fbpx

Huda ura za Slovenijo: Številne ceste in šole zaprte zaradi poplav in podrtega drevja – veter in dež bosta vztrajala do večera

Foto: facebook

Močan veter in deževje sta v Sloveniji danes marsikomu prekrižala načrte. Nekatere šole so zaprte, prav tako so številne ceste neprevozne zaradi podrtega drevja ali poplavljenega cestišča. In prav nič ne kaže, da bi se razmere v naslednjih urah umirile, saj bo deževje ponehalo šele proti večeru. 

Vremenoslovci sicer napovedujejo, da bo veter danes tekom dneva po Sloveniji oslabel, vendar pa bo do večera padla večja količina padavin, predvsem v zahodnih, severozahodnih ter osrednjih delih države, sledilo bo razlivanje rek in povečanje poplavnih območij. Predvsem pričakujte razlivanje rek tisti, ki živite ob Vipavi, Ljubljanici in Kolpi, pa tudi na Dolenjskem ob Krki ter Notranjskem, ob obali in reki Reki. Poleg vseh naštetih območij pa bo poplavljala še reka Sava, prav tako obilno deževje z nezaželenimi posledicami ne bo prizaneslo na Polhograjskem, Cerkljanskem, Škofjeloškem hribovju in na Pohorju.

Foto: facebook

Iz PU Ljubljana so nam poslali nujno obvestilo: “Zaradi vremenskim razmer (močan veter in padavine) je na širšem območju Policijske uprave Ljubljana na več mestih podrto drevje, zato so ponekod zaprte ceste in oviran promet. Največ preglavic povzroča podrto drevje na odsekih ceste Kočevje – Ljubljana, ki je tudi zaprta in bo zaprta do nadaljnjega, saj zaradi še vedno močnega vetra in nevarnosti padanja dreves ni možna sanacija. Voznike opozarjamo na previdnost in naj se ne zadržujejo ob zaporah cest in območjih, kjer je verjetnost padanja dreves, ker je oboje lahko zelo nevarno.”

Foto: facebook

Številne težave zaradi močnega vetra in dežja so se začele pojavljati že v ponedeljek, veter je podiral drevesa in odkrival strehe, sprožali so se plazovi, mnoga gospodinjstva so bila brez elektrike. Plaz pa se je danes sprožil na Gruškovju in zaprl mejni prehod.

Foto: facebook

Pouk odpovedan
V Črni je voda zalila prostore šolske knjižnice in telovadnice, za danes pa so odpovedali prevoz za kar 78 šolarjev vozačev. V šolo ni treba niti učencem OŠ Dravograd, saj je tam danes pouk odpovedan, kot tudi v kočevski šoli Stara cerkev, ki ji je veter odnesel strešnike. Pouk je odpovedan tudi v Ojstrici ter v Breznu.

Zaradi močnega vetra so povsod po državi po cestah podrta drevesa, vejevje in predmeti. Pristojne službe odstranjujejo posledice. Vozite previdno in prilagodite vožnjo razmeram na cesti, sporočajo na Prometno-informacijskem centru. Preverite, katere ceste so zaradi močnega deževja in vetra zaprte:

Glavna cesta Podlehnik – Gruškovje in mejni prehod Gruškovje sta zaprta zaradi plazu. Zaprta je tudi podravska avtocesta Maribor – Ptuj od Ptuja proti Gruškovju.
Na podravski avtocesti se na Dravskem polju proti Hrvaški izločajo tovorna vozila.

Foto: PU Kranj

Zaradi podrtega drevja je zaprta glavna cesta Ljubljana – Kočevje – mejni prehod Petrina med Ribnico in Velikimi Laščami ter med Livoldom in Faro. 


Zaprte so številne ceste – po regijah:
Na Gorenjskem:
Popolne zapore: Bled – Bohinj pri Nomenju, Tržič – Ljubelj v predoru Ljubelj, Podkoren – Korensko Sedlo, Preddvor – Spodnje Jezersko – Zgornje Jezersko, Železniki – Podrošt, Rateče – Planica, Rudno – Nemški Rovt, Vresje – Sorica, Jereka – Gorjuše, Spodnje Gorje -Zgornje Gorje, Mavčiče – Kranj, Selca – Kališe, Jesenovec – Martinj vrh, Medvode – Sora – Trnovec.
Oviran promet je na cesti Bohinjska Bistrica – Bitnje.

Na Koroškem: Poljana – Mežica – Črna na Koroškem, Šoštanj – Črna na Koroškem, Ribnica – na Pohorju, Podvelka, Kotlje – Slovenj Gradec, Dravograd – Bukovje – Trbonje.

Kamniško Savinjsko območje: Solčava – Logarska dolina, Črnivec – Kranjski Rak – Luče Solčava – Sestre Logar, cesta čez prelaz Pavličevo Sedlo.

Dolenjsko, Kočevsko in Notranjsko območje: Ivančna Gorica – Krka pri odcepu za Znojile, Kočevje – Livold – Knežja Lipa, Gradež – Škocjan, Mlačevo – Rašica, lokalna cesta Rašica – Rob, Nova vas – Velike Lašče, Grahovo – Radlek, Kot – Sodevci.

Osrednja Slovenija in Zasavje:
Popolna zapora: Logatec – Rovte – Žiri pri Petkovcu, Gorenja vas – Horjul, Dolenja vas – Zaklanec ter Zagorje – Čolnišče.
Polovična zapora: Zagorje – Trbovlje.

Primorska:
– Most na Soči – Tolmin;
– Koper – Šmarje – Dragonja in Kalce – Podkraj – Col;
– lokalne ceste Renče – Britof, Zalošče – Saksid, Preserje – Potoče in Batuje – Preserje.

Zaradi nevarnosti snežnih plazov je cesta čez prelaz Vršič zaprta.

Na škofjeloškem območju so policisti obravnavali tudi prometno nesrečo in zdrs vozila na poledenelem parkirišču v narasel in deroč potok. Foto: PU Kranj

Zaradi neposredne nevarnosti močnega vetra in podrtih dreves so v ponedeljek na območju občine Preddvor tudi sprožili sireno za splošno nevarnost, pa poroča STA.

M. S.