Janković pred praznikom ponosno oznanil odprtje novih grobov na Žalah, ne želi pa očistiti skrunjenega spomenika žrtvam povojnega nasilja

Skrunjeni spomenik žrtvam medvojnega in povojnega nasilja ostaja takšen, kot je izgledal aprila letos.

Ljubljanski župan Zoran Janković se je pred državnim praznikom vseh svetih, ko se spominjamo vseh umrlih, na socialnem omrežju Facebook pohvalil, da so pred 1. novembrom uspeli odpreti razširjeni del pokopališča Žale in razširjeno pokopališče Rudnik. Glede na vse novosti ima očitno Mestna občina Ljubljana dovolj denarja, da bi na Žalah obnovili tudi poškodovane oz. skrunjene spomenike. Čeprav je Mestna občina Ljubljana skupaj v času Jankovićevega županovanja podjetju Žale d.o.o. nakazala več kot dva milijona evrov, sicer pa Žale vsak mesec iz proračunskega denarja z različnih naslovov prejmejo okrog 130 tisoč evrov (podatki dostopni na spletni strani Erar), pa revolucionarna simbolika na spominskih ploščah zamolčanih žrtev medvojnega in povojnega nasilja ostaja. Očitno še od aprila, ko smo o tem na naši spletni strani že poročali.

Da so spominske plošče na ljubljanskih Žalah, kjer so zapisana imena zamolčanih žrtev medvojnega in povojnega nasilja, (še vedno) poškodovane, so nas pred dnevi opozarjali naši bralci. Ob cerkvi Vseh svetih so zgroženi obiskovalci v času državnega praznika “dneva boja proti okupatorju “opazili “ustvarjalno delo” nekega “kulturnika” oziroma “umetnika”, ki se je pod svojo umetnino podpisal s črkama OF, ki kajpak predstavljata kratico za Osvobodilno fronto. Na zapis, “Poslušaj Izrael slovenski, ne pozabi, odslej si tudi ti izvoljen narod, odkupljen zdaj še za ceno svoje krvi”, so narisali zvezdo.

V uredništvu smo preverjali, ali so bile spominske plošče pred 1. novembrom znova poškodovane, a smo od Slovenske policije prejeli obvestilo, da ne gre za novo kaznivo dejanje, temveč je bil neznani storilec naznanjen že 18. aprila letos, a grafiti od takrat še niso bili odstranjeni.

Ljubljanski župan očitno nima nobenega namena sanirati kaznivega dejanja, ki je nastalo z revolucionarnimi grafiti.

Zoran Janković, ki se rad pohvali s sloganom “Zoki dela”, vse težave in tegobe mesta, ki ga vodi od leta 2006, pozna do zadnjega kotička, zato je malo verjetno, da z grafiti, ki so skrunili spomin na omenjene žrtve, ni seznanjen. Očitno pa odstranitev dela neznanega vandala ni v njegovem interesu, čeprav se bliža praznih vseh svetih, ko se spominjamo vseh umrlih.

Pravica do pokopa je temeljna etična in civilizacijska zahteva, ki priznava vsakemu človeškemu bitju spoštljiv pokop njegovih telesnih ostankov, svojcem pa pravico, da se rajnih na teh krajih spominjajo. Skrunjeni spomenik, ki ga ne podjetje Žale ne Mestna občina Ljubljana ne želita sanirati, pa omenjenim to pravico odreka.

T. F.