fbpx

Kako so nam Italijani nastavili ogledalo – zaradi terorizma zahtevali prijetje Slovenca, ki so mu v Mladini pisali slavospeve

Foto: iStock/epa

Italijanska policija j imela v zadnjih dneh kar nekaj dela s Slovenci. Kot strela z jasnega je odjeknila vest, da so zaradi terorizma zahtevali aretacijo 26-letni Rok Žavbi, ljubljenca tednika Mladina, drugi pa je Kristjan Kamenik, obtožen štirih umorov v Tekačevem, v Italiji pa so ga prijeli s skoraj 50 kilogrami kokaina.

Italijanski notranji minister Angelino Alfano je aretacijo Roka Žavbija potrdil na Twitterju in zapisal, da so prijeli Slovenca, ki naj bi bil član mednarodne teroristične mreže.

Kot poročajo slovenski mediji, so Kamničana, ki zanika, da se je boril na strani Islamske države, sicer že pred dnevi pridržali slovenski policisti in ga tudi zaslišali na preiskovalnem oddelku okrožnega sodišča. Preiskovalna sodnica mu je odredila pripor, je poročalo Delo. Postopek zdaj usmerja specializirano državno tožilstvo, za terorizem pa mu grozi do 15 let zapora.

Kakšni bodo tokrat izgovori odgovornih?
Da je Italija s tem Sloveniji nastavila ogledalo, je prepričan nekdanji šef Sove Damir Črnčec. “Našega džihadista, ki se je po Sloveniji prosto sprehajal, so oni aretirali,” je zapisal na Facebooku.

Dodal je, da je cel svet lani in predlani na podlagi priporočil OZN, npr. Resolucije 2178 iz septembra 2014, sprejemal zakonodajo proti tujim terorističnim bojevnikom, samo pri nas so modrovali, da tega ne potrebujemo. “Za naše džihadiste so trdili, da ni dokazov, da so sodelovali pri terorističnih dejanjih, ko so se borili kot islamski radikalisti v Siriji. Ta trditev je bila smešna sama po sebi. Očitno dokazi so, zato je edino pravo vprašanje: zakaj se ni ukrepalo že v Sloveniji? Zadnje, kar si želimo, je vzbujati vtis pri teroristih, da je za njih Slovenija varna država! Kakšni bodo tokrat izgovori odgovornih?” se je še vprašal.

Prve informacije, da naj bi se Žavbi pod mentorstvom bošnjaškega imama Bilala Bosnića boril v vrstah skrajnežev v Siriji, so se v medijih pojavile leta 2014. Ob tem spomnimo da je istega leta Mladina z njim naredila intervju, v katerem so ga predstavili kot mladega Kamničana, ki se je spreobrnil v islam in odšel v Sirijo v boj za pravo vero.

Kristjan Kamenik na sodišču (foto: STA).

Kristjan Kamenik na sodišču (foto: STA).

Kamenik v zaporu že v četrti državi
Drugi Slovenec, ki je padel v roke italijanskim policistom, pa je v Sloveniji dobro poznani Kristijan Kamenik. Ob prijetju so pri njem zasegli skoraj 50 kilogramov kokaina, je poročal POP TV. Zasežena droga je bila vredna približno dva milijona evrov. Kamenik se je tako znašel v zaporu že v četrti državi; najprej je bil zaprt v Sloveniji, nato v Srbiji in na Hrvaškem, sedaj pa še v Italiji.

Kamenika sicer čaka še sojenje zaradi štirih umorov v Tekačevem pred 19 leti. Sodili so mu že trikrat; prvič je bil obsojen na 20 let zapora, drugič je bil oproščen, tretje sojenje pa se ni končalo, zaradi česar je junija lani ponovno sedel na zatožno klop celjskega sodišča. Kamenik je še vedno edini osumljenec. Če mu bodo dokazali, da je v Italiji vpleten v trgovino s kokainom, se bo tudi zadnji proces v zadevi Tekačevo očitno ustavil za nekaj let.

B. O.