Janša in Matoz pred sodnikom zaradi tožilke Zobec Hrastarjeve

Nekdanja tožilka Branka Zobec Hrastar (Foto: STA)

Ljubljansko okrožno sodišče je proti nekdanjemu predsedniku vlade Janezu Janši in njegovemu odvetniku Franciju Matozu danes razpisalo glavno obravnavo, ki bo 23. decembra. Razlog: domnevna kriva ovadba in žaljiva obdolžitev na račun nekdanje višje državne tožilke Branke Zobec Hrastar. Janša se predobravnavnega naroka ni udeležil, kar pomeni, da krivde ne priznava.

Predsednik SDS Janez Janša in odvetnik Franci Matoz sta si ovadbo Zobec Hrastarjeve prislužila na novinarski konferenci 20. junija 2011, na kateri sta predstavila kazensko ovadbo ravno proti tožilki Zobec Hrastarjevi. Očitek je letel na zlorabo uradnega položaja, ker naj bi bil ključni dokaz v obtožnem predlogu primera Patria izmišljen in ponarejen dokument.

Ovadbo Janše in Matoza je sodišče kasneje zavrglo, nato pa je Janša nadaljeval s tožbo kot subsidiarni tožilec in vložil obtožni predlog zaradi zlorabe uradnega položaja, a je sodišče predlog kasneje zavrglo kot neutemeljen.

Maščevanje Zobec Hrastarjeve
Tožilstvo je nato po uradni dolžnosti februarja 2012 vložilo neposredno obtožnico zaradi kaznivega dejanja krive ovadbe in žaljive obdolžitve na račun nekdanje tožilke Zobec Hrastarjeve. Za kaznivo dejanje krive ovadbe je zagrožena kazen zapora do dveh let, za žaljivo obdolžitev pa denarna kazen ali zapor do šest mesecev.

Resnično navedla neresnično dejstvo
Matoz je po zavrženju ovadbe na novinarski konferenci dejal, da je vse, kar je napisal v kazenski ovadbi proti Zobec Hrastarjevi, “resnično in da je v obtožni predlog na strani 70 navedla neresnično dejstvo z namenom, da obremeni gospoda Janeza Janšo“.

Janša krivde ne priznava
Kljub temu da se Janša naroka ni udeležil, je sodišče ugotovilo, da se v spisu nahaja njegova vloga, iz katere je razvidno, da je z njim seznanjen. Prav tako ne priznava krivde za očitana dejanja. Sodnik Zvezdan Radonjić je glavno obravnavo razpisal za 23. decembra.

Skupna glavna obravnava
Ker je proti Matozu tekel ločen predobravnavni narok, je sodišče Janši naročilo, naj si najde drugega odvetnika, vendar on vztraja, da ga bo zastopal prav Matoz. Glavna obravnava bo za oba obtožena potekala skupaj.

M. P., STA

 • Antonius

  S krivo ovadbo utemeljeno na domnevah je začela tožilka *branka *zobec *hrastarjeva. Ker so vedeli. da gre za obtožilni konstrukt *hrastarjeve, so naredili vse, da so se izognili višjemu sodišču zaradi proceduralno predpisanega preizkusa obtožnice.
  Kaj nam početje *hrastarjeve pove o njej sami? Da je LAŽNIVKA! Na koncu koncev ji je o njeni obtožnici po *ferlincu svoje povedalo ustavno sodišče.

 • Margu501

  Pred katero sodišče pa bo postavit naše sodnike in tožilce , ki dokazano kršijo človekove pravice Janši že več kod desetletje. Rada bi napisala besedo, ki jo ne smem.

  • rrrrr

   Odlično vprašanje ste zastavili: pred katero sodišče postaviti podkupljene in nepravične sodnike in tožilce, pa ne samo pri konstruktu Patria – pri skoraj vseh procesih, bi dodal!
   Odgovor je enostaven: prvo ugledno sodišče je v Celovcu, pa v Trstu, potem v Budimpešti, kmalu tudi v Zagrebu, malo kasneje v Beogradu,še kasneje v Skopju…

 • Peter

  Sodne farse se nadaljujejo. Očitno levičarji pijani od svojih “uspehov” nadaljujejo svoje orgijanje in izživljanje nad političnimi nasprotniki.
  Jim bo kdo uspel dopovedati, da v demokraciji ljudje, ki so v drugi stranki, niso smrtni sovražniki?

 • Peter

  Sem kaj spregledal?

  Očitno so namreč v štabu razpisali nagradno igro, kdo bo bolj nesramno in neusmiljeno blatil desnico. V nagradni igri očitno lahko sodelujejo vsi zaposleni v JU. Od informacisjkih zamaščenk do družbenopolitičnih delavcev in do sodnikov, tožilcev in podobnega. Zanimajo me tudi nagrade? Doživljenska služba? Račun v Lihtenštajnu? Sprejem in večerja v štabu? Poljubljanje roke velikega osamosvojitelja?
  Ker očitno kar tekmujejo, kdo bo boljši, hitrejši, višji.

 • antimur

  Kaj še ni ta kučanistična tožilka na Dobu? Če ni, pa še bo, pa še mnogo teh barab iz njene drhali.

 • Poštenje velja

  a je še živa pa to?

 • Duhec

  Ta je že pokasirala bombo….

 • Peter

  Pa takole, med brati, kje na svetu bi žena tajnega agenta, ki je aretiral neko osebo, potem sodelovala v kazenskem postopku zoper to isto osebo?
  Še v Butalah ne.

  • viktorh

   v SRS.

   • Peter

    Ja, SRS. Pod vodstvom CK ZKS.

    • viktorh

     da, hi, hi..

  • rrrrr

   Gospod Peter, prosim, ne žalite Butal. Če ne bi bilo R Slovenije, kjer se to lahko nekaznovano dogaja, da, potem se strinjam z vami. Toda šele brez Slovenije bi dobile izmišljene Butale nesporen naslov najbolj bedaste države na vsej zemeljski obli.

  • matjaž

   V Zloveniji……..tu gre osnovna etika v marolo……pri nad pa ……..je spoštovana odvetnica…

 • Ryuk

  Verjetno se bo takrat v senci te zgodbe zgodilo nekaj pomembnejšega. Na referendum pa to najverjetneje ne bo imelo nobenega vpliva.

 • realnost

  koliko bo zlobčeva plačala odškodnine za krivosodje? To je sedaj vprašanje? upam da bo znesek milijonski! Privoščim ji kolikor škode je naredila Sloveniji!!

  • Peter

   Ne privošči ji tega. Ker je naša in bodo odškodnino s takim ali drugačnim spinom prenesli na davkoplačevalce.

 • if

  Ženska ni razsodna, ni demokratka, zato je sodelovala v aferi. Ženska za smetnjak demokracije.

  • Peter

   Ampak, ko jo takole gledaš, bi pa mislil, da ne zna šteti do pet.
   No ja, mogoče pa res ne zna, kdo bi vedel?

  • samsara

   Nekoč so bili aparatčiki, in po nekaterih zatohlih komunističnih zakotjih sveta, so še vedno opaženi in sumi se, da se tudi uspešno razmnožujejo.
   Baje, da jih bodo zaščitili, še bolj kot doslej.

 • xtc

  Žena UDBAŠA in šef moža udbaš zanimiva država,kot mala Rusija.

 • Dragec

  UPAM, DA ZDAJ USTAVNO SODIŠČE NE BO POMAGALO PLEŠKOTU

  • dež

   Ob dejstvu, da je US odločilo z 8:0 (če se Zobec ne bi izločil, bi bilo 9:0), je vsakemu Slovencu s povprečnim IQ jasno, da ni šlo za nobeno pomoč. US je zgolj pokazalo, kako nesposobno in politično skorumpirano pravosodje imamo.
   Imeli so +8 let časa, končni izplen je (pravno) absolutna 0, koliko bodo državo stale odškodnine in stroški odvetnikov bomo pa še videli.

 • ney

  Kučan prihaja nazaj na sceno in zdaj je treba SDS in Janšo zasenčiti.
  Vse skupaj je politično skropucalo.
  Jaz sem za to, da imamo Nacionalne Slovenske sodnike, ki sodijo slovencem in ne mehke č(ć)-je, ki se imajo za “pravi slovenac”.Da j… Slovenski narod.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!