fbpx

Kaj se dogaja v naših domovih za azilante? Več kot 100 migrantov je pobegnilo in se z vlakom odpravilo v Italijo!

Slika je simbolična. Vir: EPA

Koprske policiste so v torek ob 19. uri obvestili, da je na vlak iz Ljubljane proti Italiji vstopilo večje število tujcev. Vlak so pregledali na železniški postaji v Divači ob 20.30 in ugotovili, da je na njem več kot sto tujcev, ki so zapustili prostore azilnega doma v Ljubljani oziroma Logatcu. Postopki še potekajo, poroča STA. Na podlagi dosedanjih ugotovitev Slovenija za ilegalne migrante še vedno ostaja le tranzitna država, tihotapska pot poteka po t. i. zahodni balkanski poti skozi Slovenijo in naprej proti Italiji, manjši del pa proti Avstriji.

Kot so danes sporočili s Policijske uprave Koper, so bili na vlaku 103 tujci, in sicer trije s Kube, po eden iz Bangladeša, Gane in Gvineje, pet iz Pakistana, 38 iz Afganistana, 25 iz Indije, 12 iz Burundija, 13 iz Nepala ter po dva iz Konga in Kameruna. Tujce so odpeljali na policijske enote, kjer bodo izvedli postopki zaradi nedovoljenega prehoda državne meje.

Policija je v prvih osmih mesecih letos obravnavala 11.409 nezakonitih prehodov državne meje, kar je za skoraj 93 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, ko je teh bilo 5914. Kot je razvidno iz policijske statistike, je med njimi še naprej največ prebežnikov iz Afganistana, Bangladeša in Pakistana. Število obravnavanih izraženih namer podaje prošenj za mednarodno zaščito se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo za skoraj trikrat. Skupaj jih je bilo 10.183. Predvsem gre za izrazito povečanje števila državljanov Afganistana, ki se nadaljuje iz lanskega leta.

Slika je simbolična. Vir: EPA

Medtem ko na ministrstvu za notranje zadeve potekajo aktivnosti za pripravo nove migracijske politike., z južne meje pa so odstranili okoli štiri kilometre žice, so v pomoč makedonskim kolegom pri delu z migranti napotili že 69. skupino slovenskih policistov. Danes z delom na makedonsko-grški meji začenja šest policistov, ki bodo makedonskim kolegom en mesec pomagali pri nadziranju državne meje.

Foto: Twitter

Sara Kovač