Huda nesreča: 12 poškodovanih rudarjev je moralo zapustiti rudnik

Foto: STA

V Premogovniku Velenje se je sinoči zgodil stebrni udar, v katerem je bilo poškodovanih 12 rudarjev. Vsi so bili napoteni v Zdravstveni dom Velenje, reševalni ekipi rudnika pa k sreči ni bilo treba posredovati, saj so vsi rudarji iz jame prišli sami, so sporočili iz Premogovnika Velenje. Premogovniku sicer grozi insolventnost. 

Kot je za STA danes povedal generalni direktor velenjskega rudnika Janez Rošer, nihče izmed poškodovanih rudarjev ni pristal v bolnišnici. Dejal je tudi, da je bil takoj po dogodku obveščen republiški rudarski inšpektor, ki je že obiskal kraj dogodka. Preiskava dogodka je v teku.

V Premogovniku Velenje vsako nezgodo globoko obžalujejo. S preventivnimi ukrepi, z varnostnim-tehnološkim informacijskim sistemom z vsakodnevnim spremljanjem vseh parametrov v jami, izdelanim načrtom obrambe in reševanja ter ozaveščanjem zaposlenih si vsakodnevno prizadevajo, da bi bilo teh nesreč čim manj, so pojasnili.

Kljub omenjenemu zaradi specifike dejavnosti, ki se odvija 500 metrov pod površjem zemlje, se v jami še vedno lahko zgodijo dogodki in izredne razmere, ki se jih kljub najsodobnejši tehnologiji ne da predvideti.

Več podatkov bo Premogovnik Velenje posredoval danes čez dan. Zadnji stebrni udar se je pripetil septembra 2019, ko je bilo poškodovanih 11 rudarjev.

Spomnimo, da Premogovniku Velenje že nekaj let grozi insolventost. Razlog za to naj bi bile visoke cene emisijskih kuponov.

Andrej Žitnik