fbpx

Jankovićev čudežni deček Jaklič zopet v kriminalistični preiskavi – bo še vedno nedotakljiv kot njegov boter?

Ljubljanski zupan Zoran Janković in nekdanji direktor Lekarne Ljubljana Marko Jaklič (Foto: sta).

Kriminalisti so danes obiskali Lekarno Ljubljana, ker preiskujejo pravne in fizične osebe na področju Ljubljane in Kopra v zvezi s kaznivimi dejanji na področju gospodarske kriminalitete. Lekarna Ljubljana je potrdila, da preiskava pri njih še poteka, zato zaenkrat še ne dajejo informacij.

Kriminalisti naj bi preiskovali posle nekdanjega predsednika uprave Lekarne Ljubljana Marka Jakliča in lastnika Infoneta Medie Lea Oblaka. Šlo naj bi za nedovoljeno dajanje daril, v preiskavi naj bi se znašel tudi predsednik uprave Kemofarmacije Davorin Poherc.

Osebna poznanstva in iskanje novih poslovnih priložnosti
Marko Jaklič je vodil Lekarno Ljubljana od januarja 2008 do aprila 2013. Za odhod iz Lekarne Ljubljana se je odločil iz osebnih razlogov. V javnosti je krožila novica, da je skupaj s članom uprave Vzajemne, Francem Henigmanom, kupil polovico srbskega radia Index, druga polovica pa naj bi bila v lasti ciprske družbe Infonet – katere lastnik je Leo Oblak. Te novice so se izkazale za prazne, saj je iskal nove poslovne priložnosti v srbskem podjetju Jugohemija.

Direktor Infonet media Leo Oblak. (foto: STA)

Direktor Infonet media Leo Oblak. (foto: STA)

Nepravilnosti Lekarne Ljubljana
Oktobra smo v zvezi s podjetjem Lekarna Ljubljana poročali o pritožbi  lastnice lekarne Kosobrin iz Škofljice na Evropsko sodišče, ker je MOL dajala prednost Lekarni Ljubljana, svoji javni mreži lekarn je dajala nedovoljeno državno pomoč v višini 35 milijonov evrov ter tej svoji mreži lekarn pridobila protipravno premoženjsko korist, ker so plačevale nižji davek kot zasebniki. O tem je objavljen članek na zgornji povezavi.

Sicer pa je bilo o Jankovićevem čudežnem dečku Jakliču objavljenih več afer, od njegovih črnograditeljskih podvigov, ob katerih je ostal nedotakljiv, do preveč tržnega obnašanja v javnem zavodu Lekarna Ljubljana, ustanovitev podjetja Grosist LL, do neskladnosti bilančnih podatkov v letih 2007-2010, s katerimi je v občinsko blagajno namenil več dobička, kot bi smel. Tudi njegovo magistrsko delo je bilo razglašeno za plagiat.

O oškodovanju Vzajemne že pravnomočno oproščen
Prav tako se je Jaklič skupaj z nekdanjim članom uprave Vzajemne Henigmanom in še nekaterimi drugimi znašel na zatožni klopi zaradi obtožb o oškodovanju Vzajemne za več kot pol milijona evrov, a so bili tako prvostopenjsko, kot drugostopenjsko oproščeni.

Na MOL smo poslali vprašanje, če je kriminalistično preiskavo vključen tudi župan Ljubljane Zoran Janković.  V službi za stike z mediji pri MOL so pojasnili, da župan Janković ne more dajati izjav, ker za vse dogodke izve iz medijev.

A. B., STA