Obvezno za starše! V Mariboru nova nevarna droga. Je kriva za skrivnostne smrti študentov?

Foto: PU Maribor/Nova24TV/Twitter

V Mariboru se širi nova, izredno nevarna droga s “smeškom”, za katero pravijo, da daje občutek gorečega telesa. Mnogi ugibajo, ali bi to lahko bil vzrok, da sta dva izginula študenta pristala v Dravi. A na policiji so skrivnostni – priznavajo sicer, da je droga, ki ima halucinogene učinke, na pohodu, a na vprašanje, ali je ravno ta droga kriva za tragični smrti vsaj dveh študentov v preteklem letu, ne odgovarjajo. 

“V lanskem letu smo beležili zaseg večje količine 5–MeO-MiPT, ki spada med halucinogene droge. Dejansko ima prepovedana droga izgled “ecstasy” tablet, v katerih so po navadi amfetamini oz. MDMA (psihoaktivna substanca v ekstaziju), v omenjenih tabletah pa je bila halucinogena droga,” nam je povedal Miran Šadl, predstavnik PU Maribor.

5-MeO-MiPT. Foto: TW

5-MeO-MiPT. Foto: TW

Gre za okrogle bikonveksne tablete zelene barve z logom nasmejanega obraza (“smeška”) na eni ter brez oznak na drugi strani, premera 8,3 mm in debeline približno 4 mm, sporoča policija.

Omenjena droga naj bi po besedah našega vira, ki dobro pozna stanje na področju drog, dala občutek gorečega telesa oziroma sprožala mnoge halucinogene reakcije. Ker je na spisku prepovedanih drog prisotna šele dobro leto, o stranskih učinkih še ni veliko podatkov. 

Nova droga povzroča hude halucinacije
5-Meo-MiPT je od meseca julija 2014 uvrščena na seznam prepovedanih drog. Največ jo konzumirajo mladi med 15. in 30. letom starosti. Kljub temu da je po obliki podobna ekstaziju, pa je po strukturi drugačna – ne gre namreč za prepovedano drogo s stimulativnimi učinki, temveč halucinogeno drogo. Lahko jo primerjamo  z LSD-tripi, ki so bili aktualni pred desetletjem in so se konzumirali v obliki pivnikov, je še zapisal Šadl.

5-MeO-MiPT je halucinogena droga z močnim energijskim nabojem, dvigom razpoloženja, vizualnimi učinki, fizično in psihično stimulacijo, občasnimi zamiki/popačenji vidnega polja in drugimi motnjami vizualne percepcije. Začetek vpliva droge, dolžina in učinki se razlikujejo glede na posameznikovo presnovo in nevrokemijo, so nam povedali na policiji.

Je “smeško” kriv za smrt mladih študentov? Policija skrivnostna.
Na policijo smo poslali vprašanja, ali je smrt dveh študentov – Klemna Lenka in Petra Aplinca, ki sta bila lani najdena v Dravi, lahko povezana z omenjeno drogo. Odgovorili so nam, da na vprašanje, ki se nanaša na konkretno osebo zaradi določil Zakona o varstvu osebnih podatkov, ne morejo odgovoriti.

Vzrok za tragični smrti Klemna in Petra ostaja torej še naprej neznan. Med drugim je policija pred časom že ovrgla sum, da bi šlo za trgovino z organi. Prav tako še naprej ostaja neznanka, kje se nahaja Domen Simonič, za katerim je izginila vsaka sled.

Vedno bolj razširjene droge so stimulansi: kokain, amfetamini, MDMA in ekstazi, še sporočajo iz PU Maribor. V kombinaciji z alkoholom, predvsem žganimi pijačami in energijskimi napitki, pa lahko povzročijo tudi druge stranke učinke, ki jih ne moremo predvideti.

 

Sicer je na območju PU Maribor še vedno najbolj razširjena droga konoplja oziroma marihuana, beležijo pa tudi rahel upad uporabe heroina, s katerim je povezanih največ kaznivih dejanj.

Anja Dangubič