fbpx

Jože Dežman: “Po odkritju grobišča je bil viden ves obup titofilnega dela slovenske družbe!”

Foto: epa

V spominskem parku pokopališča Dobrava pri Mariboru bo danes uradna slovesnost ob pokopu preko 700 žrtev povojnih pobojev iz Hude jame. Dogodek se bo pričel v popoldanskih urah, še pred tem pa bo maša v mariborski stolnici.

V spominskem parku pokopališča Dobrava mesta Maribor bo na današnji dan uradna slovesnost ob pokopu preko 700 po vojni pobitih ljudi, ki so jih na pravkar omenjeni kraj v zadnjih treh tednih prenesli iz rova sv. Barbare v Hudi Jami. Uradni dogodek se bo pričel ob 16. uri, še prej pa je ob 14. uri načrtovana maša, in sicer v stolnici drugega največjega slovenskega mesta, poroča STA. Znano je, da so v nekaterih levičarskih krogih nedavnim izkopavanjem izrazili nasprotovanje. Posebej glasni so bili v Zvezi borcev, kar kaže na dejstvo, da resnice še niso pripravljeni sprejeti.

Pri Hudi jami že potekala slovesnost
Ob začetku prenašanja posmrtnih ostankov iz Hude jame v spominski park Dobrava je že potekala slovesnost, in sicer na začetku tega meseca. Svečanega dogodka se je tedaj med drugim udeležil tudi predsednik države Borut Pahor, obred pa je vodil celjski škof Stanislav Lipovšek. Ob tem je škof dejal, da se z dogodkom namerava narediti pomemben korak na poti do sprave, pa tudi urejanja slovenskega odnosa do žrtev po vojni pobitih.

Titofilni del slovenske družbe ostro proti pokopu
Znano je, da del slovenske družbe ob začetku izkopavanj ni bil najbolj navdušen nad tovrstnim početjem. Nestrinjanje so še posebej izrazili v Zvezi borcev Slovenije, na kar jim je priznani zgodovinar in novinar Jože Možina odgovoril: “Predstavniki Zveze borcev naj gredo raje vase in postrežejo z informacijami, kdo so dejansko žrtve v Hudi jami in ostalih več kot 600 moriščih po državi.” Slovenski zgodovinar Jože Dežman pa je pred časom glede tovrstnega odnosa dela slovenske družbe dejal: Po odkritju grobišča je bil viden ves obup titofilnega dela slovenske družbe, ki težko sprejme resnico in odgovornost za to resnico.”

Foto: STA, fotografija je simbolična

Foto: STA (fotografija je simbolična)

Odkritja povojnih grobišč so kot budilka za levico, ki še vedno spi na partizanskih lovorikah
Pravzaprav niti ni tako čudno, da se pretežni del slovenske levice tako krčevito upira odkrivanju krute resnice, zakopane v slovenski grudi, saj so še v 80. letih v osnovnošolskih berilih veselo korakali partizanski pravljični junaki – na slednjih pa so bile tudi utemeljene upravičenost in zaslužnost povojne komunistične oblasti ter obenem žlahtnost levice kot njene naslednice po padcu komunizma. Odkritja povojnih morišč pa zgodovinske dogodke osvetljujejo v povsem novi luči ter s tem močno ogrožajo ugled in pozicijo levičarskih struj, ki so si ustvarile nekakšen ideološki piedestal navideznega ugleda.

D. M.