fbpx

Jankovićev čudežni deček še zadnjič pred sodnika, nato pa … ?

Sojenje v zadevi Vzajemna se končuje. Obramba bo namreč danes podala zaključne besede in če bodo zaključili v doglednem času, bo sodba izrečena še danes.

Obtožnica nekdanjega predsednika uprave Vzajemne Marka Jakliča in Franca Henigmana, ki je bil v upravi Vzajemne odgovoren za področje informacijske tehnologije, bremeni, da sta kot člana uprave Vzajemne zavestno odobrila preplačilo dejanske vrednosti pogodbe s S&T za vzpostavitev informacijskega sistema v višini 551.213 evrov in pri tem zlorabila položaj.

Denar prali prek tujine
Denar naj bi potoval prek družbe S&T Slovenija in z njo povezanimi podjetji v tujini, na koncu pa prek več desetih fiktivnih poslov končal na računu podjetja M-Kontakt, čigar lastnik je bil Marko Jaklič. Podjetje naj bi bilo ustanovljeno z izključnim namenom pranja denarja iz omenjenega domnevno spornega posla. Denar pa naj bi se pozneje prelil v nepremičnine na Korčuli. Tako je Jaklič obtožen tudi pranja denarja.

Pri izvedbi načrta naj bi pomagala tedaj vodilna v podjetju S&T Klavdij Godnič in Sašo Berger, zaradi česar sta obtožena pomoči pri zlorabi položaja ter pranja denarja.

Pet let zapora
Jakliču grozijo štiri leta in enajst mesecev zapora ter 20.000 evrov kazni, Henigmanu tri leta zapora in 10.200 evrov kazni, Godniču tri leta in osem mesecev zapora ter 14.000 evrov denarne kazni, Bergerju pa tri leta zapora in 14.000 evrov kazni. Prav tako sta kot pravni osebi obtoženi podjetji S&T ter M-Kontakt. Za obe tožilstvo predlaga milijonsko kazen.

Glavna obravnava se je začela 20. oktobra lani. Če sodbe danes še ne bo, jo bo sodnik izrekel v sredo.

U. U., STA