fbpx

Janković vedno bolj obremenjen: Priča povedala, da so morali dati Ljubljani “odškodnino”, čeprav niso povzročili nobene škode!

Foto: STA

Sojenje ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, obtoženemu sprejemanja podkupnine v zadevi Gratel, se je danes nadaljevalo z zaslišanjem nekdanjega direktorja Gratela Draga Štrafele. Ta je dejal, da ne razume, zakaj je morala družba občini dati odškodnino, Janković pa ga je obtožil, da laže oz. ima vsaj zelo selektiven spomnim o poslu.

Gratel, ki je leta 2006 v Ljubljani za T2 gradil optično omrežje, je Ljubljanskemu gradu plačal 500 tisoč evrov donacije zaradi škode, ki naj bi jo občini povzročil z gradnjo. Tožilka Blanka Žgajnar pa je prepričana, da je šlo za podkupnino, da je družba lahko nadaljevala z delom, potem ko jim je občina preklicala dovoljenje za delo.

Štrafela je danes na ljubljanskem okrožnem sodišču pričal, da so imeli na mestni občini dva sestanka glede dovoljenj, o plačilu odškodnine in donacije pa da se sam z županom ni dogovarjal. To naj bi storil večinski lastnik Gratela Jurij Krč, ki naj bi na koncu sestanka ostal sam z Jankovićem.

Janković podkupnine prekvalificiral v odškodnine – čeprav ni bilo nobene škode
Ta je pričanju danes oporekal – trdil je, da sta sama ostala po koncu sestanka, ko sta čakala na izjavo za medije. “Meni je hudo, gospod Štrafela, ker ali govorite neresnico ali imate zelo selektiven spomin. Jaz pravim, da lažete, ko govorite, da sva s Krčem ostala sama. Jasno pa tudi piše, da za sanacijo površin in dela, ki so bila izvedena nekvalitetno, dobimo odškodnino,” je vztrajal ljubljanski župan. Janković je pričo vprašal, ali je od njega kdaj zahteval podkupnino, ta pa je dejal, da ne.

Foto: STA

Na vprašanje, zakaj je Gratel plačal za pol milijona evrov donacije, je Štrafela dejal, da ne ve. “Saj ni bilo škode, jaz tega ne vidim,” je dejal. O tem, ali je bila donacija sporna, se danes ni izjasnil. “Neke donacije smo vedno dajali, to je bila naša odločitev. Pri Ljubljani je bila specifika, da smo morali dati več,” je pojasnil. Dodal je, da je bilo jasno, da so morali vsi izvajalci, ki so delali v ljubljanski mestni občini, dati tudi donacije, še poroča STA.

C. Š.