fbpx

Tožilka: Zdravnik Radan se je počutil kot Bog s prisotnimi občutki sadizma

Foto: STA

Leto po izbruhu “afere kalij” se je končal predobravnavni narok za zdravnika Ivana Radana, ki je med drugim obtožen, da je na nevrološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana umoril šest svojih bolnikov. Radan krivde ni priznal.

Sojenje je pritegnilo veliko pozornost javnosti, prisotna pa je bila tudi ena od soprog domnevno umorjenega pacienta, ki ga je zdravil Radan. Ta krivde v takšni formulaciji, kot jo je v obtožnici predstavila tožilka, ni priznal, saj po njegovih besedah “ni resnična niti logična“. V preiskavi je bilo zaslišanih kar 107 prič.

Afera je v medije prišla januarja lani. Sprva se je govorilo o tem, da je zdravnik Ivan Radan konec leta 2014 v ljubljanskem kliničnem centru z mešanico kalija in morfija evtanaziral na smrt bolnega starejšega moškega. Kriminalistična preiskava smrti ostalih Radanovih bolnikov pa je pokazala na sumljive okoliščine smrti še sedmih ljudi. Očitajo mu tudi kazniva dejanja ponarejanja listin in zlorabe položaja, saj je zdravstveni blagajni z žigosanjem receptov povzročil za več kot 19 tisoč evrov škode in prodajal tablete, ki so na seznamu prepovedanih drog.

Na koncu so zdravnika, ki je v priporu od 18. maja lani, obtožili šestih umorov iz morilske sle. Izvršil naj bi jih na intenzivni negi nevrološke klinike v dveh letih, preden so ga odkrili. Prvi primer sumljive smrti naj bi se tako zgodil 14. septembra 2012, zadnji odmevni primer pa 16. decembra 2014.

Skrbno načrtovani umori
Vse umore je po mnenju tožilstva Radan vnaprej načrtoval in jih vršil vedno bolj drzno in odkrito, svoje ravnanje je tudi vse manj prikrival. Šel je celo tako daleč, da je svojce bolnikov predhodno obveščal, naj se pridejo poslovit, zadnja dva domnevna umora pa naj bi izvršil celo ob navzočnosti svojcev, v enem primeru je bil prisoten tudi duhovnik, izhaja iz obtožnice. Obtožnica Radanu očita uboje iz morilske sle, obtoženi pa naj bi imel kompleks večvrednosti, ki ga je tožilka opisala z besedami, da “naj bi se Radan počutil kot Bog s prisotnimi občutki sadizma“.

Najprej dejanja sodelavcem priznal, sedaj jih ostro zanika
Radan naj bi po dogodku s kalijem dejanje priznal več svojim sodelavcem, med drugim tudi svojemu neposredno nadrejenemu Viktorju Šviglju ter strokovnemu direktorju nevrološke klinike Davidu B. Vodušku. Po pričevanjih sodelavcev je dejal, da je to storil, ker se mu je bolnik smilil, saj je trpel in mu je želel skrajšati muke.

Radan je nato zgodbo spremenil, češ, da je kalij le nastavil, ni pa ta tekel v bolnika. Kot trdi, je to storil “iz provokacije”, ker je hotel opozoriti na slabo komunikacijo med zaposlenimi na oddelku ter na nesprejemljive razmere, v katerih so bolniki umirali.

Fotografiranje pomanjkljivo oblečenih bolnikov
Umori pa niso edina kazniva dejanja, ki jih Radanu očita tožilstvo. Obtožujejo ga tudi osmih kaznivih dejanj neupravičenega slikovnega snemanja. S svojim mobilnim telefonom je namreč posnel več fotografij in videoposnetkov svojih bolnikov, pri čemer so bili pomanjkljivo oblečeni in v slabem zdravstvenem stanju, za kar pa ni imel soglasja bolnika ali svojcev. Kriminalistom je sicer pojasnjeval, da so bili posnetki narejeni za nadaljnje zdravljenje oz. v izobraževalne namene.

Obramba nasprotovala razpisu glavne obravnave
Odvetnik obtoženega Milan Krstić je razpisu glavne obravnave nasprotoval, saj po njegovem mnenju pogoji zanjo še niso izpolnjeni, ker preiskava še poteka, “saj izvedeniško mnenje avstrijskega strokovnjaka za vse domnevno sumljive smrti Radanovih bolnikov še ni dokončano“. Zato sodišču predlaga, naj odloči o tem, ali so pogoji za predobravnavni narok sploh izpolnjeni. Tožilka je pojasnila, da bo za smrti preostalih štirih bolnikov izvedeniško mnenje končano do konca meseca.

Zagovornik Krstič je predlagal še zališanje nekaj prič in izvedencev s področja psihologije ter varnosti na področju zdravstva in strokovnjakov na področju paliativnega zdravljenja. Prav tako je predlagal še zaslišanje prejemnikov Radanovih zdravil, njegovih pacientov, zdravnika in medicinske sestre z nevrološke klinike ter svojca enega izmed bolnikov.

Prva sodna obravnava je razpisana za 15. februar.

N. K., M. P., STA