Jankovićevi sodno povsem nedotakljivi: tokrat je bila Electa Damijana Jankovića oproščena plačila kar osmih milijonov evrov davkov!

Sin ljubljanskega župana Zorana in direktor Electe Damijan Janković. (Foto: STA)

V javnosti je odjeknila novica, da je vrhovno sodišče odpravilo odločbo Fursa, v skladu s katero bi morala Electa izplačati davke v višini skoraj osem milijonov evrov. Sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića, Damijan Janković, je ob tem kontroverzno za Finance dejal, da so bili neupravičeno “eden največjih davčnih dolžnikov v državi”. Senat vrhovnega sodišča sicer sestavljajo njegov predsednik Erik Kerševan, Nataša Smrekar in Borivoj Rozman. Ta je ob koncu maja sicer ugodil zahtevku po reviziji Electe Naložb, ki je tožila finančno upravo – Furs. 

Spor med Electo in Fursom se vleče vse od leta 2012, ko je Furs od Electe zahteval malo manj kot pet milijonov evrov DDV, saj je bila slednja vpletena v nepremičninske posle s Hypo Leasingom. Electa je ob tem vložila tožbo na upravnem sodišču, ki pa je le-to zavrnilo. “Zdaj je vrhovno sodišče zaradi napačne uporabe materialnega prava razsodilo, da se odločba Fursa odpravi in se zadeva vrne v nov postopek.” A kot kaže novega postopka ne bo, Electa pa državi ne bo primorana plačati ničesar. Direktor Electe, sin ljubljanskega župana – Damijan Janković, je ob tem prepričan, da Furs ne bo obnovil postopka ter še pristavil: “Postopek se je začel leta 2012, vmes smo bili enkrat že uspešni s pritožbo, vendar se inšpektorji seveda niso dali motiti in so nas preganjali naprej, tako da smo bili teh osem let povsem neupravičeno eden največjih davčnih dolžnikov v državi.” Ob tem na Fursu zadeve ne komentirajo, saj jim to preprečuje davčna tajnost. Tudi tega ali so v resnici odstopili od postopka, ne želijo komentirati, poročajo Finance.

 To, da je postopek dejansko tudi končan, pa je mogoče sklepati tudi iz zadnjega seznama davčnih dolžnikov, saj se je Jankovićevo podjetje naenkrat znašlo v razredu, kjer so podjetja, ki so državi dolžna le med 100 in 300 tisoč evrov. Osrednji del spora med Electo in Fursom so bili posli “prodaja in vnovični najem” (“sale and lease back“), in sicer med Electo Naložbami ter Hypo Leasingom. Electa je namreč slednjemu leta 2007 prodala več zemljišč, ki se nahajajo ob Cesti dveh cesarjev ter jih najela, saj je tako skušala zagotoviti likvidnost za izgradnjo soseske s stanovanji po imenu Sibirija, kar pa je ostalo zgolj pri načrtih. Ob tem je bil finančno opeharjen tudi Hypo Leasing. Ta je slabo terjatev od Jankovićevega podjetja, prenesel na slabo banko v svoji lasti Heta, ki je na koncu prevzela zemljišče, terjatev pa je uspela prodati Aegisu, ki se je nekdaj imenovalo Glanc, sicer v lasti Jana Beca. Zemljišče je bilo prodano za dobrih 24 milijonov evrov, pri prodaji pa se je obračunalo 4,9 milijona evrov DDV, a je to ostalo zgolj na papirju. Zaradi zamudnih obresti pa se je terjatev zvišala na približno osem milijonov evrov. Po mnenju sodišča je šlo za kreditni posel, pri tovrstnih poslih pa se DDV ne obračuna.

Sin ljubljanskega župana Zorana in direktor Electe Damijan Janković. (Foto: sta)

V lanskem letu pa smo že pisali o nedotakljivosti družine Janković, ki se ji pri vsem maslu, ki ga ima na glavi, ničesar ne zgodi. Govora je bilo o odpisu skoraj 29 milijonih evrov dolga družini ljubljanskega župana in Kučanovega varovanca Jankovića. Ogorčenje državljanov nad odpisom dolga Jankovićevim podjetjem in njihovo nedotakljivostjo pred slovenskimi pravosodnimi organi je neizmerno, in sicer tako na levici kot na desnici. Redki so tisti, ki ljubljanskega župana še podpirajo, čedalje več pa je tistih, ki razumejo, da imamo v Sloveniji prvo- in drugorazredne državljane. Med prvimi so poleg druge domačijske nomenklature tudi Jankovići, med drugimi pa vsi, ki jim bodisi sodišča bodisi Finančna uprava RS (Furs) rubijo sredstva in na dražbi prodajajo nepremičnine tudi za nekaj deset evrov dolga. Pri tem nihče ne upošteva, v kakšnem stanju je dolžnik. Slednje ni zanemarljivo, saj v Sloveniji živi okoli 700 tisoč prebivalcev z mesečnimi dohodki na meji revščine. To za Jankovićeve, ki so vrsto let veljali za eno najbolj zadolženih slovenskih družin, ne velja. Ali kot so to zapisali v nekaterih medijih: poslovni imperij družine Janković jo je odnesel skoraj brez praske.

Domen Mezeg