fbpx

Hotel Jezero v Bohinju zaradi požara močno poškodovan – škoda je večmilijonska

Požar v Hotelu Jezero. Foto: STA

Vzrok požara v Bohinju še ni znan, je pa materialna škoda že ocenjena na več milijonov. Hotelu Jezero v Bohinju je zagorela streha, goste in zaposlene v hotelu so pravočasno evakuirali.

Gašenje požara, ki je izbruhnil na strehi hotela, je oviral močan veter, gasilci so bili skorajda poledeneli od vode in vetra. Prostovoljnim gasilcem iz Bohinja so pomagali še kranjski in jeseniški poklicni gasilci in prostovoljni gasilci iz blejske in radovljiške občine. Na kranjski policijski upravi so povedali, da notranjost objekta pregledujejo v mejah možnega, v njem zaenkrat niso našli nikogar, prav tako zaenkrat niso ugotovili drugih posledic požara razen materialne škode. Kriminalisti bodo pregledali objekt in ugotavljali, zakaj je zagorelo. O štirih tujcih, ki so bili prijavljeni kot gosti hotela, policisti še zbirajo informacije. Policija prosi občane in druge obiskovalce Bohinja, naj se ne približujejo hotelu Jezero. Cesta mimo hotela je odprta, vendar zelo spolzka.

Z območja požara hotela Jezero ob Bohinjskem jezeru so evakuirali več kot 100 oseb. Požar so gasili 203 gasilci, po podatkih policije je bilo v intervencijo vključeno večje število policistov in kriminalistov, pa tudi civilna zaščita.

Hotel Jezero ima dva trakta, en trakt je v celoti nepoškodovan, v drugem traktu pa je bil uničen večinoma mansardni del, je za STA povedal vodja gasilske intervencije Silvo  Režek. Gašenje sta jim je oteževala močan veter in  mraz, zaradi katerega je voda med gašenjem zmrzovala.  Voda, s katero so gasili požar, je poškodovala nižja nadstropja hotela. Kot je še zagotovil Režek, so hotel večkrat pregledali in zagotovili, da nikjer več ne gori.

Direktorica hotela Jezero, ki je bil zgrajen tudi z evropskimi sredstvi, Polonca Noč, je povedala, da je zagorelo na podstrešju. Požar so opazili gostje hotela, ki so bili zunaj, in o tem obvestili recepcijo. Goste so namestili v bližnje hotele, nekateri so šli domov. 

Hotel Jezero ob Bohinjskem jezeru, ki ima 71 sob in pet hotelskih apartmajev, restavraciji in kavarno, konferenčni dvorani ter notranji bazen, so obnovili leta 2008. Hotel je bil zavarovan, materialna škoda je po prvih ocenah večmilijonska.

Bohinjski župan Franc Kramar je dejal, da se je zgodila katastrofa. Bohinjski turizem bo veliko izgubil. Hkrati pa je uničeno nekaj, kar je imelo dolgoletno tradicijo. Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus pa pričakuje, da bo ta dogodek povezal bohinjske ponudnike turističnih kapacitet in turistična sezona ne bo ogrožena.

Branka Jurhar