fbpx

Je to najbolj zverinsko mučenje partizanov? Mami Mariji odrezali jezik in prsi, nato pa je morala krvaveča plesati po taktu harmonike …

Nedolžna iz Krimske jame. (Foto: France Korošec)

Na včerajšnji dan leta 1943 so pripadniki titoistične milice, imenovani slovenski partizani, na najbolj okruten način ubili zavedno Slovenko Marijo Škulj iz okolice Iga. Partizani so jo med delom na njivi prijeli in jo odvlekli v gozd, kjer so ji odrezali jezik in ji porezali prsi, nato pa je morala krvaveča plesati po taktu harmonike. Nazadnje so jo razrezali na drobne koščke in pokopali neznano kje. 

Na dan prihajajo vse bolj umazane podrobnosti “narodno osvobodilnega boja”, o katerih je pisalo medvojno časopisje, v obdobju po revoluciji pa so zaradi komunistične cenzure povsem utonili v pozabo. Tokrat razkrivamo tragično zgodbo Marije Škulj iz kraja Škrilje nad Igom, ki je morala svoje prepričanje proti komunizmu in Osvobodilni fronti plačati z življenjem, še pred smrtjo pa so jo partizani mučili na najbolj brutalen in nečloveški način.

Medvojni tisk piše, da je bila Škuljeva močno proti komunistom in OF, zaradi česar je bila velik trn v peti titoističnim partizanom. Ti so jo nato vzeli za tarčo, ki jo je potrebno likvidirati, zato so njo in njeno družino večkrat zasledovali. Že 16. maja 1942 je družina Škulj utrpela izgubo 18-letnega sina Jožefa, ki so ga zajeli partizani in kasneje neznano kje ubili, njegovega groba pa niso nikoli našli. Zatem so se na pritlehen način spravili še na mater Marijo in hčerko, Slednjo so prijavili Italijanom z obtožbo, da je komunistka, zaradi česar so jo spravili v zapor, iz katerega se je po posredovanju številnih znancev komaj rešila.

Razrezali so jo na koščke in zagrebli …
Da je bila družinska tragedija popolna, so partizani v roke dobili še Marijo, ko je šla iz Ljubljane nazaj v rodni kraj, da bi obdelala polje. 2. aprila leta 1943 je še zadnjič odšla s parom volov na njivo sadit krompir, takrat pa so jo napadli tolovaji, ji vzeli vola, njo pa odpeljali v gozd. Kot piše v osmrtnici Marije Škulj, so jo v gozdu najprej zverinsko mučili, ji odrezali jezik in razrezali prsi, nato pa je morala krvaveča plesati pred njimi po taktu harmonike. Nazadnje so jo razrezali na drobne kose in pokopali. Njenega groba takrat niso našli, ni pa znano, ali so ga odkrili do današnjih dni. Po krutem in nečloveškem umoru so komunisti še enkrat izropali njeno hišo in jo do tal požgali.

C. Š.