You stupid woman, you are nothing, you are woman,” razkriva mama ene od dijakinj, ki je bila priča temu grozljivemu incidentu po besedah župana Jankovića najlepšega mesta na svetu, ki pa zagotovo ni najbolj varno.

Potrjeno: tatinska migranta iz azilnega doma na Viču
Malo pred prihodom policije se je v incident vpletla še neka gospa, ki je govorila hrvaško, dijakom pa se je predstavila kot nekakšna njuna skrbnica iz azilnega doma na Viču. S tem je bilo potrjeno, da gre za migranta, za prosilca za azil. Mati ene od dijakinj, ki zaradi hčerkine varnosti ne želi biti imenovana, je razkrila: “Ta gospa je tudi sodelovala v tem postopku, ko je prišla policija, je bila tudi evidentirana, ona je bila tista oseba, ki je zločinca prepoznala.” Čeprav sta še ne tako dolgo nazaj trdila, da ne razumeta angleščine, pa – dodaja naš vir – sta v celoti razumela gospo, ki je govorila v hrvaščini, prav tako tudi policiste, ki so z njima komunicirali v slovenščini.

Da gre dejansko za migranta brez vesti, priča tudi dejstvo, da je eden izmed njiju, čeprav je bilo okoli polno prič, enemu od dijakov iz žepa izmaknil denarnico. Kasneje jo je na prigovarjanje vrnil.

Posredovala je policija
Na prizorišče zločina se je čez nekaj minut pripeljalo več policistov, po pričevanju zgoraj navedene matere vsaj s tremi policijskimi avtomobili in s policijskim kombijem. “Prihod policije in njihovo ukrepanje je bilo izjemno korektno. Potem, ko so zaslišali vse vpletene, so pri enem od migrantov našli dijaško izkaznico ene od oškodovanih punc. Policija je vse korektno popisala in nato osumljenca odpeljala.” Dodala je še, da sta migranta z istimi zmerljivkami kot pred tem dijakinje obkladala tudi policistke.

Gospa pa je še pripomnila, da bi bil razplet lahko mnogo hujši, če ne bi “naši dijaki odreagirali zelo premišljeno. Čeprav sta jih migranta ves čas provocirala, so odreagirali neverjetno pametno in ni prišlo do nobenega fizičnega obračuna. Lahko smo zelo ponosni na to generacijo, vključno s tem, da so fantje začeli braniti punce.”

Prebivalci v okolici Kotnikove ulice v Ljubljani ustrahovani in okradeni
Vsekakor je sporno že dejstvo, da so prosilci za azil v Ljubljani prosto sprehajajoči tako podnevi kot ponoči. Prav tako se nad krajami pritožujejo prebivalci Kotnikove ulice in okoliških ulic v Ljubljani, kjer se nahaja t. i. samski dom za migrante, nekateri celo trdijo, da so ustrahovani od migrantov.

Vprašanja v povezavi z incidentom, ko sta migranta okradla dijakinji ljubljanske gimnazije, smo poslali tudi Policiji. IZ PU Ljubljana so nam incident potrdili in razkrili, da sta kaznivo dejanje storila državljana Alžirije, ki sta v Sloveniji prijavljena kot prosilca za azil: “Operativno komunikacijski center PU Ljubljana je bil 18. 2. 2017 nekaj minut po polnoči obveščen o tatvini denarnice pri gostinskem lokalu ob Slovenski cesti v Ljubljani. Na kraj so bili napoteni policisti. Po do sedaj zbranih obvestilih je ugotovljeno, da je(so) 18-letni oškodovanki za zdaj še neznani storilec(-ci) v Plečnikovem podhodu, kjer je bila v družbi več oseb, izvršil(i) tatvino denarnice. Omenjena denarnica je bila oškodovanki  vrnjena, saj jo je najditelj našel v grmovju ob že omenjenem gostinskem lokalu, iz nje pa je bilo odtujeno 20 evrov gotovine. Policisti so na kraju zbrali obvestila tako od oškodovanke kot tudi morebitnih prič, vendar samega dogodka ni videl nihče. Opravljeni so bili identifikacijski postopki, in sicer tudi z dvema na kraju osumljenima osebama (državljana  Alžirije, sicer prosilca za azil). Pridržan ni bil nihče. O kakršnihkoli grožnjah na kraju policisti niso bili obveščeni, niti jih niso zaznali.”

Marjanca Scheicher