fbpx

Ilegalci iščejo vse možne načine za nelegalen prehod meje: Policisti v vagonu z žitom našli tri migrante, letos so jih prijeli že 3043!

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Policisti so v sredo prejeli obvestilo, da so na železniški postaji v Sežani pri pregledu vagonov z žitom odkrili tri ilegalne migrante, ki so nujno potrebovali zdravniško pomoč, saj naj bi jim v vagonu zmanjkovalo zraka. Na postaji so jim zato nudili zdravniško pomoč, grelne folije in vodo, so sporočili s Policijske uprave Koper. Policija letos zaznava trend strmega naraščanja števila ilegalnih prehodov državne meje. Medtem ko so v prvih štirih mesecih lani obravnavali 1.305 ilegalnih prehodov, so jih v enakem obdobju letos že 3.043.

Policisti so s trkanjem po vagonih in klicanjem dejansko našli vagon, v katerem so bili prebežniki, ki so bili že dehidrirani, primanjkovalo pa jim je tudi zraka. Zato so policisti takoj obvestili Zdravstveni dom Sežana. Policisti so v navzočnosti železniškega osebja odprli vagon in ugotovili, da so v njem trije ilegalni migranti, ki so zaradi omejitve svežega zraka v prostoru z žitom težko dihali. Zato jim je bila na kraju dogodka takoj nudena zdravniška pomoč.

Z razgovori so ugotovili, da gre za tri državljane Irana brez osebnih dokumentov. Policisti so pregledali tudi preostale vagone, vendar drugih oseb ni bilo. Po vseh opravljenih policijskih postopkih, med katerimi je zdravnica migrante ponovno pregledala, jih bodo vrnili na Hrvaško.

O nedovoljenih migracijah poročajo tudi z drugih policijskih uprav
Policisti so v sredo na mejnem prehodu Gruškovje obravnavali dva poskusa nedovoljenega vstopa v državo. Ob tem so v prvi skupini prijeli šest državljanov Afganistana, v drugi pa državljana Kosova in Albanije. Pet državljanov Afganistana je zaprosilo za mednarodno zaščito, zato so jih odpeljali v azilni dom, preostale bodo po zaključenih postopkih predali hrvaškim varnostnim organom, so sporočili s Policijske uprave Maribor.

Foto: epa

Policisti so v sredo na območju Ljubljane zaradi nedovoljenega prehoda državne meje obravnavali dva državljana Alžirije, ki sta zaprosila za mednarodno zaščito.

Policisti so med kontrolo tovornega vlaka na mejnem prehodu Dobova pri vstopu v Slovenijo našli državljana Irana, ki se je skrit na podvozju vlaka poskušal izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Migranta so predali hrvaškim varnostnim organom. Na območju Rakovca pa so izsledili in prijeli štiri državljane Alžirije, ki so nezakonito prestopili državno mejo, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

Policija letos zaznava trend strmega naraščanja števila ilegalnih prehodov državne meje. Medtem ko so v prvih štirih mesecih lani obravnavali 1.305 ilegalnih prehodov, so jih v enakem obdobju letos že 3.043. Struktura ilegalnih migrantov po državljanstvu se spreminja, opazno je predvsem povečanje števila državljanov Alžirije, Pakistana in Maroka, poroča STA.

C. Š.