Invazija migrantov: Indijske migrante tihotapec prevažal v predelanem podvozju prikolice

Datum:

Ker je tihotapljenje donosen posel, ne čudi, da nezakonite migracije cvetijo. Ker imamo na oblasti vlado, ki se ji nezakonite migracije ne zdijo problematične, je to še toliko lažje. To dokazuje primer policistov Policijske postaje Ajdovščina, ki so v torkovi noči ustavili 44-letnega voznika iz Bosne in Hercegovine med tihotapljenjem štirih indijskih državljanov.

Tihotapca so ustavili na hitri cesti proti Novi Gorici in odkrili, da je ta v predelanem podvozju prikolice tihotapil štiri migrante. Zaradi možnih poškodb so moške napotili na pregled v bolnišnico, od koder so bili že vsi odpuščeni.

Policisti so potem, ko so na cesti H4 iz predora Vipavski Križ v smeri Nove Gorice ustavili vozilo volkswagen touran s tovorno prikolico za prevoz avtomobilov registrskih oznak Bosne in Hercegovine, ugotovili, da gre za tihotapca. V predelanem delu podvozja so se namreč skrivali štiri indijski migranti, stari 20, 24, 27 in 28 let.

V okviru nadaljnjega postopka je bilo ugotovljeno, da so Indijci mejo med Slovenijo in Hrvaško prestopili nezakonito. Skriti v predelanem delu podvozja so se namreč izognili mejni kontroli, s čimer so kršili določbe zakona o tujcih. Ker so nezakoniti migranti želeli podati vloge za mednarodno zaščito, so jih policisti Policijske postaje Nova Gorica odpeljali v prostore ljubljanskega azilnega doma. Prostost je bila odvzeta tudi 44-letnemu tihotapcu. Pridržan je bil zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja – prepovedanega prehajanje meje ali ozemlja države.

Najbolj pestro je bilo na območju PU Koper
Policisti so na območju Policijske uprave Koper v zadnjih 24 urah obravnavali 82 ilegalnih prehodov državne meje. Med 13. septembrom 2022, od 6. ure, in 14. septembrom 2022, do 6. ure, so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Ljubljane in Kamnika izsledili in prijeli štiri migrante. Bili so državljani Afganistana in Maroka, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Postopki policistov s tujci še niso zaključeni, poroča Policijska uprava Ljubljana. Na območju Policijske uprave Novo mesto so prijeli 43 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Vsi so bili prijeti na območju Posavja (Loče, Brezje pri Veliki Dolini, Ponikve, Rigonce in Laze), prihajali pa naj bi iz Kube, Pakistana, Afganistana, Indije in Turčije). Postopki s tujci še niso zaključeni. Med 5. uro včeraj in 5. uro danes so na Policijski upravi Maribor obravnavali en primer nedovoljenega prehoda državne meje.

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Kot smo že poročali, je za policisti pester vikend. Policisti na območju Policijske uprave Koper so namreč ta konec tedna obravnavali kar 265 nezakonitih prehodov meje. Policisti Policijske uprave Novo mesto in specializirane enote za nadzor državne meje so prijeli 107 nezakonitih migrantov. Slovenska policija je v prvih sedmih mesecih leta 2022 zabeležila 8212 nezakonitih prehodov državne meje, kar je precej več kot v enakem obdobju lani, ko so jih obravnavali 4552. Priča smo kar 80-odstotni rasti števila nezakonitih prehodov v primerjavi z enakim obdobjem v lani. Med nezakonitimi migranti prevladujejo državljani Afganistana, Bangladeša in Pakistana, letos pa so policisti zaznali trend izrazitega povečanja števila migrantov iz Kube, Indije in Burundija. To so državljani tistih držav, ki za vstop v Srbijo ne potrebujejo vizuma.

Na današnji tiskovni konferenci na Policijski postaji Koper so povedali, da je policija v letošnjem letu do 12. septembra obravnavala 183 kaznivih dejanj, v katerih je bilo prijetih 171 tihotapcev ljudi (152 tujcev ter 19 slovenskih državljanov) s 1212 nezakonitimi migranti. Zoper vse osumljence so bile podane kazenske ovadbe, zoper kar 137 osumljenih tihotapcev pa je bil v nadaljevanju s strani sodišč odrejen pripor. Državljanstva prijetih tihotapcev pa je bilo naslednje: Srbija 31, Slovenija 19, BIH 16, Hrvaška 13, Turčija 11, Kosovo 10, Italija 8, Romunija 7, Albanija 5, Ukrajina 10, Indija 4, Nemčija  4, Bolgarija 3, Makedonija 3, Pakistan 4, Sirija 3, Afganistan 2, Moldavija 2, Rusija 2, Litva 2, Avstrija 1, Belorusija 1, Francija 1, Gruzija 1, Irak 1, Iran 1, Kitajska 1, Latvija 1, Poljska 1, Švica 1, Turkmenistan 1 in ZDA 1.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

FIDES: Golob nam je dvakrat grozil!

V sindikatu zdravnikov Fides so se odzvali na današnjo...

[Video] Strokovnjak opozarja: “Najusodneje pri kanalu C0 je, da se sploh gradi”

Najusodneje pri kanalu C0 je, "da se sploh gradi"....

Trump pridobiva prednost v ključnih bojiščnih državah

Novembra bodo v ZDA volili predsednika in trenutno vse...

Oblast bi za 10 odstotkov višje cene elektrike, da bi se paneli bolje prodajali?!

Včasih za kakšno državo pravijo, da ji vlada mafija,...