Je zdravnik Radan zdravil zadrogiran?

Foto: STA

Na sojenju zdravniku Ivanu Radanu je danes pričal Marko Noč, predstojnik kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, kjer je delal Radan, preden je odšel na delovno mesto na nevrološko kliniko. Pričal je o domnevno ponarejenih zdravniških dokumentih, s katerimi je Radan opravičeval daljšo bolniško odsotnost, in njegovem obnašanju, ki ni bilo normalno.

Marko Noč je povedal, da so po nekaj mesecih bolniške odsotnosti Ivana Radana sodelavci podvomili v upravičenost te odsotnosti, zato je Radana pozval, naj mu pokaže dokumentacijo, ki bi to zdravljenje dokazovala, čeprav je Noč, kot je zatrdil, takrat Radanu popolnoma zaupal.

Radan mu je nato izročil zgoščenko in papirno dokumentacijo, ki naj bi dokazovala, da so ga zdravili v dunajskem kliničnem centru. Ker je bila zgoščenka prazna, je Noč stopil v stik z zdravnikom, ki naj bi Radana zdravil, nakar se je izkazalo, da se Radan v tej instituciji oz. pri tem zdravniku ni nikoli zdravil.

Poslal ga je na zdravljenje odvisnosti
Noč pa tega ni prijavil nobenim institucijam, ker ni želel mednarodnega škandala, saj bi ta škodil tako oddelku, UKC kot tudi Radanu. Poleg tega ni dobil nobenega ustreznega nasveta različnih služb v UKC, zato je Radana, za katerega so sumili, da ima težave z odvisnostjo, pozval, naj gre na zdravljenje k strokovnjaku za zdravljenje odvisnosti Andreju Kastelicu.

Po treh tednih ga je Kastelic poklical in dejal, da je Radan “čist” in da lahko dela. Po povratku v službo se je Radan spet dobro vklopil v delo, proti koncu leta 2011 pa so se spet začele širiti govorice o njegovi domnevni odvisnosti.

Glede obiska pri Kastelicu je Radan dejal, da se tja ni šel zdravit, pač pa da je šel tja prijateljsko in da bi govorice na oddelku prenehale. Dejal je tudi, da bi, če bi jemal Propofol, za vbrizgavanje potreboval intravenski kanal, česar pa na dan aprilskega spornega dogodka ni imel, in tako trdil, da so bili dogodki na sporni dan napačno interpretirani.

“Obnašal se je popolnoma mimo
Noč je pričal tudi o incidentu, ki je zgodil aprila 2012, ko se je Radan po Nočevih besedah ob jutranjem raportu čudno obnašal in je govoril “popolnoma mimo”. Ko so dobili klic iz katetrskega laboratorija, da rabijo pomoč, se je javil Radan, a so jih že čez 10 minut ponovno klicali, češ, da Radan dela neumnosti. Ko je prišel Noč v katetrski laboratorij, Radana tam ni bilo več, saj naj bi šel na oddelek internistične prve pomoči pomagat bolniku s septičnim šokom.

Na oddelku internistične prve pomoči pa so Noču povedali, da takšnega bolnika sploh niso imeli. Ko je Radan prišel nazaj na matični oddelek, ga je Noč poslal domov. “To ni bila utrujenost, ampak je bilo nekaj drugega,” je danes dejal Noč.

Zavarovalnica terja 17 tisoč evrov
Danes je pričala tudi predstavnica ZZZS, ki je dejala, da ZZZS zaradi neupravičenega predpisovanja zdravil na zeleni recept – gre namreč za ogromne količine pomirjeval in uspaval – od Radana zahteva 17.633 evrov odškodnine.

M. P., STA