fbpx

Je padel letošnji vikend rekord? Konec prejšnjega tedna prijeli skoraj 200 nezakonitih migrantov

Fotografija je simbolična (Foto: Policija)

Dotok ilegalnih migrantov v slovenske kraje ne pojenja. Pri nas so se v zadnjih časih znašli ilegalci iz različnih azijskih in afriških držav, še zlasti iz: Afganistana, Maroka, Pakistana, Turčije, Alžirije, Albanije, Indije in Irana. Policija se s tovrstno problematiko sooča na območju celotne Slovenije, še zlasti pa na območju Kopra, Ljubljane, Brežic, ob Kolpi, v bližini Novega mesta, Bele Krajine in drugod na Dolenjskem. Skupno so jih prijeli okoli 200, k številu pa moramo prišteti še tiste, ki so se izognili policijski kontroli in tavajo po naši državi.

Na območju PU Koper so policisti od petka, 12. junijem 2020 od 6.00 ure, do ponedeljka, 15. junija 2020 do 6.00 ure, obravnavali skupno 74 ilegalnih migrantov, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo med Hrvaško in Slovenijo. Od tega so nam italijanski varnostni organi vrnili 24 oseb, ostalih 50 oseb pa so obravnavali na različnih enotah PU Koper. Tako so policisti PP Ilirska Bistrica obravnavali 25 oseb, policisti PP Koper 15 oseb, policisti PP Kozina 9 oseb, policisti PP Piran pa 1 osebo. Obravnavane osebe po državljanstvih: Afganistan 21, Maroko 15, Pakistan 12, Turčija 11, Alžirija 5, Albanija 4, Indija 3, Iran 2 in Kuvajt 1. Danes zjutraj, ob 5. uri pa so policisti pri kamnolomu Črnotiči ustavili italijansko vozilo Mercedes. V vozilu je bilo 7 državljanov Turčije, od tega dva otroka. Voznik je bil 41-letni državljan Kosova, z urejenim statusom v Italiji. Zaradi nelegalnega prevažanja tujcev preko državne meje mu sledi kazenska ovadba.

PU Ljubljana
Med  12. junijem  2020,  od  6.  ure  in  14.  junijem 2020, do 6. ure, so policisti Policijske  uprave  Ljubljana med opravljanjem nalog varovanja državne meje na  območju Kočevja, Grosuplja, Ribnice, Puca, Unca, Petrine in Ljubljane izsledili in prijeli 64 nezakonitih migrantov (državljanov Maroka, Alžirije, Afganistana, Sudana, Libije, Pakistana in Bangladeša), ki so nezakonito prestopili državno mejo. Postopki policistov s tujci še niso zaključeni. Med 14. junijem 2020, od 6. ure in 15. junijem 2020, do 6. ure, so policisti Policijske uprave Ljubljana med opravljanjem nalog varovanja državne meje na  območju Ribnice,  Kočevja, Borovca  pri  Kočevski reki  in Ljubljane, izsledili in prijeli 33 ilegalnih migrantov (državljane Pakistana, Maroka in Libije), ki so nezakonito  prestopili  državno  mejo. Postopki policistov s tujci še niso zaključeni.

Ilegalni migranti, fotografija je simbolična. (Foto: družbena omrežja)

PU Novo mesto
Pri Sodevcih so v petek dopoldne prijeli državljana Egipta, ki je v Slovenijo vstopil izven mejnega prehoda. Brežiški policisti so v petek popoldne pri Ponikvi prijeli državljana Bangladeša. Pri Preloki so policisti, ki so v vojaškem helikopterju opravljali opazovanje državne meje, v soboto opazili štiri sumljive osebe. Ugotovili so, da gre za štiri državljane Maroka, ki so v državo vstopili na nedovoljen način čez reko Kolpo. Dan prej so tam prijeli državljana Egipta, Mjanmara ter štiri državljane Maroka. Vodnik službenega psa je s svojim štirinožcem v gozdu v bližini Meniške vasi v soboto dopoldne odkril dva tujca, ki sta v Slovenijo prišla ilegalno, domnevno Maročana, še dva Iranca in enega Maročana pa dan prej pri Miličih. Zvečer so v bližini Doblič prijeli šest državljanov Afganistana. V Veliki Loki so prijeli državljana Irana in Afganistana, ki sta se do tam pripeljala z vlakom. V nedeljo zvečer so metliški policisti pri Trnovcu prijeli dva državljana Maroka.

Fotografija je simbolična (Foto: Demokracija)

Kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje. Sodba Evropskega sodišča za človekove pravice glede zavračanja ilegalnih migrantov je Viktorja Orbána pred meseci postavila v vlogo moralnega zmagovalca Evropske unije. “V Evropi je prepovedano povedati, da so ilegalne migracije oblike organiziranih invanzij na evropska tla,” pa je povedal Orbán, ko je skupaj s slovaškim predsednikom obiskal madžarsko-slovaško mejo. Madžarski predsednik vlade Orbán je nedavno skupaj s svojo delegacijo obiskal madžarsko-slovaško mejo. Skupnega obiska se je udeležil tudi slovaški predsednik vlade Peter Pellegrini. Ob tem je Orbán povedal, da se bodo množične ilegalne migracije zopet povečale ob prihajajočih ugodnejših vremenskih pogojih. Ob tem je pohvalil tako slovaške kot tudi madžarske organe pregona, da so eni redkih, ki izvajajo pravilno politiko zavračanja ilegalnih migrantov. Ob tem so številni Slovenci zgroženi nad dejstvom, da “sveži” migranti, ki prebivajo pri nas, to počnejo na stroške slovenskih davkoplačevalcev, kar še zdaleč ni poceni, saj eden izmed njih mesečno stane skoraj 2000 evrov.

Ilegalci, (Foto: družbena omrežja)

Jani Kos