fbpx

Je bil požar podtaknjen? Majdičev mlin v lasti Odlazkovih, sledi do Gibanja Svoboda

Fotomontaža: Demokracija

Iz noči s ponedeljka na torek je zagorelo v Kranju pod Jelenovim klancem na robu mestnega jedra. Pogorel je Majdičev mlin, zaradi nevarnosti je bilo evakuiranih okoli 70 okoliških stanovalcev. Zgradba je uničena, poškodovano je bilo eno od sosednjih stanovanj in nekaj vozil. Danes pa spletni portal Požareport razkriva, kdo je lastnik stavbe in kaj se že govori v Kranju.

Po poročanju STA so požar zaznali policisti, gasilo je 133 gasilcev, objekt s površino približno 1800 kvadratnih metrov in spomeniško zaščiten je v celoti pogorel. V neposredni bližini gorečega objekta je bil na reki Savi poškodovan del hidroelektrarne Gorenjskih elektrarn. Materialna škoda je velika.

Lastnik Majdičevega mlina je podjetje Naš mlin, storitve in gradnje, d. o. o., ki je v lasti Marka in Eve Odlazek ter Sebastjana Zupanca. Marko Odlazek je brat bistveno bolj znanega smetarsko-medijskega tajkuna Martina Odlazka. Brata sta bila povezana tudi s prvimi spornimi posli (podjetji Krater, Eurofit in Salomon). Potem naj bi Martin brata Marka izplačal, zdaj se ta ukvarja predvsem z nepremičninami.

Sajovicev direktor
Sebastjan Zupanc pa je direktor Zbornice komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije in nekdanji direktor Komunale Tržič, ko je bil župan Tržiča Borut Sajovic, zdaj vodja poslanske skupine stranke Gibanje Svoboda. “In tako sledi tega podjetja vodijo tudi do stranke Roberta Goloba.

Tržiški župan in vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic (Foto: STA)

Številni v Kranju so zdaj že trdno prepričani, da je bil požar podtaknjen in da je Majdičev mlin zgorel zato, da bi lahko na ruševinah te zgodovinske stavbe zrasel nov finančno donosen stanovanjsko-poslovno objekt, navaja Požar. Majdičev mlin je (bil) namreč pod varstvom kulturne dediščino in ga Zavod za varstvo kulturne dediščine ni pustil kar porušiti, zato naj bi “policijo in zavarovalnice čakalo še veliko dela”.

Požar še navaja, da ni prvič, da je zagorelo v povezavi s posli družine Odlazek. Pri tem navaja požar v skladišču in sortirnici odpadkov v Lenartu aprila 2019.

Mi pa spomnimo še na velik požar odpadkov na območju Zaloga pri Novem mestu. Kdo je bil tam v ozadju, zaenkrat še ni javno razkrito.

Moja Dolenjska