fbpx

Izginuli mariborski študenti: Ne gre za trgovino z organi. Oče pogrešanega se je policiji moral lagati.

Foto: PU Maribor

Teorij o vzrokih, ki botrujejo izginotju treh mladih fantov, je nešteto – med njimi tudi vse glasnejša namigovanja, da gre za trgovino z organi ljudi. Mariborska policija sporoča, da te govorice ne držijo – dodajajo pa, da so rezultati obdukcije lanskih primerov pokazale utemeljen sum na samomor. Oče pogrešanega Domna, ki ga še iščejo, pa se je policiji moral zlagati, da ima sin samomorilna nagnjenja – le tako so se premaknili pri iskanju njegovega sina.

Klemen Lenko, Peter Aplinc in Domen Simonič so trije mladi, ki so v Mariboru izginili na istem območju (med študentskima lokaloma Štuk in Trust), prva dva so potapljači našli v Dravi. O tem, da sta bili njuni trupli brez katerega izmed vitalnih organov, se je šušljalo že lani ob koncu leta, izginotje Domna pa je ta teden govorice naredilo le še glasnejše.

Oče se moral zlagati, da se je policija “premaknila”
Ervin Simonič, oče pogrešanega, po pisanju časnika Večer obupuje nad počasnimi premiki policije: “Komaj danes, 60 ur po sinovem izginotju, bo policija pregledala promet na njegovem IPhonu. Ne morem verjeti tem zapletenim pravilom,” je povedal. Prav tako je oče povedal, da so mu na policiji dejali, da za primer Domna ne obstaja dovolj sumov in da mora za začetek akcije obstajati resen razlog ali mora biti človek vsaj dva dni pogrešan. “Izjavil sem, da ima sin samomorilna nagnjenja, čeprav to ni res,” je za Večer še priznal oče pogrešanega.

Dopoldne Domen še ni bil med pogrešanimi, popoldne pa potapljači v Dravi
Policija je sicer še v sredo dopoldne trdila, da med primeri izginulih študentov ne obstaja povezanost. Kot je razvidno iz policijskega poročila, v tistem času prav tako še niso uradno potrdili Domnovega pogrešanja – a le nekaj ur kasneje so sprožili iskalno akcijo, vendar so iskali le ob nabrežju Drave. Pojasnjujejo, da so se za preveritev območja reke Drave odločili, saj “so bila zbrana takšna obvestila”.

V izogib širjenju nepreverjenih informacij smo govorice preverili pri pristojnih organih. Bojan Kitel s PU Maribor nam je pojasnil, da govorice o tem, da naj bi pri Klemnu in Petru šlo za trgovino z organi, ne držijo. Na vprašanje, ali je v omenjenih primerih obdukcija pokazala, da manjka kakšen vitalni organ, je odgovoril “Ne”. Ob tem pa je dodal, da je v primeru obeh “na podlagi rezultatov preiskav šlo za utemeljen sum samomora”

Domnovi organizirali iskalno akcijo, razočarani nad (ne)delom policije
Družina in prijatelji pogrešanega Domna so že včeraj organizirali iskalno akcijo, na kateri se je zbralo nekaj več kot 30 ljudi. V manjših skupinah so preiskali širše območje in iskali sledi ali osebne predmete pogrešanega. Pri iskanju so pomagali tudi njegovi najbližji, ki pa so po poročanju portala Maribor24 nad delom policije razočarani, saj ti po neuradnih informacijah naj sploh še ne bi pogledali posnetkov z bližnjega bencinskega servisa.

Včeraj so pri iskanju na pomoč priskočili tudi mariborski gasilci, ki so v Dravo poslali tudi svoje potapljače, vendar žal niso našli ničesar. Včeraj je iskanje v reki ovirala zelo slaba vidljivost pod vodo, zato upajo, da bo danes bolje. Pri iskanju jim pomagajo tudi policisti s policijskimi psi in številni Mariborčani, ki so na nadaljevanje akcije pripravljeni tudi danes.

Iskanje se nadaljuje danes ob 13. uri, ko se bodo vsi, ki želijo pomagati, zbrali na mestu, kjer je bil Domen zadnjič viden (pred lokalom Štuk na Gosposvetski cesti). Domnovi najbližji prosijo za pomoč vse, ki imajo čas, da se jim pridružijo, saj šteje vsaka ura. Kot so na Facebooku zapisali: “Nov dan in novo upanje. Že res, da je vsak dan iskanje težje, da smo vsak dan dlje od dneva Domnovega izginotja, ampak smo hkrati vsak dan bližje dnevu, ko bomo Domna našli.” Pri iskanju v Dravi bodo prostovoljno pomagali člani mariborskega potapljaškega društva Prodive.

Domen je bil nazadnje viden 24. februarja okrog 00.30 pred lokalom Štuk v Mariboru. Domnova družina in prijatelji še vedno naprošajo vse, ki bi Domna opazili ali karkoli vedeli o izginotju, da o tem obvestijo najbližjo policijsko postajo oziroma pokličejo na telefonsko številko 113 ali na anonimni telefon policije 080-1200. Domnove svojce pa lahko, če imate kakšno informacijo o pogrešanem, obvestite na telefonsko številko 031 676 646.

Anja Dangubič