fbpx

Hrvaški policisti na sled prišli nekdanjemu članu uprave Telekoma Slovenije Zoranu Janku; ta naj bi družbo oškodoval za skoraj milijon evrov!

Zoran Janko (Foto: STA)

Iz sosednje Hrvaške prihajajo novice o tem, da se je zaradi pranja denarja za Zdravkom Mamićem pod drobnogledom znašel umaški podjetnik Sandro Stipančić. Kar pa je za nas še posebej zanimivo, je to, da so se pod drobnogledom znašli tudi nekdanji član uprave Telekoma Slovenije Zoran Janko in še štirje Slovenci. Po neuradnih podatkih naj bi Janko in Stipančić pred nekaj leti Telekom oškodovala za skoraj milijon evrov, in sicer na podlagi krinke poslovanja s podjetjem Barnes & Bell, ki v resnici ni obstajalo.

Slovenski Nacionalni preiskovalni urad je v četrtek v sodelovanju s hrvaško policijo in varnostnim organom USKOK izvedel niz preiskav v Ljubljani, Mariboru, Kopru in v Zagrebu zaradi suma storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja v gospodarskem poslovanju in pranja denarja.

Iz Nacionalnega preiskovalnega urada so po navedbah STA sporočili, da se obravnavana kazniva dejanja nanašajo na plačevanje ponarejenih računov slovenskih gospodarskih družb tuji “offshore” družbi, ki je bila ustanovljena v Veliki Britaniji. Pri tem pa je šlo za neopravljene storitve, nato pa so bila plačila oprana s pomočjo veriženja transakcij. Policija izpostavlja, da so se storilci s tem dokopali do premoženjske koristi v znesku 1,6 milijona evrov.

Stipančić je na Hrvaškem obtožen, da je preko niza offshore podjetij po vsem svetu za soobtoženega Zdravka Mamića, njegovega sina Marija Mamića ter druge z njima povezane osebe črpal denar iz nogometnega kluba GNK Dinamo. Iz Okrajnega sodišča v Osijeku so sporočili, da so bila Stipančićevemu offshore podjetju dana izplačila v višini več milijonov evrov – za izvedbo fiktivnih uslug posredovanja pri prodaji igrač – neupravičene razdelitve transferjev pri plačilu odškodnin pri prodaji igralcev. Po poročanju Jutarnjega naj bi šlo za podjetje Barnes & Bell s sedežem v Londonu.

Na račun Dinama so med letoma 2014 in 2015 za prestop igralca Tina Jedvaja v Promo izplačali 1,5 milijona evra. Na podlagi obtožnice so bile pred tem na offshore podjetje prenesene pravice, da se mu nakaže 50 odstotkov od prejetih transferjev za Jedvaja. Tako je imel Dinamo obvezo, ko je bil Jedvaj prodan za pet milijonov evrov, da podjetju Barnes & Bell nakaže 2,5 milijona evra, pri čemer je bilo plačanih 1,5 milijona evrov. Med preiskavo hrvaškega urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu je bilo po navedbah hrvaških časopisov ugotovljeno, da je Stipančić na podoben način denar pral tudi za druge hrvaške podjetnike, kot tudi za slovenske.

Foto: STA

Telekom Slovenije oškodovan
USKOK je medtem obtožil Stipančića tudi v drugem primeru, in to skupaj s trojico lokalnih podjetnikov, od katerih sta dva že priznala krivdo na podlagi poravnave. Podatki o njegovem sodelovanju s slovenskimi podjetniki so bili posredovani slovenskim pristojnim organom, ki so pod diktirko specialnega tožilstva Slovenije stopili v konkretno akcijo. Slovenska policija je sporočila, da je med osumljenimi šest oseb, do sedaj pa je bilo izvedenih osem hišnih preiskav. Na podlagi evropskega preiskovalnega naloga iz Slovenije je bila ponovno preiskana tudi Stipančićeva hiša v Zagrebu. Medtem ko je v javnost pricurljal podatek, da naj nikomur izmed osumljencev ne bi bila odvzeta svoboda, pa je največ pozornosti vzbudila novica, da je Stipančić vlekel sredstva iz Telekoma Slovenije oziroma je pral denar za nekdanjega člana uprave Telekoma Zorana Janka. Po neuradnih podatkih naj bi Janko in Stipančić pred nekaj leti Telekom oškodovala za skoraj milijon evrov, in sicer na podlagi krinke poslovanja s podjetjem Barnes & Bell, ki v resnici ni obstajalo.

H. M.