Huligani z islamističnimi gesli oskrunili cerkev sv. Ane nad Podpečjo

Foto: J. Miklič

Pred časom so huligani že popisali več cerkva po Sloveniji, tudi ljubljansko stolnico. Tokrat so si zlodeji privoščili cerkvico sv. Ane pri Igu. Njena pročelja so namreč popisali z obskurnimi islamističnimi parolami. Gre za prvi primer pojava gesel islamskega fundamentalizma na slovenskih krščanskih objektih.

Omenjena romarska točka nad Podpečjo je bila danes prva takšna tarča podlega vandalizma. Huligani so si tokrat privoščili njena pročelja, ki so jih popisali z žaljivkami, kar gre pripisati verskim skrajnežem. Med napisi najdemo besede: “ALLAHU AKHBAR” in “ALLAH JE MUDAR I VIDI SVE” pa tudi “Shit happens”.

Priljubljena izletniška točka
Cerkev sv. Ane leži na istoimenskem hribu nad Podpečjo in Jezerom in je priljubljena izletniška destinacija številnih Ljubljančanov ter obiskovalcem ponuja prečudovit razgled na okolico, še zlasti na Ljubljansko barje in Alpe. Na vrh hriba je mogoče priti po strmi poti iz Podpeči, pa tudi po lažji poti iz Preserja.

Podobni primeri že znani iz tujine
Podobni dogodki znašanja islamskih skrajnežev nad krščanskimi sakralnimi objekti, pa so znani tudi po svetu. Med drugim naj bi se pred časom v Egiptu podporniki nekdanjega predsednika Mohameda Mursija po njegovi odstavitvi znesli nad tamkajšnjimi koptskimi cerkvami in samostani. Še hujši primer pa se je zgodil poleti v Franciji, ko sta dva skrajna islamista sredi cerkvenega obreda obglavila duhovnika in to posnela s telefonom.

D. M.