fbpx

Iraški migrant se je želel kar zastonj peljati v Ljubljano! Ker ni imel denarja, je skoraj ubil taksista in napadel policista!

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Do spora med voznikom taksija in migrantom na poti iz Vrtojbe proti Ljubljani naj bi prišlo zato, ker 26-letni Iračan ni imel s seboj denarja, s katerim bi plačal taksistu, so nedeljsko dogajanje pojasnili na novinarski konferenci Policijske uprave Nova Gorica. Zato je taksist zavil s hitre ceste, Iračan pa ga je napadel z olfa nožem. Kasneje je planil še na policista, vendar ga je ustavil s strelom v nogo.

Zgodba, ki bi se lahko končala tudi tragično, se je po podatkih policije pričela, ko se je Iračan nekaj časa mudil v okolici trgovine na nekdanjem mejnem prehodu na Vrtojbi, nato pa od tamkajšnje trgovke zahteval, naj mu pokliče taksi. Na njen klic se je odzval taksist iz Nove Gorice, ki naj bi Iračana odpeljal do Ljubljane. Vendar je že po prvih kilometrih vožnje ugotovil, da njegov potnik nima denarja, zato je na prvem izvozu zavil s hitre ceste. Takrat ga je potnik napadel in porezal po desni strani vratu.

Taksist se je rešil tako, da je zbežal iz avtomobila, s seboj pa vzel tudi ključe. Iračan je želel taksistu odtujiti vozilo in sam nadaljevati pot proti Ljubljani, zato je stekel za njim, da bi dobil ključe. Ko je ugotovil, da mu to ne bo uspelo, je odšel nazaj v avtomobil in skušal na drugačen način vžgati motor. Vendar so ga pri tem prehiteli policisti, saj je bila prva policijska patrulja na kraju napada zelo hitro in tako preprečila njegov pobeg.

Ilegalni migrant poškodoval taksista in policista
O poškodovanem taksistu sta policijo sicer obvestili dve voznici, ki sta v tistem trenutku peljali mimo in videli okrvavljenega moškega, je na novinarski konferenci povedal vodja sektorja uniformirane policije na PU Nova Gorica Evgen Govekar. Policistoma, ki sta prispela na kraj dogajanja, je poškodovani taksist nakazal, da je osumljenec v avtomobilu. Policista sta ga pozvala, naj pride iz avtomobila in se uleže na tla. Najprej sta ga pozivala v slovenskem jeziku, kasneje pa v angleščini, saj sta ugotovila, da ju ne razume. Osumljenec je izstopil, se najprej ustavil, nato pa napadel enega od policistov. Ta je s pištolo zato najprej ustrelil v zrak, nato pa napadalca v spodnji del desne noge.

Tako sta ga ustavila in vklenila, pozneje pa ga je, tako kot tudi taksista, reševalno vozilo odpeljalo na zdravljenje v šempetrsko bolnišnico. Govekar je povedal, da je bil taksist lažje poškodovan in je že v domači oskrbi, osumljenega napadalca pa so ponoči operirali. Takoj ko bo mogoče, ga bodo zaslišali, pristojno državno tožilstvo pa bo kasneje odločilo o morebitnem predlogu za pripor. Lažje se je med samo akcijo poškodoval tudi eden izmed policistov, ki je že v domači oskrbi in bo ostal vsaj nekaj dni na bolniškem dopustu.

Govekar je še razkril, da osumljeni napadalec nima nobenih dokumentov niti telefona ali denarja. Zato so preko noči in dopoldan porabili veliko časa, da so uradno ugotovili njegovo identiteto in ozadje njegove zgodbe. Glede na to, da ga je taksist pobral na nekdanjem mejnem prehodu Vrtojba, policija meni, da je ilegalno prišel v Slovenijo iz Italije. Njegovo ime je bilo leta 2018 zabeleženo med prosilci za azil v Nemčiji, leta 2017 pa naj bi se nahajal tudi v Franciji. O morebitnih kaznivih dejanjih tudi v drugih evropskih državah pa doslej še niso pridobili podatkov, poroča STA.

Peter Truden