fbpx

Janković, Jakič in preostala “banda” bodo marca stopili pred sodnika – jim bodo zaradi povezav pogledali skozi prste?

Soobtožena Zoran Janković in Roman Jakič. (Foto: STA)

Ljubljanski župan Zoran Janković, ki ga tožilstvo preganja v več zadevah zaradi domnevno spornih poslov pri gradnji Stožic, bo moral znova na sodišče v začetku marca. Takrat se bo na ljubljanskem okrožnem sodišču nadaljeval predobravnavni narok po obtožbi za škodo na račun evropskih sredstev, ki se je začel že pred več kot letom dni. Sojenje je steklo že decembra 2018, vendar se je takoj tudi zapletlo; najprej z zahtevami po menjavi sodnice s strani obrambe, nato pa še z zahtevami specializiranega državnega tožilstva, ki je želelo sojenje prenesti na drugo sodišče.

Kot so za STA pojasnili na ljubljanskem okrožnem sodišču, je vrhovno sodišče zavrnilo prenos krajevne pristojnosti in se bo sojenje nadaljevalo v Ljubljani, kje je naslednji narok na okrožnem sodišču razpisan za 3. marec. V tem primeru tožilstvo Jankovića in osem soobtoženih preganja zaradi domnevnih nepravilnosti pri pridobivanju evropskih sredstev in posojil za športno-trgovski center Stožice. Spomnimo, da so vsa sodišča do sedaj Jankovića oprostila, zato poštenega sojenja tudi tokrat ni pričakovati.

Obtožnica jim očita več kaznivih dejanj, med drugim zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, goljufijo na škodo EU, preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in ponareditev ali uničenje poslovnih listin. Zoran Janković naj bi podpisal sporne pogodbe v višini 1,8 milijona evrov za domnevno fiktiven najem parkirišč v Stožicah. S to potezo je Grep postal kreditno sposobno podjetje in je pri NLB leta 2010 lahko najel več kot 50 milijonov evrov kredita. Občina pa je s tem prišla do 9,4-milijonskega sofinanciranja iz slovenskega proračuna in evropskih sredstev.

Poleg Jankovića tožilstvo preganja še nekdanjega direktorja Zavoda Tivoli Romana Jakiča, Uroša Ogrina in Zlatka Srako iz podjetja Gradis-Energoplan (Grep), ki je gradilo Stožice, ter nekdanjega direktorja Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Sama Lozeja. Preganjajo še vodjo občinskega oddelka za šport Marka Kolenca, direktorja projekta gradnje Športnega parka Stožice Andreja Lavriča ter nekdanjega gradbenega nadzornika pri družbi DCC svetovanje in inženiring Boruta Skubica in Milana Črepinška iz družbe MCM inženiring, ki je izvajala gradbeni nadzor.

Zlatko Sraka in Uroš Ogrin. (Foto: STA)

 

Rok Krajnc