fbpx

Hilda Tovšak priznala krivdo

Hilda Tovšak je priznala krivdo in dobila leto in pol pogojno. Zaradi njenega priznanja se je delo tožilstva zelo olajšalo. (Foto: STA)

Nekdanja prva dama Vegrada Hilda Tovšak je s tožilstvom v zadevi Hypo sklenila dogovor in priznala krivdo za očitani kaznivi dejanji pomoči pri zlorabi položaja in pranja denarja. S tožilstvom je v zameno za priznanje sklenila dogovor o letu in pol pogojne zaporne kazni s poskusno dobo petih let.

Sodnik Srečko Škerbec je sledil dogovoru in Tovšakovi izrekel omenjeno pogojno zaporno kazen. Poleg Tovšakove, ki bo v nadaljevanju sojenja sodelovala kot priča, so v tej zadevi obtoženi tudi nekdanji vodilni v slovenski podružnici avstrijske banke. Tovšakova je na sodišču danes dejala, da so se pogajanja o priznanju krivde začela na njeno pobudo, sama pa se pri poslu ni okoristila.

Obtoženi naj bi sicer s kaznivimi dejanji pridobili več milijonov evrov premoženjske koristi pri prodaji projektne družbe Gino.

Za nekdanje vodilne v Hypu – Božidarja Špana, Antona Romiha, Andreja Potočnika in Andreja Oblaka – so predobravnavni naroki sklicani še za sredo in petek. Če ne bodo priznali krivde, se bodo morali na sodišču zagovarjati zaradi obtožb o zlorabi položaja in pranja denarja, saj naj bi dobiček iz nepremičninskih poslov preusmerjali na zasebne račune.

Medtem ko bo to prvo sojenje nekdanjim vodilnim v slovenski podružnici Hypa, pa to ne velja za Tovšakovo, ki je od maja 2013 v zaporu na Igu. Skupaj ji je bila doslej v več zadevah dosojena enotna kazen osem let zapora.

V danes obravnavani zadevi gre za plačilo Vegrada za projektno družbo Gino, ki je bila ustanovljena za gradnjo študentskih domov ob Vojkovi v Ljubljani. Vpleteni naj bi si 14 milijonov evrov od skupno 22 milijonov evrov kupnine razdelili s prenakazili z družbe Enjuan Management, registrirane v Panami, na podjetja v Liechtensteinu, Luksemburgu in na Deviških otokih, s katerimi naj bi bili lastniško povezani.

 

STA, B. O.