Janković, Jakič in preostala “banda” bodo marca stopili pred sodnika – jim bodo zaradi povezav pogledali skozi prste?

Roman Jakič in Zoran Janković. (Foto: STA)

Ljubljanski župan Zoran Janković, ki ga tožilstvo preganja v več zadevah zaradi domnevno spornih poslov pri gradnji Stožic, bo moral znova na sodišče v začetku marca. Takrat se bo na ljubljanskem okrožnem sodišču nadaljeval predobravnavni narok po obtožbi za škodo na račun evropskih sredstev, ki se je začel že pred več kot letom dni. Sojenje je steklo že decembra 2018, vendar se je takoj tudi zapletlo; najprej z zahtevami po menjavi sodnice s strani obrambe, nato pa še z zahtevami specializiranega državnega tožilstva, ki je želelo sojenje prenesti na drugo sodišče.

Kot so za STA pojasnili na ljubljanskem okrožnem sodišču, je vrhovno sodišče zavrnilo prenos krajevne pristojnosti in se bo sojenje nadaljevalo v Ljubljani, kje je naslednji narok na okrožnem sodišču razpisan za 3. marec. V tem primeru tožilstvo Jankovića in osem soobtoženih preganja zaradi domnevnih nepravilnosti pri pridobivanju evropskih sredstev in posojil za športno-trgovski center Stožice. Spomnimo, da so vsa sodišča do sedaj Jankovića oprostila, zato poštenega sojenja tudi tokrat ni pričakovati.

Obtožnica jim očita več kaznivih dejanj, med drugim zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, goljufijo na škodo EU, preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in ponareditev ali uničenje poslovnih listin. Zoran Janković naj bi podpisal sporne pogodbe v višini 1,8 milijona evrov za domnevno fiktiven najem parkirišč v Stožicah. S to potezo je Grep postal kreditno sposobno podjetje in je pri NLB leta 2010 lahko najel več kot 50 milijonov evrov kredita. Občina pa je s tem prišla do 9,4-milijonskega sofinanciranja iz slovenskega proračuna in evropskih sredstev.

Poleg Jankovića tožilstvo preganja še nekdanjega direktorja Zavoda Tivoli Romana Jakiča, Uroša Ogrina in Zlatka Srako iz podjetja Gradis-Energoplan (Grep), ki je gradilo Stožice, ter nekdanjega direktorja Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Sama Lozeja. Preganjajo še vodjo občinskega oddelka za šport Marka Kolenca, direktorja projekta gradnje Športnega parka Stožice Andreja Lavriča ter nekdanjega gradbenega nadzornika pri družbi DCC svetovanje in inženiring Boruta Skubica in Milana Črepinška iz družbe MCM inženiring, ki je izvajala gradbeni nadzor.

Zlatko Sraka in Uroš Ogrin. (Foto: STA)

 

Rok Krajnc

 • WISKY 1000

  Dokler ne bo SDS na vladi ne bo nič,mafija mafiji ne skljuva oči.

 • Boy

  Ne pozabite, da sta Jakič in Jankovič tesno povezana s pravno Katko, ki se je že večkrat izkazala, da dela za rdečo mafijo.

  Dokler imajo svoje ljudi na vseh pomembnih mestih, se jim itak ne more nič zgoditi.

  Zakaj mislite, da ima pravica zavezane oči? Da lažje sledi roki, ki jo vodi!

  • slosin

   nč ne bo, Zokan in njegova banda so še vedno proti JJ, torej se nimajo česa bati…

 • rubec

  Ščetinar je bil celo obrambni minister. Če bi nas takrat napadla dva apača in trije iz plemena Navaho, danes Fursu ne bi plačevali davek na hišo ampak na vigvam.

 • Hill Billy

  Rok Krajnc: “Janković, Jakič in preostala “banda”…

  Foglof Tunek: “Tudi Roku Krajncu bi bilo fajn gobec razbit. Bandit desničarski !!!”

 • rubec

  Ali sodišče ima bančni izpisek osebnega računa od ščetinarja, kjer je razviden promet? Ko sem socialno prosil za participacijo pri pogrebu mojega strica, sem zaradi cenzusa moral vlogi priložiti tudi šparovec od svojega sina. Kladivo je imela uslužbenka v svojem predalu, kar pomeni, da je za nas drugorazredne to že kar ustaljena praksa.

 • Ros

  Dajte se no zmenit. Pogajanja so enako pomembna kot volitve.

 • Garbage man

  Jakić ima invalidnega otroka, zato je pošten.Janković ima grdo ženo in zato je pošten.

 • Hribouc

  To ni več. ne mafija, ne Banda, ampak Udbokučanistična Hunta!

 • montyamp

  Banda ???
  Rdeči cigani so dosti hujši od čokoladnih .
  To da imajo kravate , katere so pokradli , pomeni , da obleka dela človeka , naredi ga pa ne .

 • Nata

  No, ko že Jankovća&Company obiramo, prilagam tale članek
  https://www.vecer.com/bob-leta-2019-branko-cestnik-denar-oponasa-absolutno-10120254

 • Anton

  Z dvema besedama povzeto

  ČEFURJI RAUS!

  sarkazem press

 • rubec

  Merci.