fbpx

Državno tožilstvo za Bojana Požarja zaradi članka o pijanih policistih zahtevalo štiri mesece zaporne kazni – A sodišče ga je že 22. zapored oprostilo!

Bojan Požar prešerne volje po oprostitvi. foto: Twitter.

Raziskovalni novinar Bojan Požar je na ljubljanskem okrožnem sodišču dočakal sodbo sodnice Ane Klampfer Binder v zadevi kazenske tožbe Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani zaradi domnevne ražalitve tedanjega komandirja Policijske postaje Lenart Jožefa Karnežo. Požareport je pisal, da so člani posebne policijske enote, Sebastjan Šipek, Boštjan Lovenjak in Janez Muršič decembra leta 2015 povzročili prometno nesrečo, ko so se zaleteli v civilni avtomobil. Policisti so takrat pobegnili s kraja nesreče, bili pa so milo kaznovani, nihče ni ostal brez službe. Tožilstvo je zahtevalo štiri mesece zaporne kazni, Požar je bil oproščen.

Spomnimo. Incident je preiskovalo tudi Specializirano državno tožilstvo, šlo je za višjo državno tožilko Mojco Gruden, ki pa se za pregon policista Šipka ni odločila zato, ker ga policija ni kazensko ovadila. Bojan Požar trdi, da so se njegove navedbe, neposredno povezane z Jožefom Kernežo, izkazale za resnične: Jožef Kerneža, ki se je na sodišču opravičeval, da je bil med prometno nesrečo na dopustu v Mehiki, je po tem incidentu res napredoval v poveljnika posebne policijske enote v Mariboru, prav tako Kerneža ni storil ničesar, da bi bili krivci nesreče ter kasneje pobegli in začasno izginuli policisti res primerno kaznovani.

Kljub temu je bil predlog okrožne državne tožilke Alenke Mordej, ki je na koncu glavne obravnave za avtorja članka predlagala kar štiri mesece zaporne kazni, sicer pogojno in s preizkusno dobo dveh let, ter plačilo 2 tisoč evrov oškodovancu Jožefu Kerneži. Požar se brani, da so se vse njegove trditve izkazale za resnične, šlo pa je za navedbe lokalnih virov, ki so jih pred objavo dodatno preverjali, prav tako so dan pred objavo zaprosili za uradno stališče Policijske uprave Maribor, ki pa soo ga prejeli šele dve uri po objavi članka, potem ko so njihovo zgodbo povzeli praktično vsi slovenski mediji, še dodajano na Požareport.

Oproščen! Že 22. po vrsti. Ni bilo nobene žaljive obdolžitve. Poročanje v javnem interesu. Gremo naprej,” je Požar po oprostitvi zapisal na svojem Twitter profilu.

https://twitter.com/BojanPozar/status/1288776300354732034

Žal pa bodo stroške tega 5,5 let trajajočega sodnega postopka plačali davkoplačevalci.

L. S.