fbpx

Je 20-letnik, ki je načrtoval strelski pohod in ciljal tudi na cerkev na Brezjah, simpatizer Levice?

Foto: STA/Printscreen

Po mojem mnenju sta bili samo dve možnosti kdo bi lahko načrtoval množični pokol – islamski skrajnež ali skrajni levičar! In dobili smo zmagovalca – podpornik stranke Levica,” je na Twitterju zapisal eden izmed uporabnikov družabnega omrežja. Glede 20-letnika, ki je je na “dark webu” (temnem spletu) naročil orožje in načrtoval strelski pohod, se je namreč izkazalo, da ni le simpatizer sanatizma, pač pa tudi stranke Levica. Slednje bi znalo pojasniti dejstvo, da so večinski mediji praktično nehali poročati o dogodku, niti se niso potrudili, da bi izvedeli kaj več o ozadju osumljenca.

Vodja sektorja kriminalistične policije na kranjski policijski upravi Primož Donoša je ta teden na novinarski konferenci pojasnil, da je preiskovalni sodnik za osumljenca, ki naj bi načrtoval izvedbo načrtovanih umorov s strelnim orožjem, odredil pripor. Slovenski državljan je na temnem spletu naročil polavtomatsko pištolo, avtomatsko strelno orožje in več kosov streliva, iz ZDA v Slovenijo pa naj bi orožje pripotovalo v mikrovalovki – če ga ne bi že prej odkrili, pošiljko je namreč prestregel varnostni ameriški organ. Za vse skupaj je plačal okoli 5 tisoč evrov. Osumljenec, ki ga policija do sedaj še ni obravnavala, se aretaciji ni upiral. Pojasnili so še, da je “odrasla oseba” imela pri sebi doma seznam oseb, katerim se je želela maščevati. Po besedah policije naj bi osumljenec načrtoval množični poboj v javni ustanovi, za kakšno ustanovo naj bi šlo, niso navedli.

Čeprav Policija pred dnevi na novinarski konferenci ni razkrila prav dosti podrobnosti glede fanta, ki si je pred temnega spleta naročil orožje in načrtoval strelski pohod, pa novinarji vseeno razkrivajo marsikatero skrivnost. Najprej je portal blagovest.si objavil naslov, ki se je glasil: “Grozljivo – satanist nameraval izvesti tudi pokol v cerkvi na Brezjah!” V svojem članku so razkrili, da je osumljenec na svojem Twitter profilu objavljal satanistične znake in da gre zelo verjetno za demonsko obsedeno osebo. Včeraj pa je NTA objavila vest, da je 20-letnik, ki je načrtoval pokol v šoli, očitno podpornik stranke Levica. Z njegovega Twitter profila je namreč razvidno, da je delil njihove objave.

https://twitter.com/glavniurednik1/status/1387873783323693058?s=20

Na Twitterju se je oglasil tudi psihoanalitik Roman Vodeb, ki je ugotovil, da večinski mediji ne želijo poročati o osumljencu predvsem zato, ker se je ugotovilo, da je pristaš Levice. Tudi NTA se strinja, da osrednji mediji ščitijo identiteto potencialnega množičnega morilca, zato ker je podpornik Levice. “Če bi bil podpornik desne stranke, bi bila za novica na vseh naslovnicah,” so zapisali. “Nobenih javnih pozivov k obsodbi nasilja, nobenih javnih pisem v EU, nobenega zgražanja levičarjev. Levi teror,” je komentiral uporabnik freewiseguy. “Tale nesrečni mladenič,ki bi streljal kristjane pa učence in učitelje je iz istega gnezda, kot Kordiševci, Makarovička in podobni?

Na RTV Slovenija govorijo o tem, kako levico volijo izobraženi in napredni ljudje. Je to to,” pa se je spraševal uporabnik Jaka jr. Dolinar.

Zanimivo je tudi to, da je portal 24ur.com pod svojim člankom onemogočil komentarje – in sicer šele, ko so alternativni mediji navedli osumljenčevo simpatizerstvo do stranke Levica. Pred tem pa se je veselo in neovirano komentiralo o darknetu, Janši, bitcoinih in mikrovalovkah.

Sara Bertoncelj