NPU na terenu: 13 hišnih preiskav in 4 pridržane osebe

Kriminalisti so zjutraj obiskali prostore Slovenske industrije jekla (SIJ) in Perutnine Ptuj. Opravili so 13 hišnih preiskav in pridržali štiri ljudi zaradi suma dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. 

V prostorih Slovenske industrije jekla (SIJ) je potekala policijska preiskava, vendar pa “izključno zaradi pridobivanja dokumentacije zaradi suma storitve kaznivih dejanj tretjih oseb, nepovezanih z družbo SIJ”, so medtem sporočili iz SIJ-a. Družba SIJ ni osumljenec v postopku in zoper njo ne poteka noben postopek. Prav tako ni med osumljenci ali pridržan nihče izmed zaposlenih, so še navedli v sporočilu za javnost.

Med pridržanimi so tako po neuradnih informacijah portala Planet Siol.net štirje člani uprave Perutnine Ptuj – predsednik uprave Roman Glaser ter Nada Krajnc, Tone Čeh in Milan Čuš.

Iz Perutnine Ptuj pa so sporočili, da so nad preiskavo izjemno začudeni, “mnogi tudi prizadeti”, vodstvo družbe, ki je po neuradnih informacijah tudi pridržano, pa se nahaja v poslovni stavbi in sodeluje s preiskovalci, so dodali.

Začelo se je ob 6. uri
Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so od šeste ure zjutraj na območjih ljubljanske in mariborske policijske uprave na podlagi sodne odredbe opravili hišne preiskave stanovanjskih prostorov in poslovnih prostorov gospodarskih družb na 13 lokacijah. Aktivnosti so usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov za utemeljitev suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, je sporočil Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete.

Štirim osebam je bila odvzeta prostost in je bilo zoper njih odrejeno pridržanje. Preiskovalci NPU sumijo, da so osumljenci zlorabili svoj položaj pri izvedbi dokapitalizacije gospodarske družbe s sedežem na Ptuju.

Pri operativnih aktivnostih poleg preiskovalcev NPU sodelujejo tudi kriminalisti in policisti s Policijske  uprave Ljubljana in Policijske uprave Maribor.

Nacionalni preiskovalni urad je predkazenski postopek začel septembra 2015 na podlagi pisne prijave, preiskovalci pa zbirajo obvestila in dokaze ter izvajajo druge potrebne ukrepe na podlagi usmeritev in navodil Specializiranega državnega tožilstva RS, so sporočili z GPU.

 

SIJ je v večinski lasti ruskega Dilona, 25-odstotni lastniški delež pa ima država. Ravno danes je objavil namero za prevzem Perutnine Ptuj. SIJ je že zdaj lastnik 45,8-odstotnega deleža Perutnine Ptuj, do katerega je prišel prek 40-milijonske dokapitalizacije ptujske družbe.

Naznanilo suma kaznivih dejanj pri dokapitalizaciji je podalo Društvo Mali delničarji Slovenije (MDS), za ovadbo pa naj bi se odločili v ATVP.

Po ocenah MDS so sumi storitve kaznivih dejanj povezani s finančnimi oslabitvami, v okviru katerih je Glaserjeva uprava popravljala bilance za leto 2013 v višini več kot 43 milijonov evrov, pa tudi v zvezi z razkritji opcijskih pogodb med štirimi člani uprave – ki so hkrati delničarji Holdinga PMP, sicer 10-odstotnega lastnika Perutnine – ter skupino SIJ.

 

B. O., M. G., STA

 • Kirka

  Le kaj, res?…. ker zaradi izdelave nožev v SIJ za halal klanje piščancev PP bi najbrž dobili Gazelo.

 • rubec

  Upam da imajo kriminalisti tudi kako kokoš s sabo, da se lahko tudi s piščanci pogovorijo. Bi verjetno imeli veliko stvari za povedat.

 • xtc

  Nič bat Glaserju F21 nebo nič hudega.

 • Peter

  Pa kaj spet ti kradejo bogu čas in denar?
  Vsi, še najbolj glupi vrabci že čivkajo, da bo zadeva padla na eni od neštetih inštanc ali pa bo zastarala.
  Vprašanje za raziskovalne novinarje: koliko lopovov je za rešetke spravil NPU? Koliko nakradenega denarja so vrnilii? Koliko je davkoplačevalce v tem času stal NPU? In na koncu, se nam splača plačevati za nekaj tako neučinkovitega?

 • Poštenje velja

  predstava za rajo

 • Alan Sirotinja Ford

  Ampak za razpederjenega Glasrja je pa to šok in sramota…privoščim mu da bo vsaj malo osramočen pa čeprav iz tega v končni fazi ne bo nič

 • Šejtan

  Glasar je ponyev boy, nič ne bo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!