Izvedenec Štular: Zabeležena telekomunikacija Noviča ne povezuje s krajem umora

Foto: STA

V sojenju Milku Noviču, obtoženemu umora Janka Jamnika, so zaslišali izvedenca telekomunikacij Mitjo Štularja. Po zaslišanju je povedal, da zabeležena telekomunikacija Noviča ne povezuje s krajem umora. Po njegovih ugotovitvah se je lahko namreč Novičev telefon na bazno postajo, ki stoji v bližini kraja umora, povezal tudi, če je bil Novič doma.

Tožilstvo namreč trdi, da se je Milko Novič 20 minut po umoru nahajal v bližini restavracije Via Bona na Viču, na parkirišču katere je bil umorjen direktor Kemijskega inštituta Jamnik, čeprav Novič trdi, da je bil tisti večer doma. Slednje po navedbah tožilstva dokazuje podatek, da se je Novičev telefon pri enem izmed sms-sporočil okoli 20 minut po umoru povezal z bazno postajo na Koprski ulici, ki stoji v bližini kraja umora. Novič je namreč v času okoli umora, do katerega je prišlo 16. decembra 2014 okoli 19.40, poslal oziroma prejel štiri sms-sporočila – ob 18.40, 19.49 ter malo po 20. uri. Pri prvih treh se je telefon povezal z bazno postajo v bližini njegovega doma, pri zadnjem pa z bazno postajo na Koprski ulici.

Telefon se je povezal z drugimi baznimi postajami
Kot je povedal Mitja Štular, je za potrebe izvedenskega mnenja opravil meritve signalov baznih postaj na Novičevem domu. Pri tem je ugotovil, da telefon pri povezavi primarno sicer izbere bazno postajo v bližini Novičevega doma, ni pa ta edina, s katero se lahko poveže. S testnimi telefoni je namreč iz Novičevega doma poslal in sprejel tudi 417 sms-sporočil, pri čemer se je telefon v 2,16 odstotka primerov povezal tudi na druge postaje, od tega dvakrat na bazno postajo na Koprski ulici.

Pri pripravi izvedenskega mnenja je Štular skušal preko podatkov na Novičevem telefonu tudi ugotoviti, ali je ta beležil lokacije, in ugotovil, da ta funkcija ni delovala. Novič bi moral imeti namreč za to odprt Googlov račun, ki pa ga Štular na telefonu ni našel.

Ker obstajajo dvomi, ali je Novič v času do umora, ko še ima alibi, gre za okoli 10 minut, sploh lahko prišel pred restavracijo, je sodnik Zvjezdan Radonjić sklenil, da bo sodišče 19. marca opravilo rekonstrukcijo dogajanja. Med drugim bo preverilo, koliko časa bi Novič potreboval, da pride od doma na kraj umora z avtom ali s kolesom. Že zdaj pa je jasno, da sojenja vsaj na prvi stopnji ne bo mogoče zaključiti v aprilu, kar si želi sodnik. Zaradi zdravstvenih težav enega od porotnikov bodo namreč odpadli naroki, sklicani za 19., 26. in 29. marec.

Sodnik opomnil Jamnikovo ženo
Z današnjim pričanjem Štularja ni bil zadovoljen odvetnik Jamnikove žene, ki v postopku nastopa kot oškodovanka, Miha Kunič. Štularju očita, da je kot sodni izvedenec pristranski, ker da je član SDS, ta stranka pa da podpira Odbor 2014, katerega člani so v podporo Noviču pogosto navzoči na sojenju. Štular je po zaslišanju zanikal članstvo v stranki. Je pa bil, kot je dejal, tako kot Novičev odvetnik Jože Hribernik, eden izmed sopobudnikov civilnodružbenega gibanja Glasno.

Sodnik Radonjić med današnjim zaslišanjem vprašanj na to temo sicer ni dovolil, Jamnikovo ženo pa je preko njenega zagovornika tudi opozoril, da bo izločena iz postopka, če bodo njeni dopisi, ki naj bi jih pošiljala na nekatere organe, še naprej žaljivi do sodišča. Jamnikova žena je sicer enkrat že neuspešno zahtevala sodnikovo izločitev.

Demokracija

 • Peter

  Čedalje bolj sem prepričan, da gre pri tej zadevi samo za dobro reklamo za lokal Via Bona, no.

  • Franc Šink

   Peter ne bodi hudoben. Tam se je zgodil UMOR .

   • Peter

    Vem. Ampak okoli tega se zdaj dogaja burka.

 • janezxy

  Ti dokazi nimajo nobene veze.Kriv je,ker je član SDS.To je že 3 l jasno.

 • SIMON ROZIC

  Kaj je gospod Novič iz desne opcije, da ga tako masakrirajo?
  Če je, potem mi je vse jasno, da gre za ukaz nepristranskemu
  sodišču od “zgoraj” , de?

  • Franc Šink

   Nekdo mora biti vedno kriv. Vsaj v Sloveniji. Hitler je bil kriv, Stalin ,Pranco, Mussulini …….! Aktualna oblast pa nikoli.

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Če podpiraš SDS si avtomansko kriv za vsako komunistično sranje .

 • Franjo Trojner

  Še en dokaz več, da je vladavina prava v naši državi čisto na psu!
  Nedolžnega ČLOVEKA ste OBSODLI in ZAPRLI V AREST! ZAKAJ????? KOMU JE TO V INTERESU IN ZAKAJ????

 • Andrej

  S tem tempom bodo prej vsi pomrli, preden bodo kaj konkretnega, dokazljivega našli. Edino, kar jim je šlo hitro od rok je, strpati napačnega v zapor. Bravo, krivosodje.

  • janezxy

   Če si ta pravi prasec,se tudi za tebe spremeni zakon,potem pa po starem naprej.Farmacevtka in prisluhi.

 • Antonius

  Mene pa zanimajo zdravstvene težave tistega porotnika. Odpadli roki razprav in zastaralni čas nedokončanega sojenja imata lahko veliko skupnega.
  Primer zastaranja Patrie nam je pokazal, kako se lahko tožilec in sodnik izogneta odgovornosti za krivosodno svinjarijo.

  • Franc Šink

   Da ne bo kakšnega nenadnega zastoja srca.

  • Janez Kepic-Kern

   BRAVO CENJENI G. ANTONIUS.
   Besede izkušenega človeka.
   Res gre verjetno tudi za to – kar omenjate. L.r. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • xtc

  Večina strokovnjakov je že dala vedeti,da Nović v nobenem primeru ni mogel zagrešiti umora vsaj v teh časovnih okvirih in seveda so tudi nekateri dokazi dvomljivi,nekateri bolj ne kot ja ipd.
  Lepo ,da se je sodnik pametno odločil za rekonstrukcio.
  Osebno bi šel v takole nekoga ,ki fizično in kondicijsko ustreza Noviću in nekoga ki je amaterski tekač in šortnika tukaj se lahko podatki lepo primerjajo.
  Seveda pa vse bolj priteguje žena Jamnika z svojimi izpadi in vse bolj čudnim vedenjem.
  Ne samo ,da so njene izjave v nasprotju z izjavami taršev Jamnika,se nekako ne morem znebiti neprijetnega vtisa,da če gospa ne ve kaj več o ozadju umora moža,kot nas prepričuje in ali nenara ni morda celo z njim kako povezana nenazadnje je tudi ona ullužbenka Ki in skuša kaj prikriti.
  Jasno je,da Nović in Jamnik nista bila v sporu in to so dejstva-torej nista bila v sporu in Nović bi Jamnika ubil za nič?
  Malo verjetno.
  Me pa bolj muči vprašanje zakaj žena tako nenormalno pritiska Novića,proti katerem kao,dokazi vse bolj padajo.
  Bodisi babnica dela za nekoga,bodisi hoče denar ali išče denar,ki bi ga naj Jamnik imel v sefu, in če bi Nović sedel trajno bi se morda dalo do denarja.
  Skratka čudne stvari tule.

  • pajot

   Mogoče pa je Jamnikova žena v intimnem razmerju s Stephanom. Tistim,ki je naročil umor Plavca. Bi bilo dobro preverit,če je bil Jamnik zavarovan. In za koliko.

   • Iva

    O življenjskem zavarovanju sem se tudi sama že spraševala, saj je Jamnik ostarelemu očetu spregovoril o grožnjah in celo, da bo umrl pred njim. Vedno je treba preveriti vse možnosti. Zakaj se vdova na vse kriplje trudi za Novičevo krivdo in odškodnino ter rento? “Ujemite tatu?”

  • rabbit

   Jamnikova vdova ni zaposlena na KI je pa zaposlena na NLB in sicer je odgovorna za poslovanje črnogorske podružnice. Mi je pa z njeno vpletenostjo v proces vsak dan bolj moti sploh če pogledam iz mojega vidika jaz če bi bila žrtev bi hotela na vsak način izvedeti kdo je morilec ne pa kar nekoga imeti za morilca ker meni bi bilo pomembno zakaj je moral recimo mož umreti in ne to kdo ga je ja seveda je pomembno ampak bi me bolj zanimalo zakaj.

  • rabbit

   Pa še nekaj bi me zanimalo ali bo rekonstrukcija potekala podnevi ali ponoči ker umor se je zgodil ponoči.

 • pajot

  Spet bomo morali seči globoko v denarnice. Za Novičevo odškodnino.

 • Janez Kepic-Kern

  INSTITUCIJE PRAVA, SODIŠČA ITD.
  NAJ DELUJEJO – KOREKTNO.
  Z NEKOREKTNO ALI VPLIVANO VODENIMI PRAVNIMI POSTOPKI
  LE
  SRAMOTIJO SEBE PRED NAMI SLOVENCI, KI JIH PLAČUJEMO
  IN
  NAS SLOVENCE IN R. SLOVENIJO – PRED SVETOM.
  Saj karkoli se naredi prav ali narobe – vse se takoj opazi in vidi.
  Ali so res tako naivni, nemiselni, da tega ne vedo. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • Iva

  Da Novič ne more biti morilec, dokazujejo časi v povezavi s kraji sprejetih – poslanih SMS sporočil

  1. poslan SMS neznanca Bartola (oz. z njegovega telefona) – 1 uro pred umorom (sprejem doma – zazna Telekom. postaja).
  Novičev odgovor – 11 minut po umoru (odgovor od doma – zazna Telekom. bazna postaja)

  2. SMS sporočilo neznanca Bartola – 29 minut po umoru (sprejem zazna privat(!) bazna postaja d.o.o. Varnost na Koprski 94, bližina Via Bone)
  Novičev odgovor (»Daj mi mir«) – 33 minut po umoru (odgovor od doma zazna Telekom. postaja).

  Vprašanje za telebane (kriminaliste, Žgajnarjevo, Kuniča in izključeno sodnico Koletovo):
  Kaj naj bi delal Novič pol ure po dogodku, ob 20: 07, v bližini Koprske 94 in kako naj bi mu uspelo v 4 minutah priti domov (odgovor na 2. SMS ob 20.11) na Žaucerjevo, če je policaj, ob rekonstrukciji, potreboval za pot od Novičevega doma do VB (krajša pot), po hribu navzdol, kar 6 minut ?!

  • rabbit

   Če bi bila jaz kriminalist bi mi bilo takoj sumljivo nekaj kako je mogel Novič vedeti, da bo Jamnik zaradi pokvarjenega svojega novega Mercedesa prišel z 40 minutno zamudo z ženinim avtomobilom? Če bi bil res morilec Novič bi moral imeti pajdaša pa noben telefon tega ni zaznal ali ne.

   • Iva

    Ker Novičeva hčerka ni odšla od doma sočasno z mamo (okoli 19.ure), ampak nekoliko kasneje (s prijateljico), je bilo treba poskrbeti za “zamudo”. No, priče vedo za razlog – okvara Mercedesa, žena pa je kriminalistom izjavila, le zakaj?, da je vzel njen avto (BMV) zaradi parkiranja.
    Zanimivo, da je bil takrat pred VB izpraznjen prav prostor pri nedelujoči luči (na sicer polnem parkirišču). Horvat, ki je pripeljal kmalu za njim pa je, zanimivo, namesto, da bi ustavil in osvetlil ležečega ustreljenega z vsemi lučmi, najprej parkiral v neposredni bližini (v nasprotni vrsti) in saj ni res, pa je, luči avtomobila je ugasnil?! ZAKAJ?

    • rabbit

     Gospa Iva vi veste veliko, ker prisostvujete sojenju. Jaz sem odvisna samo od novic, ki jih v javnost sporočijo mediji. Ampak recimo, če bi bil Novič kriv a ne bi on pričakoval Jamnika v Mercedesu in ne v BMW pa morate vedeti, da je to se zgodilo ponoči pri menda nedelujočih lučeh. Najbrž Novičev vid pri teh letih ni 100%. Ampak morilec je točno vedel s katerim avtomobilom se bo Jamnik pripeljal kdaj in tako naprej. S pravi tudi, če bi Novič od doma odšel ob 19 bi težko vedel da se bo Jamnik pripeljal z BMW namesto s svojim avtom. Obtožnica luknjasta kot švicarski sir in že navadnemu človeku je jasno, da Novič ni morilec ali je pa superman.

  • Osti jarej

   ….komu rečeš >daj mi mir> ? …..nekomu ,ki ga ne poznaš in te nadleguje po telefonu?!……kvečjemu ga pošlješ direktno v pm in mu zagroziš s policijo

   • Iva

    Vem, da nič ne vem. (Sokrat)

    • Osti jarej

     …jp….očitno…domneve so daleč od vedenja

     • Iva

      Njegov odgovor “daj mi mir” (ali tvoj “p.m.”) ni bistven. Bistvena je LOGIKA dogajanja!
      Mlad policaj je za pot navzdol rabil 6 minut (rekonstrukcija), takrat 60 let star in 104 kg težek Novič, pa naj bi v hrib potreboval le 4 minute! Haloooo?
      Super junak, posebej ker naj bi bil kar 2x v eni uri(!) pred VB,

      najprej ko naj bi streljal (ob 19:38),
      nato je ob 19:49 odgovoril na 1.SMS od doma,
      ob 20:07 naj bi bil zopet pri VB (ko je telefon registriral sprejem – bazna postaja na Koprski 94, ni pa ga registrirala, zanimivo(!?), večja bazna postaja pri Šparu (tako izvedenec Štular),
      ob 20:11 (4 minute kasneje) pa je zopet odgovoril od doma !!!!!!!!!!!!

 • montyamp

  Se pravi , da se pod novo vlado , eksekucije udbomafijskih sodnih krokarjev lahko nemoteno nadaljujejo :

  internetnega pedofila” A. Magajno – brez dokazov, ,,morilko lastne hčerke” D. Jalševec – brez dokazov, ,,roparja lastnega 35 let starega traktorja” F. Kanglerja – brez dokazov, ,,morilca onemoglih starčkov” dr. I. Radana – brez dokazov, ,,eksekutorja nedolžnega ” (s!)lovenca – izdajalca -pilota v helikopterju JLA – brez dokazov, ,,opravljivca fašista-komunista Pierazzija” Boštjana M. Turka – brez dokazov, dr. Milka Novič-a domnevnega morilca Jamnika – brez dokazov , PATRIA JANŠA brez dokazov ……………………..

  A Balkanski bojevniki in njihovi tranzicijski botri mirno in na prostosti pijejo vsako dopoldne svoj zasluženi kapučin na Tromostovju, med tem ko trgovina z mamili na debelo cveti in se razvija – z vsemi dokazi!
  UDBOVSKA DECA so rak rana države .

 • montyamp

  Kako lahko ljudje zaupajo organom pregona ob zgodbah, kot so nezakonito prisluškovanje Kanglerju, izguba dokazov v primeru Magajna, obtožni predlog, ki ne vsebuje konkretizacije dejanja in posledično tri obsodilne sobe v primeru Patria, na drugi strani pa imamo odpis dolgov, uničenje dokazov zaradi zamujenih rokov pri Jankoviču, v primeru Senica v treh letih ni bil dokončan niti predkazenski postopek. Kakšno pravosodje je to?
  To ni pravosodje , to je udbovsko krivosodje , Bavconova svinjska štala .
  Se opravičujem svinjam .

 • montyamp

  Jugoslavija ni glasovala za Splošno deklaracijo človekovih pravic. Z drugimi socialističnimi državami se je na zasedanju Generalne skupščine OZN decembra 1948 vzdržala, kar je vljudno nasprotovanje. Odnos do človekovih pravic in obveznosti te vrste je začela nekoliko spreminjati šele pod pritiskom zahodnih držav, ko jih je zaprosila za pomoč.
  No in vajence te komunistično fašistične UDBO-GVERILE imamo danes v krivosodju .
  KRI NI VODA .
  Klientelizem , nepotizem , korupcija , atentat , bankrot , to je domet izkrivljenih in zlorabljenih hudojamskih mladičev .

 • montyamp

  NEMŠKA SODIŠČA NA KVOTO PREBIVALCEV KRŠIJO ČLOVEKOVE PRAVICE —— 2 X —–
  UDBOVSKO KRIVOSODJE NA ENAKO KVOTO KRŠI ČLOVEKOVE PRAVICE ——148 X —–
  Pa kdo je zaj tu nor ????????????????????????

 • odzunaj

  Po podatkih iz sodnega spisa :
  18:42 – Novič prejme nori SMS Bartola , signal na postaji pri Žaucerjevi (blizu doma Noviča)
  19:38 -19:39 – UMOR Janka Jamnika
  19:49 – Novič vrne SMS noremu Bartolu , signal na postaji pri Žaucerjevi
  20:06 – Bartol ponovno pošlje SMS Noviču , signal na postaji na Koprski (blizu kraja umora)
  20:10 – Novič pošlje SMS noremu Bartolu , signal na postaji pri Žaucerjevi

  Novičev signal je bil registriran slabo uro pred umorom blizu doma, 10 minut po umoru je bil registriran še vedno doma ( !), 27 minut po umoru je bil registriran blizu kraja umora, 4 minute za tem ( 31 minut po umoru ) pa že spet blizu doma.

  Vprašanje za bistre glave : Ali je mogoče da je morilec, ki za umor sploh ni vedel in je bil v tem času doma, šel 27 minut po umoru na ogled s policijo obkroženega mesta umora in nato v 4. minutah bil ponovno doma, za kar bi potreboval vsaj 8. minut ? ( Logika tožilke Žgajnarjeve in sodnice Koleta
  je neverjetna, saj temu pritrjujeta ! B. M. Zupančič prav imate, nekaterim pravnikom se koleščki vrtijo nazaj ! In nelogičnosti teh dveh pravnic v sodnem spisu prav mrgoli, ali pa sta pisali po nareku drugih in ne lastnih glav. )
  Dva izvedenca za signale potrdila, da je možno, da pride signal od doma Noviča na Koprsko, saj je tudi signal s Koprske pri Žaucerjevi ( !) Drugi izvedenec izjavil, da je pri Koprski tudi antena na Šparu, ki lovi vse signale na Koprski, a Novičevega signala ni ujela ! Zakaj ?- vprašanje za bistre glave .

 • Iva

  Ko je bil z Bartolovim telefonom (poslal Bartol ali nekdo drug, na prvem sojenju se priča Bartol najprej ni spomnil, od kod je pošiljal SMS) poslan 2. SMS , pol ure po umoru, ga je zabeležila privat postaja na Koprski.
  Kdo je takrat vedel, da bo ob 20:07 poslan SMS in je poskrbel, da je ojačal signal, da ga je lovila Koprska 94. To obvladajo tudi obveščevalci ! Zaključek?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!