Janković znova pred sodnico – nekdanjo ženo politika LDS

Predobravnavni narok za ljubljanskega župana Zorana Jankovića in osem soobtoženih v primeru očitanega oškodovanja evropskih sredstev in preslepitve bank v zadevi Stožice (Foto: STA)

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani je stekla nova glavna obravnava v sojenju ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću in osmim soobtoženim, ki jim tožilstvo očita oškodovanje evropskih sredstev in preslepitve bank v zadevi Stožice. Sodi mu Mojca Kocjančič, nekdanja žena politika LDS Aleša Zalarja. Danes so prisluhnili mnenju sodnega izvedenca. Glavna obravnava se bo nadaljevala sredi junija in bi se lahko zaključila konec junija.

V obtožnici Specializirano državno tožilstvo županu Zoranu Jankoviću očita, da je kot uradna oseba zlorabil položaj, da bi si pridobil velike protipravne premoženjske koristi. Nekdanjemu direktorju Zavoda Tivoli Romanu Jakiču, nekdanjemu direktorju Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Samu Lozeju, Urošu Ogrinu in Zlatku Sraki iz družbe Grep, ki je gradila center Stožice, Marku Kolencu iz občinskega oddelka za šport in direktorju projekta gradnje športnega parka Stožice Andreju Lavriču pa obtožnica očita, da so pomagali pri tem kaznivem dejanju.

Nekdanji direktor Zavoda Tivoli Roman Jakič, Uroš Ogrin in Zlatko Sraka iz propadlega projektnega podjetja Grep

Za tožilstvo je sporna sklenitev pogodbe med občino in Grepom za najem 2500 parkirnih mest v okviru centra Stožice za okoli 1,8 milijona evrov na leto, s čimer naj bi Grepu omogočili, da je izpolnjeval pogoje bank za pridobitev prve in druge tranše posojila v skupni višini 87,9 milijona evrov. Občina pa je s tem prišla do 9,4-milijonskega sofinanciranja iz slovenskega proračuna in evropskih sredstev. Tožilstvo trdi, da nobeno občinsko podjetje ni potrebovalo toliko parkirnih mest in da je bil namen le, da bi Grep izpolnjeval pogoje bank.

Na predobravnavnem naroku marca 2020 nihče od obtoženih ni priznal krivde, zato je novembra 2021 stekla glavna obravnava. Do sredine lanskega leta so zaslišali več prič, nato pa se je ustavilo, ker je sodišče čakalo na izdelavo izvedenskega mnenja. Ker je vmes od zadnje obravnave minilo več kot pol leta, se mora glavna obravnava začeti znova, poroča STA. Na njej so se sodnica Mojca Kocjančič, tožilstvo in obramba dogovorili, da bodo 13. junija zaslišane še tri priče, nato pa bi obravnavo lahko 20. ali 27. junija zaključili. Danes je na obravnavi nastopil sodni izvedenec za področje gradbeništva oz. gradbenih objektov Andrej Cehtl. Povedal je, da lahko glede na dokumente, ki jih je imel na razpolago, z veliko verjetnostjo potrdi, da je bil stadion Stožice 15. oktobra 2010 zgrajen na podlagi ustrezne upravne dokumentacije, da je bil skozi postopek pridobivanja odločbe o poskusnem obratovanju preverjen in da je prestal preizkus vseh elementov dokončanja objekta, ki mu je v poskusnem obdobju omogočalo ustrezen monitoring objekta ter pozneje pridobitev pravnomočnega uporabnega dovoljenja.

Na glavno obravnavo čaka še en kazenski postopek
Proti Jankoviću na ljubljanskem okrožnem sodišču teče še en sodni postopek, v katerem tožilstvo njemu in šestim soobtoženim očita nepravilnosti pri gradnji hladilne strojnice v kompleksu Stožice. Predobravnavni narok v zadevi je bil decembra 2021, ko nobeden od obtoženih ni priznal krivde. Glavna obravnava pa do danes še ni bila sklicana.

Sara Kovač