fbpx

Ilegalne migracije v polnem razmahu; tihotapci na veliko prevažajo migrante

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar med odstranjevanjem žičnate ograje. (Foto: STA)

Policisti so v ponedeljek in danes zgodaj zjutraj ustavili tri državljane Slovenije, Hrvaške in Turčije, ki so prevažali tujce po nezakonitem vstopu v državo. Državljana Hrvaške in Turčije so v ponedeljek pozno zvečer ustavili na območju Brežic, državljana Slovenije pa danes zgodaj zjutraj v Kopru. 

Ko je slovenska vlada na južni meji s Hrvaško pričela z odstranjevanjem žičnate ograje, se je glas razširil med kriminalnimi združbami, ki migrantsko krizo izkoriščajo za donosen posel. Današnje policijsko poročilo je dovolj zgovorno.

Pri Mostecu na območju Policijske postaje Brežice so v ponedeljek ob približno 22.30 ustavili 22-letnega državljana Turčije, ki je v osebnem avtomobilu srbskih registrskih oznak prevažal državljana Afganistana in šest državljanov Iraka, ki so pred tem nezakonito prestopili državno mejo. V Slovenski vasi pa so približno pol ure kasneje ustavili 30-letnega državljana Hrvaške, ki je v avtomobilu prevažal šest državljanov Indije, ki so nezakonito vstopili v državo. Oba voznika so pridržali in jima zasegli osebna avtomobila. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države ju bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki z državljani Indije in Iraka pa še niso zaključeni, so navedli na Policijski upravi Novo mesto.

Voznik je bil drogiran
Koprski policisti so medtem danes ob približno 2.30 na cesti Bivje – Škofije ustavljali osebni avto BMW, ki pa na njihove znake ni ustavil. Pred državno mejo je zavil na nasprotno smerno vozišče in z veliko hitrostjo peljal proti Kopru. Ustavili so ga v Kopru in zoper 35-letnega voznika s Štajerske uporabili prisilna sredstva. V avtu so bili še štirje državljani Bangladeša, ki so v Slovenijo prišli nelegalno. Voznik je bil na hitrem testu na kanabis in metamfetamin pozitiven. Odrejen mu je bil strokovni pregled, ki pa ga je odklonil. Sledila bo kazenska ovadba zaradi prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države in nevarne vožnje.

Sara Kovač