fbpx

Je tudi slovenska pevka žrtev komunističnega zločina? Pevka namreč išče svojega otroka, ki naj bi umrl v kranjski porodnišnici! Ima dokaze, da temu ni tako!

Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

Potem, ko smo nedavno poročali o tem, kako je v enopartijski Jugoslaviji iz porodnišnic izginilo kar od šest do deset tisoč otrok, se človek ob nesrečni zgodbi pevke in pisateljice knjig za otroke Melite Osojnik težko znebi grenkega priokusa. V okviru zločinskega dejanja, ki ga je komunistični režim izvajal v prejšnji skupni državi Jugoslaviji, so namreč staršem preprosto povedali, kako naj bi njihov otrok umrl, v resnici pa so otroka prodali v tujino. Tudi v primeru Osojnikove je bilo tako, da so ji dejali, kako naj bi njen zdrav otrok nemudoma umrl. Potem ko je ta v roke prejela dokaze verjame, da je bil otrok zamenjan. 

Osojnikova je pred časom na družabnem omrežju Facebook zapisala, da trdno verjame, da so ji dojenčka, ki ga je ta pred 38-leti rodila v porodnišnici v Kranju zamenjali. V porodnišnici so ji namreč dejali, kako naj bi njen otrok na račun določenih zdravstvenih zapletov dan kasneje umrl, zato je ta v upanju, da svojega otroka najde, zapisala, da išče osebo, ki se je med 15. in 24. majem rodila v Kranju.

Foto: Melita Osojnik Fb profil

Ker je po zakonu primer že zastaral, ji uradne inštitucije ne želijo pomagati. Tako se je Osojnikova obrnila na uporabnike Facebooka in podala javno prošnjo v upanju, da bi le našla svojega biološkega otroka. Zapisala je, da išče svojega otroka, ki ga je zdravega 24. maja 1980 rodila v Kranju. “Rečeno mi je bilo, da je deček, a spola nisem videla. Istega dne popoldan mi je medicinska sestra (ne zdravnik) prišla povedat, da je z mojim otrokom nekaj narobe, da težko diha. Zvečer je bil odpeljan v Pediatrično kliniko v Ljubljano, kjer je naslednji dan dopoldan umrl. Bila sem neizmerno žalostna in prizadeta, vendar sem verjela, da se je to res zgodilo.”

Očitna je bila razlika v teži
Izpostavila je, da je malo preden se je odločila za zapis, pridobila obdukcijski zapisnik, ki izkazuje nerazumno razliko v teži njenega in obduciranega otroka. Obducirani otrok je bil po njenih besedah za 840 g težji od otroka, ki ga je rodila. “Upravičeno sklepam, da je bil otrok zamenjan. Mogoče je tudi, da je bil otrok pozneje posvojen. Preko CSD Kranj je bil namreč posvojen otrok, rojen 23. maja 1980. Zaradi varovanja osebnih podatkov mi identiteta te osebe ni dostopna. Verjetno je bilo temu otroku rečeno, da je biološka mati nekje z juga bivše skupne države.”

Slika je simbolična (Foto: STA)

Ker je v skladu z zakonodajo zadeva po 25-letih zastarala, preiskava ni več mogoča. Sodelovanje pa so temu primerno zavrnile tudi vse pristojne institucije. Iz tega razloga se je tedaj odločila obrniti na javnost in zaprosila je vse, ki so pripravljeni pomagati, da sporočijo, če morda poznajo osebo (ali pa so ta oseba sami), rojeno med 15. in 25. majem 1980 v Kranju, s krvno skupino A ali 0 Rh negativno in ta ni združljiva z njihovimi starši.

V komunističnem režimu je iz porodnišnic v bivši skupni državi izginilo od šest do deset tisoč novorojenčkov, ki so jih kriminalne združbe v sodelovanju s centri za socialno delo in bolnišnicami prodale v tujino. Spomnimo. Leta 1983 so zdravniki prodali otroka, rojenega v koprski porodnišnici. Zgodba v ozadju, tudi v Kopru in Prištini, je bila vedno enaka. Glede na to, da so posvojiteljem dejali, kako naj bi šlo za otroka 16-letnega dekleta, ki se mu je mati odrekla, materam pa, da naj bi otrok zaradi zapletov umrl, je povsem mogoče, da je bila tudi Osojnikova žrtev zločinskega dejanja komunističnega režima.

Hana Murn