fbpx

Invazija še traja: Čez vikend prijeli več kot 230 migrantov! Na mejnem prehodu Dragonja policisti v prtljažniku našli skrito migrantsko družino z majhno deklico!

Foto: PU Koper

Ilegalne migracije nikakor ne popuščajo, čeprav mediji ne poročajo o vsakodnevnih ilegalnih prestopih, to še zdaleč ne pomeni, da jih ni. Le minuli vikend so policisti ujeli najmanj 236 ilegalnih migrantov, ki so bodisi želeli prečkati mejo bodisi so jih ujeli že v mestih po Sloveniji. Najbolj žalosten prizor pa je bil, ko so na mejnem prehodu Dragonja policisti v prtljažnem delu vozila našli skrito turško družino, in sicer moškega, žensko in otroka. Drugi otrok pa je bil na zadnjem sedežu v vozilu. 

V  soboto okoli 11. ure so policisti ustavili osebni avtomobil hrvaških registrskih tablic in odkrili, poleg voznika in sopotnika, še štiri migrante. Vozila je 33-letna državljanka Nemčije, z urejenim statusom bivanja v Švici, sopotnik je bil 25-letni državljan Francije. Šok pa so policisti doživeli, ko so v prtljažnem delu vozila našli tri osebe, med njimi celo otroka, drugi otrok pa je bil na zadnjem sedežu v vozilu. Ti štirje niso posedovali veljavnih listin za vstop v Slovenijo. Voznici in sopotniku sledi kazenska ovadba, državljani Turčije pa so bili odpeljani v center za tujce.

Največ preglavic z ilegalnimi migranti na območju Kopra
Na območju Policijske uprave Koper so med vikendom obravnavali kar 89 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo med Hrvaško in Slovenijo. Zaradi  suma  kaznivega  dejanja po 308. členu KZ – tihotapljenje migrantov – so bile obravnavane štiri osebe, in sicer dva državljana Makedonije, ki sta želela pretihotapiti štiri migrante, državljana Afganistana in tri državljane Eritreje. Tihotapcem tudi ni mar, komu zaračunajo, tudi če otroka strpajo v prtljažnik. Zaradi tega bosta odgovarjala državljan Francije in državljanka Nemčije.

Izjemno pestro tudi na novomeškem območju
Med vikendom so policisti Policijske uprave Novo mesto med opravljanjem nalog varovanja državne meje izsledili in prijeli 79 migrantov, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki z 29 državljani Pakistana, 19 državljani Afganistana, 16 državljani Bangladeša, sedmimi državljani Maroka, po dvema državljanoma Sirije, Iraka in Kosova, državljanom Palestine in državljanom Turčije še niso zaključeni.

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Prav tako na območju Novega mesta so brežiški policisti v noči na 6. oktober pri Obrežju ustavili in kontrolirali osebni avtomobil avstrijskih registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da 36-letni državljan Bosne in Hercegovine v vozilu prevaža tri državljane Iraka, ki so pred tem nezakonito prestopili državno mejo. Vozniku so odvzeli  prostost in ga odpeljali v prostore za pridržanje. Prav tako pri Obrežju so policisti pregledali tovorno vozilo turških registrskih oznak. V tovornem delu so našli dva državljana Pakistana, ki sta se, skrita med tovorom, skušala izogniti mejni kontroli. V Dobovi pa so med kontrolo tovornega vlaka na vstopu v Slovenijo v odprtih vagonih izsledili sedem migrantov, ki so se, skriti med tovorom, skušali izogniti mejni kontroli. Po zaključenem postopki so jih predali hrvaškim varnostnim organom.

Tudi na območju PU Ljubljana pestro
Policijska uprava Ljubljana pa je sporočila, da so med vikendom med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Kočevja (Brezovica pri Predgradu, Kočevska reka, Trnovec, Dren in Briga) in Ljubljane izsledili in prijeli 55 migrantov (državljane Alžirije, Maroka, Afganistana, Pakistana, Sudana, Egipta, Bangladeša, Sirije in Iraka), ki so nezakonito prestopili državno mejo.

V Šentvidu pri Grobelnem pa so policisti v soboto v dopoldanskih urah izsledili ilegalnega migranta, mladoletnega državljana Maroka, ki je hodil po železniških tirih v smeri proti Celju. Mladoletnik je zaprosil za azil. Po opravljenih postopkih so ga odpeljali v nastanitveni in sprejemni center v Logatec.

Lana Božič