fbpx

Janša in Matoz pred sodnikom zaradi tožilke Zobec Hrastarjeve

Nekdanja tožilka Branka Zobec Hrastar (Foto: STA)

Ljubljansko okrožno sodišče je proti nekdanjemu predsedniku vlade Janezu Janši in njegovemu odvetniku Franciju Matozu danes razpisalo glavno obravnavo, ki bo 23. decembra. Razlog: domnevna kriva ovadba in žaljiva obdolžitev na račun nekdanje višje državne tožilke Branke Zobec Hrastar. Janša se predobravnavnega naroka ni udeležil, kar pomeni, da krivde ne priznava.

Predsednik SDS Janez Janša in odvetnik Franci Matoz sta si ovadbo Zobec Hrastarjeve prislužila na novinarski konferenci 20. junija 2011, na kateri sta predstavila kazensko ovadbo ravno proti tožilki Zobec Hrastarjevi. Očitek je letel na zlorabo uradnega položaja, ker naj bi bil ključni dokaz v obtožnem predlogu primera Patria izmišljen in ponarejen dokument.

Ovadbo Janše in Matoza je sodišče kasneje zavrglo, nato pa je Janša nadaljeval s tožbo kot subsidiarni tožilec in vložil obtožni predlog zaradi zlorabe uradnega položaja, a je sodišče predlog kasneje zavrglo kot neutemeljen.

Maščevanje Zobec Hrastarjeve
Tožilstvo je nato po uradni dolžnosti februarja 2012 vložilo neposredno obtožnico zaradi kaznivega dejanja krive ovadbe in žaljive obdolžitve na račun nekdanje tožilke Zobec Hrastarjeve. Za kaznivo dejanje krive ovadbe je zagrožena kazen zapora do dveh let, za žaljivo obdolžitev pa denarna kazen ali zapor do šest mesecev.

Resnično navedla neresnično dejstvo
Matoz je po zavrženju ovadbe na novinarski konferenci dejal, da je vse, kar je napisal v kazenski ovadbi proti Zobec Hrastarjevi, “resnično in da je v obtožni predlog na strani 70 navedla neresnično dejstvo z namenom, da obremeni gospoda Janeza Janšo“.

Janša krivde ne priznava
Kljub temu da se Janša naroka ni udeležil, je sodišče ugotovilo, da se v spisu nahaja njegova vloga, iz katere je razvidno, da je z njim seznanjen. Prav tako ne priznava krivde za očitana dejanja. Sodnik Zvezdan Radonjić je glavno obravnavo razpisal za 23. decembra.

Skupna glavna obravnava
Ker je proti Matozu tekel ločen predobravnavni narok, je sodišče Janši naročilo, naj si najde drugega odvetnika, vendar on vztraja, da ga bo zastopal prav Matoz. Glavna obravnava bo za oba obtožena potekala skupaj.

M. P., STA