fbpx

Kaj dela policija na Pop TV in Planet TV – bodo ugotavljali tudi prelivanje dobičkov Pro Plusa v davčne oaze?

Fotografija je simbolična (foto: STA).

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) preiskuje prehod televizij z brezplačnega oddajanja prek zraka, so za spletni portal Žurnal24 potrdili na policiji. Problematičen naj bi bil usklajen prehod Pop TV, Kanala A in Planet TV na plačljivo oddajanje prek kabelskega omrežja oziroma IP-televizije, osumljena podjetja pa so Telemach, Telekom in Pro Plus.

“V povezavi z vašimi vprašanji vam lahko potrdimo le, da v omenjeni zadevi NPU vodi predkazenski postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja, za katerega se storilec preganja po uradni dolžnosti. Drugih podatkov in informacij v tej fazi postopka ni mogoče posredovati,” je za portal povedal Drago Menegalija. Na Telekomu, ki je večinski lastnik Planet TV, na Telemachu ter Pro Plusu po navedbah portala s preiskavo niso seznanjeni.

Pop TV in Kanal A sta signal prek zraka nehala oddajati sredi januarja lani, Planet TV je z enako potezo sledil slabega pol leta kasneje. Obe televizijski hiši sta po ukinitvi brezplačnega oddajanja prek zraka od distributerjev, to je kabelskih in IP-operaterjev, zahtevali in dobili nadomestilo za svoje programe, kar je vodilo v serijo podražitev paketov za uporabnike. NPU naj bi po neuradnih informacijah Žurnala24 preverjal, pod kakšnimi pogoji so se sklepale pogodbe z različnimi distributerji in ali so si največji med seboj delali kakšne nedovoljene usluge, ki bi lahko pomenile omejevanje konkurence. Protipravno omejevanje konkurence je namreč tudi kaznivo dejanje, zagrožena kazen pa je od šest mesecev do pet let zapora, poroča STA.

Na Nova24TV smo že pred časom poročali, da je monopolni Telekom, ki določa obvezne sheme za kabelsko televizijo, omogočil Pro Plusu, da sta njegovi televiziji Pop TV in Kanal A ostali znotraj paketa kabelskih operaterjev, sicer pa bi morali biti posebej plačljivi.

Dobički od gledanja Pop TV, Kanal A in drugih programov gredo v davčne oaze
Podroben pregled lastniške strukture družbenikov Pro Plusa pa razkriva šokantno hobotnico podjetij, ki vodijo vse do davčne oaze Curacao, kjer ima sedež podjetja edini ustanovitelj nizozemske družbe CME Media Enterprises. To je na portalu Tax-Fin-Lex razkril davčni strokovnjak Ivan Simič, ki je podatke uradnih dokumentov dobil iz sodnega registra. Ko se je spraševal, zakaj ima družba Pro Plus takšno lastniško strukturo, je bila edina logična razlaga, da je to najverjetneje zaradi davčnega odtegljaja.

C. Š.