[VIDEO] Katastrofa, kje počivajo žrtve iz Hude jame – razkrit realen odnos države do žrtev komunističnih pobojev

Foto: J. T., Nova24tv

Od pokopa žrtev iz Hude jame v Parku spominov na Dobravi v Mariboru je minilo šele teden dni, pa se že dviguje prah. Očitno je, da so naši državniki želeli izpolniti svojo dolžnost po pokopu žrtev povojnih pobojev le zato, da bodo imeli medijski mir, v smislu “saj smo naredili vse, kar je potrebno za spravo, sedaj ste vi na vrsti”. A le nekaj dni po prvih pokopih žrtev se razkriva realno stanje tega “groba”.

Ob pogledu na grob žrtev povojnih pobojev iz Hude jame je jasno, da so žrtve le prestavili iz ene jame v drugo jamo. Ta kraj na Dobravi namreč vse prej spominja na kaj drugega kot pa na grob, ki si ga nedolžne žrtve, ki so bile ubite brez sojenja, zaslužijo. Ograjena jama z železno ograjo in zeleno ponjavo ter zaklenjena vrata vanjo, seveda z nataknjeno ključavnico, spominjajo prej na kakšnega izmed propadlih projektov kakšnega izmed gradbenih tajkunov. Le nekaj cipres, ki so znotraj tega ograjenega območja, spominja na kraj, kjer se je še pred nekaj dnevi odvijala velika slovesnost.

Katastrofalno stanje razkrilo vso bedo naše države do pietetnih grobov
Na katastrofalno stanje tega skupnega groba, sicer poslednjega počivališča žrtev iz Hude jame, so nas opozorili domačini. Zapisali so, da na simboličnem grobu pred ograjenim prostorom ne morejo prižgati niti svečke, saj jim to preprečuje varnostni trak. Šli smo se prepričat na lastne oči, kjer smo videli, da domačini ne lažejo. Na grobu je gorelo le nekaj svečk.

Dostop do groba, kjer bi lahko prižgali svečko padlim žrtvam povojnih pobojev, je nemogoč. Foto: J. T., Nova 24tv

Dostop do groba, kjer bi lahko prižgali svečko padlim žrtvam povojnih pobojev, je nemogoč. (Foto: J. T., Nova24TV)

Varnostnik nam je zagrozil z aretacijo
Kmalu je priletel varnostnik, ki nam je prepovedal zadrževanje na tem kraju – tako kot še nekaterim drugim obiskovalcem, ki so prišli po 1. novembru prižgat svečko za vse žrtve komunističnih pobojev. Zagrozil nam je, da ne smemo snemati ter da bo poklical policijo, če se nemudoma ne umaknemo. Tudi na tak način se kaže realno stanje odnosa države do žrtev povojnih pokopov.

“To sploh ni bil pogreb!”
Na katastrofalen pogreb žrtev, ki po mnogih prepričanjih to sploh ni bil, pa so nas opozorili tudi domačini, ki so se udeležili slovesnosti. Eden izmed njih nam je namreč zaupal: “To je bilo veliko razočaranje, sploh Hrvatov. Naši gardisti so sami prinesli venec, ga odložili pri vežici in odšli, preden je prišel Pahor. Hrvaški gardisti so čakali predsednico in so venec nesli skupaj z njo h krsti,” je bilo prvo, kar so opazili. “Pahor in hrvaška predsednica sta prišla skupaj do vežice. Predsednica Hrvaške je šla do krste in se poklonila pobitim žrtvam. Za njo so šli Hrvati in se tudi poklonili. Pahor je ostal pred vežico in se ni poklonil žrtvam,” je dejal domačin.

Na grobu gori le nekaj svečk. Foto: J. T., Nova24tv

Na grobu gori le nekaj svečk. (Foto: J. T., Nova24TV)

Domačini prepričani, da je sovraštvo do teh žrtev še vedno prisotno
Domačini so nam tudi zaupali, kaj so opazili pri vencih, ki so jih državniki položili k padlim žrtvam: “Na vencih naših politikov ni bilo napisa, komu so namenjeni, ampak samo, od koga so. Pokvarjenci niso hoteli napisat’ besede ‘ŽRTVE’ ali ‘POBITIM’. Tem besedam so se izognili tako, da niso nič napisali. To pomeni, da so venci prenosljivi. Medtem ko so imeli Hrvati napis v hrvaščini ‘V spomin žrtvam Križevega pota in pobitim v Hudi jami’. To pomeni, da se jih Hrvati ne sramujejo, naši jih pa še vedno sovražijo.”

Pokop poteka kar v plastičnih vrečkah
Svojci in tisti, ki jim ni vseeno, kako se ravna z žrtvami povojnih pomorov, opozarjajo, da pokop posmrtnih ostankov pomorjenih, z izjemo ene krste, poteka kar v plastičnih vrečkah, kot da gre za gradbeni material, ne pa za posmrtne ostanke ljudi, ki si prav tako zaslužijo dostojen pokop, kot narekujejo osnovne civilizacijske norme. Poslanko SDS Evo Irgl zanima, ali se Vladi RS takšno ravnanje s posmrtnimi ostanki zdi primerno.

Za to železno ograjo in zeleno ponjavo je grob žrtev povojnih pobojev. Pogled skozi luknje te ponjave razkriva, da je tam bolj gradbišče kot pa grobišče. Foto: J. T., Nova24tv

Za to železno ograjo in zeleno ponjavo je grob žrtev povojnih pobojev. Pogled skozi luknje te ponjave razkriva, da je tam bolj gradbišče kot pa grobišče. (Foto: J. T., Nova24TV)

V SDS prepričani, da je treba obsoditi komunistične rablje
Prav tako je Eva Irgl opozorila na reševanje izvensodno pomorjenih žrtev medvojnega in povojnega nasilja, ki v celoti sledi vsebinskim pomislekom škofov, zlasti glede DNK-identifikacije žrtev ter pokopa v družinskih grobovih, če je to mogoče. “V SDS tudi ves čas opozarjamo, da je za pomiritev naroda poleg priznanja in odpuščanja potrebno obsoditi tiste, ki so zločin storili, kajti zločini zoper človečnost ne zastarajo ne po mednarodnem in ne po domačem pravu. Odgovorne pa se lahko procesira tudi posthumno.”

Varnostnik ne dovoljuje nikomur, da bi hodil blizu groba žrtev po 2. svetovni vojni. Prepovedano se je zadrževati približćno sto metrov okrog in okrog te železne ograje. Foto: J. T., Nova24tv

Varnostnik ne dovoljuje nikomur, da bi hodil blizu groba žrtev po 2. svetovni vojni. Prepovedano se je zadrževati približno sto metrov okrog in okrog te železne ograje. (Foto: J. T., Nova24TV)

Vprašanja Eve Irgl, ki jih je naslovila na Vlado Republike Slovenije:
Ali se vam zdi takšno ravnanje s posmrtnimi ostanki primerno? Kje drugje se še na takšen način pokopava žrtve zločinov zoper človečnost?
Svojci žrtev in obiskovalci Dobrave opozarjajo, da je dostop do kraja pokopa otežen in onemogoča ljudem izkazati spoštovanje do žrtev, saj naj bi šlo za varovano območje, kot opozarja tudi napis na tem mestu. Vlado Republike Slovenije sprašujem, kako namerava urediti primeren dostop do groba?
Vlado Republike Slovenije sprašujem, zakaj je bilo kljub opozorilom odločeno, da se posmrtne ostanke žrtev iz Hude jame pokoplje na Dobravi pri Mariboru in ne na Teharjah, kar je tudi želja svojcev? Ali je bila tukaj sploh v ospredju želja svojcev ali je šlo zgolj za birokratsko odločitev?
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v skupni izjavi z nadškofom Stanislavom Zoretom opozoril, da žrtev ne morejo pokopati na Teharjah zaradi tehničnih ovir. Vlado Republike Slovenije sprašujem, zaradi katerih tehničnih ovir pokop žrtev na Teharjah ni mogoč?
Vlado Republike Slovenije sprašujem, zakaj žrtve komunizma niso pokopane na način, kot je bilo to izvedeno v primeru žrtev v Srebrenici, kar pomeni: najprej ugotavljanje identitete žrtev in nato pokop vsake žrtve v svoj grob, saj je grob neodtujljiva pravica vsakega posameznika?
Vlado Republike Slovenije sprašujem, ali je pridobila mnenja vlad Avstrije, Hrvaške … glede pokopa žrtev (potencialno tudi njihovih državljanov) v skladu s prakso in pristopom, uveljavljenim v primeru identifikacije žrtev v Srebrenici?

Ob pogledu na ta žalosten grob na Dobravi smo prišli do zaključka, da je težko verjeti napovedim, da bo približno tri tisoč žrtev iz Hude jame pokopanih v naslednji 17 mesecih oziroma do konca prihodnjega leta.

Marjanca Scheicher

 • Novakec1

  Spet kosti, raje se o stavki JS kaj izjasnite, vam je všeč da cezar brska po kostanju v žerjevici, pa o dobičku od bencina kam bo šel po sprostitvi cen na našem konkurenčnem trgu itd

  • moon

   Kdo te sili, da beres.
   Lahko se odpokas tja, od koder si prisel!

 • Shalalabayzer

  Po barbarizmu, barbarizem…

  Kako se lahko prepričate, da komunist ne laže?
  Enostavno, pogledate, če se mu ustnice ne premikajo.

  Mimogrede, v Srebrenici, imajo ljudi v plastičnih vrečkah, dokler ne ugotovijo identitete.
  Mi bi lahko bili še bolj spoštljivi.

  • Rožle

   Drugač pa…komunist se zlaže še predno zine …

  • Okra tatoo

   Ni mogoče en doktor Deschmann rekel, da imajo neizpodbiten dokaz-izjavo voznika tovornjaka, ki jih je vozil iz Teharij. Je bil pa doooooolg tovornjak. In kar nekega šoferja iz ceste so diletanti ponucali. Mam občurek, da ta šofer sploh ni vedel kaj je kdaj vozil. A ni bolj verjetno, da so bili tile direktno aus Klagenfurt iz vlaka za Italijo, ki je naredil malo ovinka skozi Loibl paß.

   • Nata

    Ja , bil je tako dolg , kot tvoja lajtunga ?
    Se norčuješ ? Malo čudni štosi , veš !

 • Okra tatoo

  Kaj naj pa bi pisalo na vencih??? : V spomin nedolžnim 800 Ustašem, ki so se uprli rdečemu terorju? V Nemčiji so SS pripadnika Američani, Angleži, Kanadčani, Avstralci, še bolj pa kakšni Slovani na mestu ubili.
  Dejstvo je, da sta zdaj Pohar in Cmerko dobila v roke prevroč kostanj. Prav je, da ste jima ga dali, ker ju nekateri ne maramo preveč. Nam trenutno vlada sveta trojica bivših zsmejevcev in družboslovcev. Cmerko, Ivan in Borči. In seveda temne sile, ki jih poskušajo omrežiti s svojimi preteklimi položnicami za njihova temna dejanja, tako da smo vedno še mi v neki neprestani dolžniški krizi. Seveda obstaja povezava s temnimi silami. Toda ta je vzajemna. In dokler bo obstajala ta solidarnost, pa naj gre za bivše rdeče ali pa RKC, nas bo vleklo nazaj. Upam, da bo zdaj, ko so apetiti mračno črnih zadovoljeni in so Fraklji in Rožmani dosegli že vsaj navidezno svetništvo z dokazanimi čudeži, čas, da tudi mi prinesemo kakšen čudež, kako se je kateri od naših maloštevilnih neprebarvanih čudežno rešil gotove smrti.

  • Ruggedplant

   Kje si se pa ti učil zgodovine? Pri Repetu, Turnšku ali Stanovniku? Bolj v “poden” enostavno ne gre. Si kdaj vsaj malo podvomil o tem kar ti o ustaših pripovedujejo komunistični pravljičarji, ali si vse vzel za suho zlato, ker so bili pač “zmagovalci”? Si pa zanimiv tič – na nekaterih člankih se besno zaganjaš v katolike v imenu svojega fanatičnega protestantizma, v drugih pa nastopaš z retoriko pravoslavnih srbija-do-tokija nacionalistov brez katerih, mimogrede, do ustaških zločinov nikoli ne bi prišlo.

   • Okra tatoo

    Jaz o Staroustaših, ti pa kar o Novoustaših. No ja. Izgleda, da je bilo že takrat Srbija do Tokija.

    • Ruggedplant

     Velikosrbska ideja je v glavah večine Srbov prisotna še iz časov, ko so se preko njihovega ozemlja umikali zadnji Otomani in tako dolgo kot v njihovem napihnjenem nacionalnem egu prebivajo takšne ideje, so pri vseh njihovih sosedah prisotne ideje, ki bodo Srbom onemogočali te namere, pa četudi s hudičevim paktom.

 • Krtača17

  Nekam mal svečk ste prižgal domobranci tem kostolomcem?

 • MEFISTO

  Še enkrat so oglejte, da je mož stoterih nickov resnična oseba.

  Vir:
  http://www.pozareport.si/?Id=zvezde_izjave&View=novica&novicaID=22451&sort=DESC&show=10&show=9999#komentarji

  dr. Janez Sveti 01.11.2016 21:14:49
  BRATJE, SPET SEM IMEL VIDENJE:
  Po tem, ko so, zagrenjenega Mefista, vrgli z portalov, Večera, Časnika, Slovenca, Demokracije, mu je ostala samo še Nova24. Tam pa imamo radi štose, dvor mora imeti dvornega norca.
  IN GLEJ, Mefu bo dana izbira, cvrtje na olju ali cvrtje na kolu-žar.
  In Mefo bo radostno izbral kol, s poslednjo prošnjo, da mu ga vstavijo skozi rit. In od radosti se bo kar sam vrtel na žaru.
  Duhec 01.11.2016 21:10:06
  Če v peklu nimajo čistilne naprave, bo bolj sranje. Kajti, ko se Mefisto podela, je to gora govna, z njim vred.
  Metal Machine 01.11.2016 21:07:51
  Baje se administratorji na Novi 24 valjajo od smeha, ko berejo Mefonjeve blodnje.
  neavtohtoni neandrtalec 01.11.2016 20:52:50
  Mefo je tok pritlikav, da ga bodo lahko cvrli v mali đezvi za kavo, pa še plaval bo v njej.
  macon 01.11.2016 20:50:47
  Ja, če pa zlodej ne bo pazljiv in mu prej zalepil gobca, mu bo Mefisto pokradel, požrl, vse olje. Ga pa na novi tolerirajo, po posrednih info, samo za štos, da ni dolgočasno.
  komar Marko 01.11.2016 20:40:14
  Mefić je lažnjivec, jaz sem ga že dobil na laži. Laž pa je smrtni greh, torej se bo cvrl v olju.
  dr. Janez Sveti 01.11.2016 20:22:33
  BRATJE, DANES SEM IMEL VIDENJE!
  In Glas Gospodarja mi je z gromkim tonom spregovoril, da BO SKORO OBZNANIL MEFISTOVO ZGODBO!
  In da bo omenjeni jokal in škripal z zobmi nad poslednjo resnico.
  DR Janez Sveti-prerok
  janez.cepec 01.11.2016 20:15:08
  Mefisto na Novi24 bolj obupano brca, kot plava. Socer pa z votlo glavo ni problem držati jo nad vodo.
  učko 01.11.2016 20:11:10
  Tudi Mefisto plava na površju Nove24. Toda samo še malo časa.

  • Rožle

   Se mi je har zdelo da zna bit Sveti v bistvu Duhec …

   • Jovo Jamnica

    A na mene si pa pozabil? Tudi jaz bi lahko bil Duhec… :-)

    • Rožle

     Itaq…

    • Lokomotivführer

     Kaka Jamnica si ti, misliš Šentanel?

     • Jovo Jamnica

      Ojej, po mojem skromnem mnenju, si imel v mislih “šejtana”. No, te potolažim. Za njega sem prvič slišal oziroma o njemu bral tukaj, na portalu Nova24.

     • Lokomotivführer

      Ne delaj se preskromnega mnenja, tudi sam sem za Šejtana prvič slišal tu gor, pa tudi vedno pozabim, kaj že pomeni. Imel sem nekaj drugega v mislih, a sem hkrati ugotovil, da pač v tvojem šolskem sistemu ni bilo Preživohega Voranca (Jamnica), no še vedno pa nisi “sarajevski kiseljak”. Samo ona jamnica…

     • Jovo Jamnica

      Veseli me, da si mi pojasnil asociacijo. Priznam, da sem za to Lovrovo, manj znano delo, prvič slišal. Ker vsebina romana sloni na kmeckem vsakdanu Slovenca med svetovnima vojnama, bom stopil do knjižnice is si zadevo prebral. Seveda bom začel s Požganico. Upoštevaj prosim, da sem po izobrazbi strojni tehnik. Moj psevdonim tukaj na portalu je posledica parodije na inicialke J.J.

   • Viktorh

    Noče dojeti, da se z njim igrajo kot z miško. Bolj jih “raziskuje”, bolj ga jebejo. Moral bi ga – jih ignorirati, pa bi imel mir.

 • RATATA

  hrvatski gardisti v Slovenijo nimajo kaj vstopat!
  V očeh tujcev izpade naša dežela morilska Slovenija in Slovenci izpademo kot morilci – tudi morilci hrvatov, čeprav je ndh kot četrti okupator Slovenske dežele morila Slovence.
  Ko so pa preoblekli uniforme, so pa morili slovenski narod naprej, še 46. s pomočjo mačkov, ribičičev, kardeljev – ne le Štrigova, celotna Istra (s Kvarnerjem, Gorskim Kotarjem, Krasom..).

  • dež

   Ženske kite v Hudi jami in otroška okostja v Krimski jami se mi ne zdijo ravno ostanki ustašev.

   • RATATA

    Seveda niso.

  • Ruggedplant

   “V očeh tujcev izpade naša dežela morilska Slovenija in Slovenci izpademo kot morilci – tudi morilci hrvatov.”

   Saj smo, oziroma ste. Slovenski komunisti so bili v klanju kasneje poimenovanih “bratov” najbolj pridni, saj so pospravljali VSE, ki niso želeli sodelovati pri izvedbi komunistične revolucije v času vojne. O ustaših pa raje ne piši, ker nimaš pojma. Če se že želim naslajati ob poslušanju javnega blamiranja ljudi, ki namjo pojma o zgodovini, a jih to ne ustavlja pri regljanju, raje poslušam Brko Stanovnika.

   • Nata

    + + + + + + + + + + + + +

   • RATATA

    Prosim, če me poučiš o dejstvih, ki mi niso znana.
    Rade volje bom prebral vse na kar me napotiš in mi še ni (ali pa mi je narobe) znano.
    Že par krat si se ujezil name, zato te prosim, da mi pomagaš dojeti stvari, ki jih ti že razumeš in si jih dojel. Pomagaj mi prosim.

 • Opazovalec

  Hrvaški ustaši preoblečeni v domobrane (saj zato so bili na pogrebu hrvaški gardisti, mar ne?) so bili najbolj izprijeni klavci v vsej Evropi. Še Nemci so se zgražali nad njihovimi dejanji in si nikakor ne zaslužijo imenovanje “nedolžne” žrtve. Takih so po koncu vojne pobili na kupe in ni bilo nič kaj preveč nasprotovanja. No lahko bi jih formalno obsodili na smrt, kakor so delali Čehi s svojimi kolaboranti, toda kazen se je izvršila v roku 2h ur. Ne bi bilo nobene razlike, le črnila za pisanje bi verjetno zmanjkalo.
  Sicer pa je od pamtiveka veljalo, da se zločinca obsojenega na smrt pokoplje neznano kjer, še zlasti ideološko spornega. Avstrijci bodo tako podrli celo Dolfetovo rojstno hišo, vi pa nič ne protestirate?

  • if

   Jugo-slo komunisti, kolaboranti z nacisti, imajo dolžnost molčati in pravico biti demokratično sodno procesirani!
   Molk so si pred zgodovino določili v času do Barbarosse (22. junij 1941), ker so podpirali okupatorja tudi v času napada na Jugoslaijo.
   Do demokratičnega sodnega procesiranja imajo pravico, ker je upoštevati vsa dejstva, ki so jih zavestno skrivali v škodo demokracije in objektivnosti.

  • dež

   Po tvoji logiki bi bilo med vojno za Slovenijo najenostavneje, da vsaka stran postreli vse vojne ujetnike iz nasprotne strani, s čimer se izogne celemu kupu brezveznih logističnih (prevozi, nastanitev, hrana) in administrativnih zadev (papir in črnilo za nagla sodišča, ..).

  • goldhorn

   Posebna “poslastica” kočevskog zločina bila su masovna klanja i škopljenja Hrvatica i Hrvata,u čemu se posebno isticala komesarka Milja. Ona je,prema navodu svjedoka, uistinu bila sotonskom maštom obdaren vrhunski stručnjak za mučenje i ubijanje ljudi. Upravo je njezinom zaslugom “obična” partizanska masovna “likvidacija narodnih neprijatelja” na Kočevskom rogu pretvorena u kani-balsku orgiju ubijanja. Osobno je izdvajala veće skupine mlađih muškaraca i naređivala borcima da ih kolju, žlicama i noževima kopaju oči, odsijecaju uši,noseve i spolne organe,te im u prazne očne šupljine nabijaju izvađene testise, a u usta odrezane penise. Prema naredbi komesarke, partizanski su koljači sve amputacijske rane obilno solili i potom žrtve puštali da se što dulje muče. Milja je koljačke šeprtlje, koji su muškarcima rezom odozgo nevješto odsjecali vanjske spolne organe gubeći vrijeme na “dugotrajno testerisanje”, stručno podučavala tom zvjerskom postupku.

   Prema Milji pravilni je partizanski postupak kastriranja započinjao rezom ispod skrotuma, a nož se pritom polagao koso u preponu. Tako se penis zajedno sa skrotumom odsijecao jednim snažnim i dubokim rezom. Milja je, isto tako, “drugarski kritikovala” nespretnjakoviće, koji su zbog predubokog reza na vratu žrtava, zatupili noževe na njihovim vratnim kralješcima, a u šumi ih nisu imali gdje naoštriti. Nevještim je koljačima pokazivala kako rez na vratu mora ići kružno kroz meke česti i zahvatiti velike žile obje strane vrata zajedno s grkljanom, da “hrvatska svinja” ne može glasno urlati.

   Milja je vlastoručnim kastriranjem umorila više stotina hrvatskih mladića srednjoškolske dobi iz nekakvog internata školske ustanove i pritom ritualno lizala njihovu krv s noža. Rukom im je utrljavala sol u amputacijske rane i naslađivala se njihovim mukama. Prije toga istu je skupinu mladića na šumskoj čistini grupno silovala i na felaciju prisiljavala skupina koljača na čelu sa zapovjednikom Simom. Milja je nekolicini dragovoljnih koljačica demonstrirala vitalnu ekstirpaciju još uvijek kucajućeg srca kao vlastiti “specijalitet” zvan “usoljeno ustaško srce”. Nakon četiri snažna udarca sjekirom u prednju starlit grudnog koša u obliku četverokuta i otkidanja prsne kosti,još uvijek živim žrtvama izvlačila je srca, rane obilato zasipala solju i potom ih potežući za srca i pripadajuće krvne žile, vukla po zemlji. Na kraju je nožem bušila otvor na stijenci kucajućeg srca, usmjeravala mlazeve krvi žrtvi u usta i tjerala je da pije vlastitu krv.

   Drugi Miljin “specijalitet” zvao se “klinčani hrvatski mozak”. Ova psihijatrijska bolesnica, s velikom je nasladom živim ljudima kladivom zabijala zidarske čavle kroz lubanju u mozak i nakon svakog zabijenog čavla žrtvu pitala: “Jesam li ti izbila Nezavisnu državu Hrvatsku iz glave?”. Žrtve su dobro podnosile tu vrstu mučenja i začuđujuće dugo preživljavale. Prema Miljinoj naredbi, borci su svakodnevno na ražnjevima žive pekli časnike hrvatske vojske.Postupak nabi-janja živog čovjeka na kolac i njegovo pečenje na laganoj vatri obavljan je tako, da žrtva što dulje ostane na životu i pritom trpi nesnosne muke.

   Jure,nadalje, tvrdi da su u svim vrstama zvjerstava prednjačile “drugarice” partizanke. Žrtvama oba spola palile su cigaretama i užarenim željezom najosjetljivije djelova vanjskog spolovila i bradavice na dojkama. Ženama su kroz rodnicu bajunetom izrezivale i čupale maternice, te potom iste žrtvama gurale u usta i gušile ih vlastitim organima. I muškarce su gušile uguravanjem odsječenog vlastitog vanjskog spolovila u usta. Na nagovor komesarke Milje, partizanke su komade bodljikave žice za vezivanje ruku muškarcima sadistički zabijale kroz penis u mokraćnu cijev. Trudnicama su nožem parale trbuhe, vadile im nerođenu djecu i dječje ručice provlačile kroz nožem napravljene proreze na dojkama majke. Partizanke su skupini časnih sestara i svjetovnih žena, nakon serijskog silovanja, vlastite ruke provukle kroz proreze na dojkama, međusobno ih svezale žicom i potom ih prisilile da prije smaknuća tako sputane i gole, uz zvuke harmonike, plešu kozaračko kolo i pjevaju: “Mi smo kurve, joj mi smo kurve i hrvatsko smeće, časne sestre, joj časne sestre, đubre su najveće”.

   Neke su drugarice “likvidacije” vršile tako da su ženama i muškarcima puščane cijevi zabijale u rodnicu ili analni otvor i zatim pucale u njih. Na poticaj komesarske Milje,”drugarice” su većem broju žena odsijecale dojke, solile rezne površine i potom posoljene odsječene dojke pritiskale natrag na amputacijske rane. Uz to su im žičanim četkama nanosile grozne ozlijede vanjskog spolovila i nakon toga solile rane. Teško unakaženim žrtvama mokrile su i defecirale po ranama i po licu. Svaki, pa i najzvjerskiji postupak prema žrtvama, na Kočevskom je rogu bio praćen skupnim poticanjem, javnim odobravanjem i kanibalskim oduševljenjem zločinaca.

  • domovina mili dom

   Zato pa zid na Kolpi. Pa vse kar je mekano na drugo stran zidu.

  • Ruggedplant

   Oprosti, ampak v tvojem celotnem komentarju ne drži niti en sam stavek z izjemo zadnjega, ki si ga najbrž prebral v časopisu, vse ostalo pa očitno iz Stanovnikovih govorov. kakšna deformacija zgodovine, sram me je v tvojem imenu.

   • Opazovalec

    Bi prav rad vedel, kaj ne drži v mojih trditvah. Da so bili klavci per exellence je znano iz nešteto nevtralnih virov, recimo preberi vsaj: Keith Lowe, Podivjana celina, pa tudi iz družinskega izročila. Povprašaj prebivalce Planine pri Sevnici in okoliških zaselkov, kaj so počenjali Ustaši v pozni jeseni 1944. So precej požigali vsepovprek in kogar so dobili c zločinske kremplje so zaklali, enemu so drezali jezik, nesrečnež ni hotel izdati partizanov, drugemu so živemu odžagali glavo….S tem ko zagovarjaš te silne demokrate si lepo priznal kako si predstavljaš demokracijo. …..

    • Ruggedplant

     Nikjer nisem navedel niti da jih zagovarjam, še manj jim pripisujem kakršnokoli demokratičnost – za sicer plemenite domoljubne cilje (obranitev Hrvaške pred srbskim in jugoslovanskim vplivom), so stopili v ideološko zavezništvo z nacisti in se celo izvensodno izživljali nad bodisi resničnimi ali zgolj namišljenimi nasprotniki. Enako, a v precej bolj masovnih številkah, za dlje časa in predvsem iz popolnoma nedomoljubnih ciljev, ki nimajo prav nič opraviti s Slovenijo, so naredili tudi partizani pod komando komunistov, a vam nekaterim totalitarna mrena onemogoča razsodno razsodbo zgodovine, saj vidite stvari črno bele. Tako kot tudi velik del zaveznikov, ki še danes pišejo knjige in snemajo dokumentarce o demonskih nacistih in ustaših, čeprav so sami v zavezništvu s komunisti prizadeli svetu neprimerno več gorja.

 • tarantela

  Čudno se mi zdi, a se niso g. Dežman, cerkveni možje in državni možje dogovorili, kdaj in kje in na kakšen način bo pogreb?
  Posthumno sojenje? Dajte no, ne se smešit!
  Pol bo treba pa tudi domobranske črnorokce posthumno sodit, mogoče je pa še kdo od njih živ v Argentini, Menda je Kozlarjev tja pobegnil.

  • domovina mili dom

   Posthumno sojenje je res brezpredmetno, je pa smiselno še žive morilce in njihove podpornike, obsodit in zapreti.
   Pri nas je pa baje še kar nekaj tisoč privilegirano plačanih morilcev na privilegirani svobodi.
   Naciste še zdaj preganjajo in obsojajo, kljub njihovih nekaj šez 90.

   • tarantela

    Vidiš, meni se zdi čudno, zelo čudno tole: Po osamosvojitvi je bil generalni državni tožilec Anton Drobnič, bivši domobranec. Zakaj ni on zahteval preiskave in obtožbe. Morda zato, ker je bil menda tudi sam udbovec, tako sem nekje zasledila in skoraj bi verjela, sicer bi moral že zaradi poprave vseh krivic zahtevati preiskavo o vseh povojnih pobojih!!! Demos je imel možnost, tega niso storili, Janša je imel možnost med leti 2004-2008, pa ni tega storil. Kdo jih je držal za “jajca”; kot se temu reče? Česa so se bali? O tem nikoli nihče ne spregovori, kar naprej in naprej meljejo eno in isto, kot da bi hoteli, da je narod še naprej sprt med sabo. To ni pošteno!!!

    • Viktorh

     ” tako sem nekje zasledila in skoraj bi verjela, sicer bi moral že zaradi poprave vseh krivic zahtevati preiskavo o vseh povojnih pobojih!!! Demos je imel možnost, tega niso storili,”

     Takšen je tvoj način pisanja. Ne ljubi se ti poiskati vira, resnica, raje rečeš “nekje sem zasledila”

     http://www.delo.si/novice/kronika/brezigarjeva-tozilstvo-je-zbralo-dovolj-dokazov.html

     http://nova24tv.si/slovenija/ljudje/anton-drobnic-vse-udbine-dokumente-je-potrebno-objaviti/

    • domovina mili dom

     Udbovci so bili infiltrirani v vse pore pomladanskih strank.
     Zaradi volilnega sistema je nemogoče kar koli spreminjati. Ker so vedno sklenjene trhle koalicije, ki jih seveda zopet vodijo strici iz ozadje in ospredja.
     Da bi počistili to udbomafijo, je pač treba uvesti večinski volilni sistem. Kar pa seveda levičarji temu, logično, nasprotujejo.

     • Nata

      Seveda , saj so že od nekdaj !

    • Nata

     Joj, grozna si , veš ??
     Pa menda nisi vse pozabila , kaj ? Si že seštela silna leta vladanja desnice ?
     Kaj se zgodi vedno ( trikrat , in samo enkrat so dokončali mandat ) , ko desnca začne delati ??
     Govori in piše se na veliko o kosteh……revanšizmu………..glejmo naprej , itn !!
     Pa povej o Drobniču , pa še kom , kje si slišala .
     Si mojstrica za ” prtikanje ” , Si zasledila ? Vemo vsi o knjigi Leljaka , a ne ? Je skrivnost ?
     Da o Brezgarjevi ne govorim !!
     Bo potrebna kakšna česnova kura ??
     Seveda eni hočejo , da je narod sprt med seboj !!
     To so hudirjevi levaki !

 • Stajerka

  Volk menja dlako, NRAVI NIKOLI……ali je mogoče kdo pričakoval, da bodo rablji postali humanisti???

  Naivno razmišljanje – pobite so “pokopali” zaradi promocije, ne zaradi človeške note in spoštovanja!!!

  • resnicaboli

   Saj jih niso pokopali zagrebli so jih kot l.45. Kje ste pa videli da se 800 mrtvih pokoplje v eni krsti? sramota tudi za katoliško cerkev ki sodeluje pri takšnem nategu levih z Pahorjem na čelu.

 • antimur

  Ne da je potrebno obsoditi samo zločince, ampak tudi njihove malikovalce. Nekateri še danes gobcajo po družbenih omrežjih, da je bilo premalo pobitih, pa to za pristojne ni sovražni govor, za to golazen je sovražni govor branjenje pravic nerojenih otrok do življenja Likovičeve v Tarči.

  • avtohtoni neandartalec

   Nerojen otrok ne obstaja, otrok pomeni mladega človeka, človek se rodi, če niso bili rojeni, niso mogli biti otroci. Ideologija je norost, zato je pa vse to tako noro, kako so lahko predlagali zakon, ki nima osnov v stvarnosti, pojma nimam, zgleda se je celotni akademski sferi pri nas popolnoma zmešalo, ne vedo kaj govorijo in delajo, treba bi jih bilo razglasiti za opragilno nesposobne, ne pa jim dovoliti, da se igrajo zakonodajalce in potem še silijo normalne ljudi, da izvajajo nemogoče izmišljotine in neumnosti.

 • domovina mili dom

  Komunisti so dokazali kdo je vladar v Sloveniji. Svoj krvavi zločin so še enkrat potrdili in pokazali odnos do državljanov Slovenije. Mi smo nedotakljivi.
  Mi pa naivni: “se vendarle nekaj premika”. Marš v neka,j pa na ulice ljudje, uničit tega rdečega peklenščka.

  • Anton

   Komunistični privilegiranci skozi pogled na njihove privilegirane pokojnine in dodatke preko njihovih velepomembnih društev ZZB (Zvez in združenj borcev za vrednote NOB.)

   Da ne boste rekli, da niste vedeli kdo živi, kot lord in je za svoje privilegije pripravljen ponovno ubijati.

   BORČEVSKIH POKOJNIN JE DANES 25560. KAKO JE TO GLEDE NA NARAVNI ZAKON MOGOČE? MALO MANJ KOT 8000 PREJEMNIKOV JE UDELEŽENCEV NOB, VEČ KOT 15500 PA JE DRUŽINSKIH OZIROMA VDOVSKIH POKOJNIN PO UMRLIH BORCIH IN JIH JE TOREJ DVAKRAT VEČ, KOT PRAVIH BORČEVSKIH PREJEMNIKOV. V DOLOČENIH PRIMERIH, KADAR GRE ZA OSEBO, KI NI, TUDI PO SPLOŠNIH PREDPISIH JE NAMREČ TAKO, DA SO V DOLOČENIH PRIMERIH PREJEMNIKI POKOJNIN TUDI OTROCI, KI NISO ZMOŽNI PREŽIVLJATI SAMI SEBE IN JE BILA DOLŽNOST UMRLEGA, DA GA PREŽIVLJA.
   LANSKEGA DECEMBRA JE POVPREČNA BORČEVSKA POKOJNINA ZNAŠALA 805 EVROV, NAJVIŠJA 1856 EVROV, SKUPNI LETNI ZNESEK IZPLAČIL ZA BORČEVSKE POKOJNINE PA ZNAŠA DOBRIH 174 MILIJONOV EVROV. NAJSTAREJŠI PREJEMNIK BORČEVSKE POKOJNINE JE PO PODATKIH POKOJNINSKEGA ZAVODA STAR 105 LET, NAJMLAJŠI PA 74 LET, KAR POMENI, DA JE BIL LETA 1943 STAR PET, ŠEST LET.

   Bogati borci in “borci”: 660 mio evrov za borčevske penzije! Pozor: 15.253 se jih sploh ni borilo!?

   Po podatkih ZPIZ je bilo letos marca izplačanih 24.834 borčevskih pokojnin, pri čemer je bilo 7.599 dejanskih borcev, 1.982 je bilo invalidov-borcev, medtem ko je bila večina borčevskih pokojnin (15.253) izplačana družinam borcev, katerih člani se dejansko sploh niso borili.

   Minimalne borčevske pokojnine so tako znašale: 9,51 evra (starostna), 34,81 evra (invalidska) in 7,59 evra (družinska), medtem ko so bile maksimalne borčevske pokojnine izplačane v višini 1.856,04 evra (starostna), 1.767,65 evra (invalidska) in 1.414,12 evra (družinska). Tako je povprečna borčevska pokojnina znašala 806,09 evra (starostna), 671,39 evra (invalidska) in 435,11 evra (družinska). V lanskem letu je ZPIZ za izplačilo vseh borčevskih pokojnin porabil 32.589.938,53 evra.

   Naravnost šokanten pa je podatek, koliko denarja je iz državnega proračuna v zadnjih 12 letih šlo za tovrstne penzije. Podatki ministrstva za delo izkazujejo, da je v letih 2000 – 2012 državna blagajna bila olajšana kar za 660 milijonov evrov za tiste, ki so se dejansko borili ter za tiste, ki so bili pač družinski člani dotičnega borca.

   Tole pa so prejemki še za njihova samo nekatera društva (vseh se na supervizorju KPK niti najti ne da), ki jim preko teh društev izbrancem omogočajo obiske term, toplic, pogoste izlete, druženja, veselice, požrtije in prireditve za pranje možganov naivnim, ki res mislijo, da so komu leta 1945 izborili svobodo. Resnica je, da so si izborili privilegije, prevzeli pa so totalitarno oblast potem, ko je Hitlerjanska nadloga odkorakala, potem,ko so jo porazili zavezniki.

   Tole so izplačila različnih občin in različnih državnih organov, torej našega davkoplačevalskega denarja za zadnjih 10 let.

   skupen znesek plačil: 5.982.067,76€
   ZVEZA ZDRUŽENJ BORCEV ZA VREDNOTE NARODNOOSVOBODILNEGA BOJA SLOVENIJE

   skupen znesek plačil: 139.578,93€
   ZVEZA ZDRUŽENJ BORCEV ZA VREDNOTE NARODNOOSVOBODILNEGA BOJA LJUBLJANA

   skupen znesek plačil: 106.535,43€
   ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NARODNOOSVOBODILNEGA BOJA KRANJ

   skupen znesek plačil: 224.623,34€
   ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NARODNOOSVOBODILNEGA BOJA MARIBOR

   skupen znesek plačil: 166.526,35€
   ZDRUŽENJE BORCEV KOPER – Associazione combatenti Capodistria

   skupen znesek plačil: 149.440,22€
   ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NOB CELJE

   skupen znesek plačil: 135.780,28€
   ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NARODNOOSVOBODILNEGA BOJA SEŽANA

   skupen znesek plačil: 113.962,60€
   ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NARODNOOSVOBODILNEGA BOJA NOVO MESTO

   skupen znesek plačil: 112.629,94€
   ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NARODNOOSVOBODILNEGA BOJA ŽALEC

   skupen znesek plačil: 115.378,21€
   ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NARODNOOSVOBODILNEGA BOJA CERKNICA

   skupen znesek plačil: 120.164,94€
   ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NARODNOOSVOBODILNEGA BOJA ZAGORJE OB SAVI

   skupen znesek plačil: 112.502,00€
   ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NARODNOOSVOBODILNEGA BOJA GROSUPLJE

   skupen znesek plačil: 39.060,80€
   ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NARODNOOSVOBODILNEGA BOJA PTUJ

   skupen znesek plačil: 103.006,62€
   ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NARODNOOSVOBODILNEGA BOJA OBČINE DOMŽALE

   skupen znesek plačil: 80.218,70€
   ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NARODNOOSVOBODILNEGA BOJA KRŠKO

   skupen znesek plačil: 75.649,92€
   ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NARODNOOSVOBODILNEGA BOJA TREBNJE

   skupen znesek plačil: 47.059,95€
   ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NARODNOOSVOBODILNEGA BOJA MURSKA SOBOTA

   skupen znesek plačil: 312.229,33€
   OBMOČNO ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NARODNOOSVOBODILNEGA BOJA NOVA GORICA

   skupen znesek plačil: 32.516,27€
   ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NARODNOOSVOBODILNEGA BOJA LENDAVA

   skupen znesek plačil: 58.169,11€
   ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NOB ŠKOFJA LOKA

   skupen znesek plačil: 135.780,28€
   ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NARODNOOSVOBODILNEGA BOJA SEŽANA

   skupen znesek plačil: 58.938,93€
   ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NARODNOOSVOBODILNEGA BOJA SLOVENJ GRADEC

   skupen znesek plačil: 46.124,00€
   ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NARODNOOSVOBODILNEGA BOJA IDRIJA-CERKNO

   skupen znesek plačil: 57.296,30€
   ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NARODNOOSVOBODILNEGA BOJA AJDOVŠČINA – VIPAVA

   skupen znesek plačil: 11.441,97€
   ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NARODNOOSVOBODILNEGA BOJA TRŽIČ

   skupen znesek plačil: 65.840,66€
   ZVB NOB BREŽICE

   skupen znesek plačil: 23.900,60€
   ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NARODNOOSVOBODILNEGA BOJA MEDVODE

   skupen znesek plačil: 120.164,94€
   ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NARODNOOSVOBODILNEGA BOJA ZAGORJE OB SAVI

   skupen znesek plačil: 43.369,99€
   ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NARODNOOSVOBODILNEGA BOJA TRBOVLJE

   skupen znesek plačil: 6.880,38€
   Združenje borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Ormož

   skupen znesek plačil: 27.010,22€
   ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NARODNOOSVOBODILNEGA BOJA KOČEVJE

   skupen znesek plačil: 48.562,89€
   ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NOB BOVEC

   skupen znesek plačil: 38.530,22€
   ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NOB IZOLA

   skupen znesek plačil: 16.914,68€
   ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NARODNOOSVOBODILNEGA BOJA VRHNIKA

   skupen znesek plačil: 2.089,36€
   ZDRUŽENJE BORCEV IN UDELEŽENCEV ZA VREDNOTE NOB DOVJE MOJSTRANA

   skupen znesek plačil: 13.655,54€
   OBČINSKO ZDRUŽENJE BORCEV IN UDELEŽENCEV NOB LITIJA

   skupen znesek plačil: 1.838,83€
   ZDRUŽENJE BORCEV IN UDELEŽENCEV NARODNOOSVOBODILNEGA BOJA ČRNUČE

   USTANOVITE DRUŠTVO ZA VREDNOTE OHRANJEVANJE BORČEVSKIH PRIVILEGIJEV IN IMELI BOSTE REDNE PRIVILEGIRANE PRILIVE.

   Ni pa denarja za malice otrok, ni denarja za hendikepirane, druge uboge reveže, kmete in delavce, ki so garali celo življenje pa nimajo toliko pokojnine, da bi z njo preživeli.

   Samooklicani oče naroda partijski privilegiranec ima najvišjo borčevsko pokojnino okoli 2.000 evrov in še 5.000 zaslužne za Slovencem izredno koristno funkcijo v Združenih narodih, ki še danes ne vedo očitno kakšno tiranijo so komunisti zganjali nad slovenskim narodom in jo še vedno.

   • domovina mili dom

    No to so argumenti za volitve in boj, vse drugo, samo kučanizempatizanskeudbomafije nikoli.

    • avtohtoni neandartalec

     Zakaj sovražiš Kučana, kaj točno je on tebi posredno ali neposredno slabega storil?
     Ko boš znal to razložiti, takrat ti bom pa verjel, da se res boriš za alternative zaenkrat še vedno edini avantgardi pri nas.

     • domovina mili dom

      Primerjaj tvoje občutke VS Janša. Potem veš kakšni so moji VS Kučan.
      Ko bodo nosilci transparenta “Smrt janšistom”, znali razložit kaj jim je g. Janša naredil, bom tudi jaz svoje karte na mizo položil.

     • Jovo Jamnica

      A je bil morbit stal kateri od nas komentatorjev, zraven tistega čudaškega transparenta. Prepoznaš koga???

   • avtohtoni neandartalec

    Noro, ja, borci, ki se med vojno sploh še niso rodili, prori čemu so se potem borili, da so danes borci, smo bili ja samo mi, takrat ko so oni postali borci, nas ni nihče okupiral in napadal.
    Mogoče mislijo udbaše, to so potem udbaške penzije, imajo zgleda nek klan državnih morilcev, ki so izvajali posebno vrsto terorja, kar ni mogla delati država zakojito, so pač naredili oni, na skrivaj. Pomeni, to so domači izdajalci in teroristi, kakšni borci neki, če so se pa borili edino proti lastnem narodu, sploh ne razumem zakaj jih mešajo s pravimi partizani, ki so se dejansko borili za domovino ter proti skrajno nevarnim okupatorjem im domačim nacističnim teroristom. Čakam samo, da bo tudi Nemčija začela plačevati gestapovske penzije in privilegije, če vlečemo vzporednice, Udba je imela isto vlogo kot nekoč Gestapo, le da so se borili na pravi strani, ampak šele potem, ko Slovenaki Gestapo ni več obstajal, med vojno jih še ni bilo.

   • Nata

    + + + + + + + + + + + + +

 • Miha

  Samo primerjajte odnos do zločinsko pobitih v Bosni in Hercegovini, Srebrenici ter v Sloveniji in boste lahko ugotovili, kdo ima oblast v naši državi.
  Za bruhat.

 • tarantela

  Malo še druga plat medalje:
  Pomirimo duhove, ne delajmo tega mladim!!!
  http://www.rtvslo.si/blog/andromaha/kozlerjeva-gosca/59687

  • Nata

   Vse lepo in prav !
   Kdo pa naj bi skrbel za te spomenike ????
   Kaj jim pa delamo ?
   Vedeti morajo , a ne ?

 • Anonimni_Profesor

  Žrtve Hude jame so bili skoraj gotovo tako Slovenci, kot Hrvati. Slovenske civiliste in domobrance je pobila slov. OZNA, ni pa slov. OZNA pobila Hrvatov. Skoraj gotovo ne. V Mariboru in Kočevskem Rogu so Hrvate, tako ustaše, kot domobrane pobijali hrvaški in krajiški srbski komunisti v sodelovanju, kar je dobro izpričano in utrjeno. Tudi v Hudi jami je moralo tako biti. OZNA ni bila sposobna, da bi sploh ustavila in razorožila vojsko NDH. To so storile enote JA, verjetno iz Krajine. Ujetnike so potem tudi oni pobili.

  • avtohtoni neandartalec

   Mogoče so Slovenski miličniki zgolj opravljali svoje delo in tako dokazali, da je bila Slovenija antifašistična dežela, za razliko od Hrvaške NDH.

 • Viktorh

  “Varnostnik nam je zagrozil z aretacijo
  Kmalu je priletel varnostnik, Varnostnik nam je zagrozil z aretacijo
  Kmalu je priletel varnostnik, ki nam je prepovedal zadrževanje na tem kraju – tako kot še nekaterim drugim obiskovalcem, ki so prišli po 1. novembru prižgat svečko za vse žrtve komunističnih pobojev. Zagrozil nam je, da ne smemo snemati ter da bo poklical policijo, če se nemudoma ne umaknemo.

  Tako se je dogajalo v Tremerjih vsa leta po vojni, ko so svojci pobitih obiskovali tamkajšnje področje in hoteli prižgati svečko.

  Kmalu je priletel zapit možakar v temnih oblačilih – udbovec – ki nam je prepovedal zadrževanje na tem kraju – tako kot še nekaterim drugim obiskovalcem, ki so prišli po 1. novembru prižgat svečko za vse žrtve komunističnih pobojev. Zagrozil nam je, da ne smemo snemati ter da bo poklical policijo, če se nemudoma ne umaknemo.

  • avtohtoni neandartalec

   Prižigati svečko žrtvam vojne ali prirejati fašistične shode in malikovati okupatorje je ogromna razlika.

   • Viktorh

    Povej to tvojim iz ZZB NOB

    • avtohtoni neandartalec

     Nimam veze z borci, za,razliko od naivnih zarukancev, se trudim biti objektivno kritičen, za razliko od opozicije, ki jih kritizira tako, da jih poveličuje in jim daje razlog za obstoj. Tudi moramo poskušati še kaj drugega, antikomunistična koalicija se je izpela, če tudi po četrt stoletja niso kritično onsodili komunizma, je menda jano, da ga ne bodo nikoli. Seveda, če so pa sami bivši komunisti, oni bi radi samo ločili mehki komunizem od radilalnega, mene je slabo od vseh mogočih in nemogočih neumnosti, iz obeh strani, zato nimam nobene zveze in komentiram sam zase, tudi ne rabim nikogar, da bi mi ukazoval kako naj mislim, čeprav se sodobni fašisti prekleto trudijo in me mučijo tudi na načine, o katerih se vam še sanje ne, ker preprosto nočete verjeti, da smo se res znašli sredi sodobnega fašizma in je res tako slabo.
     Ne bi zgubljal časa tu, če ne bi bil skrajno ogrožen in popolnoma obupan.

     • Viktorh

      Pa kaj, qrac se zapletaš z mano, ko pa veš, da sovražim revolucionarje, ti pa proti revolucionarje.
      Dejstvo je, da so prvi bili zločinci, drugi pa borci za demokracijo.

     • avtohtoni neandartalec

      Za mene pomeni revolucija konec fevdalizma, sekularizacijo, odpravo suženjstva, človekove pravice, dobo razuma in znanstvene misli, na katerih temelji sodobna etika, tudi razpad realnega nacional socializma, kot ti praviš Slovenskemu komunizmu.
      To je tudi tvoja državljanska dolžnost mimogrede, z Ustavo se strinjamo, da ima v naši demokraciji oblast ljudstvo, kot državljana sva se oba dolžna upirati državnemu terorju in korupciji, pa če sva prijatelja ali pač ne, razen če ti nisi civil, ker jaz sem, mogoče sva se pa res znašla na nasprtonih bregovih, ampak saj ni problem, saj samo debatiramo.

 • Iva

  Samo obsodba vseh totalitarnih sistemov v parlamentu je lahko izhodišče za razvoj demokratične družbe
  Pokop brez obsodbe zločincev in obžalovanja ni moralno dejanje, je “pometanje pod preprogo”, ki onemogoča pomiritev-spravo. No, oni bi pa opravili spravo kar s spomenikom. Halo?

  • avtohtoni neandartalec

   Spravo s kom, z nacisti, fašisti, ustaši in domobranci?
   Kdor to res verjame ali si celo želi, je pokvarjen do konca in zelo nor.

   • Nata

    Kaj pa so bili domobranci ??
    Pokvarjen si pa ti , veš !! Ne nor .Pokvarjen .Kot kvargl .

    • Steiermark

     Nata, takšni jugosrbski kvargli, niso samo pokvarjeni, so psihopatsko nastrojeni sovražniki Slovencev in samostojne, demokratične Slovenije in vsega, kar ne pade v kremplje jugosrbskih boljševističnih zveri, ki so od vedno hlepeli po nadvladi vseh, celeg sveta! Ker pa tega niso bili sposobni izvesti (nas so zasužnjili že leta 1918, po zaslugi bedaka maistra, potem pa ponovno, po 45 letu, ko so nas in naše prednike masovno iztrebljali, kot so to že vedno tudi obljubljali. – s psihopatom titom so pa prišli “na svoj račun”!), so se zadovoljili s povojnim klanjem….

     • avtohtoni neandartalec

      Naj ugibam, ti si zgleda še en velik Slovenec, po rodu iz Hrvaške.
      Jaz bi se na tvojem mestu odločil za psihoanalizo, ker ne moreš razmišljati drugače, kljub obilju zgodovinskih dejstev, očitno sam ne moreš razrešiti teh globoko psihološlih blokad in frustracij.
      Saj ti ni treba nikamor, pridno neri kolumno gospoda Vodeba in se lepo pogovarjajmo, verjameš ali me, to je to, mi smo tvoji najboljši psihoterapevti in namišljeni prijatelji. Tudi po terapiji se boš še vedno počutil kot Hrvat, vendar se ne boš več sekiral, mi bi radi samo, da ne trpiš.

     • Nata

      Oprosti , da se vtikam .
      Kje pa ti vidiš obilje zgodovinskih dejstev ?
      Dejstva so eno , blokade in frustracije pa drugo !
      Razen , če ne misliš blokad komunistekov ?
      Pa , a resno misliš tisto s ” pogovarjanjem ” ?
      Ej , avtohtoni ?

     • avtohtoni neandartalec

      Ah, z okupacijo so se ukvarjale akademije, povezane v globalno znanstveno skupnost, pomeni naša zgodovina se je morala v večjem delu ujemati s teorijo ostalih vpletenih narodov, zagotovo so si kaj izmislili in marsikaj zamolčali, kar za druge ni bilo bistveno, ampak osnove zagotovo, nedvoumno držijo in jih nič na tem svetu ne more kar spremeniti ali obračati na glavo. Znanost pomeni metodo in strukturo, to je temelj človeškega znanja, o katerem se lahko vsakdo sam prepriča, dejstva pojasnjujejo pa tudi preostalo strukturo znanja, s katerim se natančo ujemajo.
      Kakšna alternativna misel je sploh mogoča, Hitler je bil nor, kar je trdil, je skregano z zdravo pametjo, z vsem kar vemo, da je res, pod nobenim pogojem ne bi mogel premagati cel svet in tudi nikoli ne bi iztrebil vseh genov, kar je verjel, ni res, pomeni vsi, ki so mu verjeli in ga obogali, so kompletni idioti in se že tu vse neha. Saj vemo kaj je Slovenija, ne rabimo nobene okultne mistike, vse bistveno je raziskano, ostalo je kr neki, nekaj je res, večinoma so same oslarije in hude neumnosti, ki se vlečejo še iz časov nacističme sovražne propagande, ki ji zarukanci še vedno nasedajo. Zdi se jim lepša alternativa, njih me zanima kaj je res, oni bi radi predvsem, da bi jim bilo fino, se pač pretvarjajo, da živijo v pravljičnem svetu, ker jim realnost ni všeč. Ker lahko, ampak prosim ne mene mešat zraven, to so njihovi problemi in frustracije, jaz nimam nič s tem, še manj Slovenija.

     • Nata

      Jaz tudi ne !
      Vendar si sam marsikaj napisal , pa sem se vtaknila.
      Ne moreš reči samo – kr neki ?
      Zakaj se potem predvsem rdeči tako zelo držijo ” svoje ” zgodovine ?
      Se ne strinjam , da nekoga ne zanima , kaj je res .
      pravljica ?
      Eh , lep dan je . Jaz mam pa dosti tega pisarjenja .

     • Johan

      Laki luzer !

     • Johan

      Dembil !

     • dob

      Nata, oprosti mi, da se vtikam glih v momentu, ko se vtikaš.
      Zame je večina teh komentarjev pravzaprav nepotrebna in odvečna.
      Debatirati je treba okrog kučane nesposopbnosti voidoti državo, ki se kot kurja čreva vlečejo in se skriovajo za etiketiranjem strankarskih nasprotnikov (antikomunistov) z imeni “domobranci, fašisti, nacisti, rasisti, ksenofobi….”. kepec v bistvu samo išče izgovore zato, da je njegov režim, z njim na, čelu povsem nesposoben voditi državo. Zame je to bistvo. Ne pa kdo so domobranci in kdo je lezel v rit nacistom. Najprej so komunisti lezli v rit nacistom. Pred domobranci.
      In ker jim je bilo bolj do revolucije kot do narodne osvoboditve, so svoj boj proti okupatorju podredili revoluciji. Zdaj pa napredovanje Slovenije podrejajo svoji usrani revoluciji.

      Delavci, ki jih baje komunizem ščiti, morajo na delo k kapitalistu, ker s komunističnimi plačami, kadar jih sploh dobijo, ne preživijo. Potem delavci tam v kapitalizmu delajo za kapitalista in plačajo prispevke, da lahko kapitalist daje kredite zmagovitemu kučanu, da lahko uničuje naprej lastno državo. Mater smo ponosni!

      Čemu sploh govoriti o domobrancih?!
      Govorimo raje o nesposobnosti tega sistema zagotoviti državljanom demokracijo.
      Vse ostalo je samo izgovor.

     • Mojca pokraculja

      Pa kaj boš z demokracijo !? Vse bo rešilo ” Krožno gospodarstvo”. Eminentni strokovnjak Janez Potočnik ima že vse naštudirano kako se tej stvari streže.

     • Nata

      + + + + + + + + + + + + + +

     • avtohtoni neandartalec

      Ti si močno pomešal Srbe s Hrvati, Hrvati so nas hoteli asimilirati, Srbi so samo branili svojo skupnost, sovražna vojaška propaganda ti je popolnoma oprala glavo. Ni vojska kriva, sam si kriv, če ne razmišljaš s svojo glavo, morali so lagati zaradi osamosvojitve.
      Sicer pa, poglej ljudi okoli sebe, kdo so ti ljudje, so po rodu bolj Hrvati ali bolj Srbi? Pamet v glavo, pri nas so ostali v glavnem veliki Slovenski politični direktorji, po rodu od dol ali iz nekdanjih nacističnih Srbskih pokrajin, kot so bile Vojvodina, bosna in Črna gora, pa še teh je ostalo pri nas zelo malo, prave Srbe lahko prešteješ na prste, večina ljudi okoli tebe so skoraj zagotovo potomci Hrvatov in oni ti danes krojijo usodo. Imam prav?

    • avtohtoni neandartalec

     Kaj je pa lahko bil domobranec, to se raje vprašaj, če ga je fujtrala in oblačila nacistična zver?
     Saj so na začetku zmagali, namesto reda in discipline, so lastnemu narodu rezali vratove in jih zatirali na vse mogoče načine, prvič slišim, da so pomagali kakšnemu nedolžnemu revežu in naredili kaj dobrega za državo, ki ni več obstajala, za Atlantido mogoče, za Slovenijo zagotovo ne.

     • Ruggedplant

      To kar si napisal, drži izmed vseh na tej temi omenjenih organizacij samo za komuniste – ne nacisti, ne ustaši, ne domobranci namreč niso rezali vratov lastnemu narodu. Bratomor je morbidna specialiteta komunistov vsega sveta in to ga dela še za en razred bolj izprijenega od nacizma in fašizma.

     • avtohtoni neandartalec

      Lepo te prosim, imamo ja polne muzeje in arhive domobranskega nasilja in grozot, isti klavci so bili kot vsa ostala fašistična zalega, po svoje še slabši, ker so to delali za tujce, ne zase.

     • Johan

      To ti rečeš, ker si levičar !

     • RATATA

      Bi bilo pa morda kar v kontekstu omeniti sodelovanje komunistov in ustašev, saj so imeli skupnega neprijatelja – srba, ki je bil za kralj. srbijo (najsibodi to JVvD, četniki ali pa oz. in navadni srbski pravoslavni folk)!
      Kar si pa zgoraj napisal je pa res.

     • Ruggedplant

      Tudi to drži. V sili še hudič muhe žre – v tistem trenutku so bili namreč Srbi precej večja nevarnost Hrvaški kot pa nepomembni in maloštevilni komunistični teroristi.

     • Nata

      Futrali in oblačili so se doma .
      Zatirali so narod ?
      Nekaj zgodovine pa – navkljub 50 letnemu trudu komunistekov – le poznamo .
      Razlagamo pa si jo seveda po svoje – Atlantida , izgubljeni svet ?
      No ja , saj je Slovenija tudi izgubljena !

     • avtohtoni neandartalec

      Ne razumeš, Hitlerja je podpirala stara Nemška buržuazija, bali so se, da jih bo narod pobil, tako kot so svoje v Franciji, Ameriki in Rusiji, zato so Hitlerju zrihtali okultno društvo, ki si je izmislilo alternativno zgodovino, ki bi opravičevala obstoj in oblast Nemškega plemstva. Zato so zapravili več denarja za evgeniko kot za vojsko, blodili so po celem svetu in po Nepalu merili lobanje domorodcem, da bi odkrili izvor mistične arijske rase, ki ji nikoli obstajala, iskali so jih celo na Antarktiki, za katero kakšno stoletje prej sploh še ni nihče vedel, da obstaja. Zadnjo neraziskano zemljo so odkrili pred dobrimi sto let, prej niso vedeli kako zgleda planet, poznali so samo ideologijo, teorije zarot in urbano mistiko, zato se je marsikaj slišalo verjetno. Danes vemo, da so modrooki in blond ljudje najbolj verjetno pojavili na območju današnje Sibirije, Atlamtido pa si je Platon preprosto izmislil, kot model napredne države.

     • Nata

      Ja , midva hodiva vsak po svoji poti . Ni kaj .

     • dob

      Niso domobranci sfukali SFRJ! Komunisti so jo. In ogromno ljudi je bilo pobitih na grozovite načine, tudi to so naredili komunisti. In veliko bivših sodržavljanov se je razselilo in se nikdar ne bodo vrnili. Tudi tega so krivi komunisti.
      Zdaj vlečejo penzije in imajo stranko v parlamentu, ki odloča za vse nas; odloča o tem kako bomo MI živeli. Pravzaprav odločajo o tem, kako bomo mi životarili, da bodo oni zadržali svoj standard, na katerega so navajeni. Ali pa bi bi bilo bolje reči, na katerega so razvajeni.

    • Johan

     A šprudlaš ali fufaš ??

     • Nata

      Ne eno , ne drugo :

   • dob

    Nacistov, ustašev, fašistov in domobrancev ni. So poskrbeli komunisti, da jih ni. So kakega izpustili? Ne verjamem.
    Komunisti in njihovi zločini pa so, in se nadaljujejo., Nadaljuje se čaščenje morilcev pod pretvezo, da so naredili, kar je bilo potrebno. Potrebno komu?! Meni ne! Po drugi strani so budno pazili, da ne naredijo nič od tistega, kar bi bilo potrebno narediti. Za enkrat vzdržujejo staro sovraštvo, zato da ga sproti porabijo za političnega nasprotnika, ki mu podtikajo vseh sort zločinov. Bistvo pa je, da komunisti nadaljujejo z zločini nad državljani. Prvi in največji je, genocid nad narodovo sposobnostjo, da se regenerira in sebe vzdržuje. To so nam komunisti prepovedali!

   • Johan

    Zabiti idiot !

 • Anonimni_Profesor

  Za razjasnitev kaj je bilo ustaštvo pa moram napisati še malo več. Moramo o tem govoriti danes, ker drugače lahko zavedemo mlajše generacije in bolj nepoučene ljudi, češ, da so bili to samo hrvaški antikomunisti.

  Ustaši so bili velehrvaški nacionalisti in avtoritarni katoliški fundamentalisti, ki so že pred vojno stopili na stran fašista Mussolinija in se z njim dogovarjali kako bi uničili kraljevino SHS. Torej že pred vojno so bili teroristična antidržavna organizacija. Ob napadu sil osi na Jugoslavijo so takoj stopili v službo nacistov, prek njim naklonjenih ljudi so sabotirali obrambo jug. vojske in pomagali, da je razpadla. Preganjali so tudi prostovoljce tudi Slovence, ki so hoteli sodelovati pri obrambi države. Takoj nato so začeli krvavo obračunavati s pravoslavnim prebivalstvom in judovskim prebivalstvom. Pri tem so uporabljali zelo okrutne oblike morjenja. To je šlo celo tako daleč, da so se zgražali tudi okupatorji, Italijani in Nemci, razen nacistov. Hitler je dal Paveliču priznanje in ga dal za zgled drugim fašističnim diktatorjem. Okupatorji posebej Italijani so ponekod ustaško divjanje omejili. Iz tega vidimo, da so bili direktno na ravni nacistov!

  Ob tem so imeli ustaši podporo hrvaške katoliške cerkve. Glasilo sarajevske nadškofije je poleti 1941 jasno zapisalo: *Do danes je Bog govoril preko papeževih okrožnic, pridig, knjig o nauku, krščanskega tiska, misijonarstva, primerov junaštev svetnikov. Vendar ga oni niso poslušali. Ostali so neobčutljivi. Bog se je sedaj odločil,da uporabi druge metode. Navdihoval bo naše delo, naše univerzalno poslanstvo! Tega ne bodo vodili duhovniki, temveč pravi Hitlerjevi vojaki. S pomočjo topov, mitraljezov, tankov in bombnikov bodo pridige končno uslišane.*

  Sarajevskemu škofu Šariču je ustaška oblast izrazila posebno hvaležnost za njegovo podporo. Novembra 1941 je dobil medaljo z utemeljitvijo, da njegovo dejavnost navdihuje pristen ustaški duh.

  V svojem poročilu iz maja 1944 je SS general Ernst Frik tako pisal Himmlerju: *Katoliška stran je ustaška. Je slabo vodena, primanjkuje ji discipline, nanjo se ni mogoče zanesti in je znana po tem, da je z balkanskimi metodami pobila od 600.000-700.000 oseb različnih veroizpovedi in različnih političnih prepričanj…. Sami sebe so poimenovali hrvaški SS.*

  • avtohtoni neandartalec

   Ustaši so okulirali Slovenijo in pobijali Slovence tretjega razreda, pod posebno zaščito države, tudi njihove žrtve nikoli ne bodo dostojno pokopane, ampak to ni bistveno. Hrvati so nekdanji nacistični oupator, Hrvaška je bila v celoti fašistična dežela, zakaj tega dejstva ne učimo v osnovnih šolah?
   In končno, kdo pravi, da gre za posmrtne ostanke ustašev, v isti sapi povedo, da identifikacija umrlih ni bila opravljena in jim sami pripišejo identiteto, tako pa to ne gre, če ne vemo, se pač ne ve, ni si treba izmišljevati neke patetične zgodnice in širiti okultno mistiko.

  • Ruggedplant

   Kar si napisal je v veliki meri sicer res, a je izvzeto iz konteksta, je
   enostransko in posledično manipulativno – bere se kot povprečen
   komunističen manifest. V vsem kar si napisal, si “pozabil” eno:
   zgodovinski vzrok za sam nastanek ustaškega gibanja. Ta vzrok je namreč pravi, plemenit, takšen kakršnega bi si Slovenci takrat le želeli
   (dobro, imeli smo Tigrovce, a niti približno ne tako številne in dobro
   organizirane); ljubezen do domovine. Ta ljubezen se utemeljuje v ponosu
   na lasten jezik, vero, zemljo, zgodovino/prednike in sovraštvu do vseh
   protihrvaških elementov, ki so jih že dovolj zgodaj spregledali za
   razliko od rahlo naivnih Slovencev, ki so se še v 20. stoletju krčevito
   oklepali panslavizma in bili prostovoljno pripravljeni germanski jarm
   zamenjati za srbskega ter priznati njihovo odkrito nadvlado tako v SHS-u
   kakor v kraljevini Jugoslaviji (da kasneje niti ne govorimo). Drži, da
   je ta ljubezen do domovine kmalu in pri marsikomu (ne pri vseh) prerasla
   okvire ljubezni in začelo se je umazano obračunavanje ne le z
   objektivnimi sovražniki hrvaškega naroda, pač pa vsepovprek in v
   odkritem zavezništvu z nacisti – ne z Nemci, pač pa z nacisti(!). Ko sem
   začel brati tvoj komentar, sem pričakoval, da boš dejansko napisal
   nekaj izven okvirov našega s komunizmom prežetega “zgodovinopisja”, a si
   žal le ponovil floskule s katerimi nas partija obstreljuje že pol
   stoletja. Na popolnoma enak način so izven konteksta jemali posamične
   vojaške akcije domobrancev, vaških stražarjev, četnikov, navsezadnje
   tudi Nemcev, ko so nadrobno (z dobro mero domišljije kajpak) pisali
   zgolj o posledicah, ne pa o vzrokih – kjer bi moral biti vedno fokus
   raziskovanja.

   • avtohtoni neandartalec

    Skupaj s Srbi smo bili enakopravni, nobene nadvlade ni bilo, čeprav jih je bilo bistveno več in imajo močno državno tradicijo, saj zato so pa z osamosvojitvijo preprosto odložili orožje in odšli, za razliko od Hrvaških tolp, ki do danes ropajo, lažejo in tlačijo Slovenijo.

    • Ruggedplant

     Hehe, ti to resno?

     • avtohtoni neandartalec

      Seveda, sami smo jih prosili, naj vzamejo orožje in spokajo. Umikala se je celotna JNA, vsi razen Hrvatov, ki do danes zasedajo kraje ob meji in nuklearko, namesto na Hrvaško, so ostali v kasarnah in nas do danes ne spustijo na svojo zemljo. Miloševič ke odrekel ubogljivost izrojenim Hrvaškim komunistom, ki so ukazali agresijo vojske na Slovenijo, Srbi so bili proti, čeprav so pred plebiscitom prav oni predlagali, da se razžene separatiste in pozalre tajkune, ki so z denarjem od davkov za razvoj in orenovo, v tujini kupovali orožje.
      Pomisli, lastno armado smo prosili, da naj vzame vso naše orožje in zapusti novo Slovenijo, tudi Srbi so odšli oboroženi do zob, ne bi rekel, da se tako umika poražena vojska in osovražen agresor, prej dostojanstveni in častni ljudje, ki so vedeli, da se nam je zmešalo od ogromnih količin zanič vina in se bomo nekoč streznili, ti nacistični shodi so začetek teh katarzičnih procesov, s Hrvati se bomo pa kregali še lep čas, sploh če se izkaže, da jih še vedno manipulirajo Italijani in Vatikan. No ja, ne mi, ne gre za demokratični dialog, mali ljudje smo isti pri nas in na Hrvaškem, nekdanji politični upravljalci družbenega premoženja so nas vse izdali in zdaj tudi kontrolirajo vse, moramo si počasi zbistriti glave in razumeti kaj delajo z nami. Srbe sploh ni treba mešat zraven v te zarote, oni so obupali nad Slovenijo, imajo dovolj svojih problemov in na milijone ljudi, ki jim morajo omogočiti normalno življenje, te zadeve moramo razčistiti Hrvati in Slovenci sami, na akademskem nivoju, ne na ulici, navadni civilisti se nimamo kaj kregati, v Evropi smo in to je dovolj. Mi smo dva različna naroda, vendar smo si vseeno bližje kot so nam Italijani, Avstrijci in Madžari, ki bi radi spet dominirali na celotnem ozemlju nekdanjih kolonij in marionetnih banovin. Namesto bratenja, se moramo od Hrvatov distancirati in pokazati, da ne delamo nobenih razlik med Evropskimi narodi, mi nikomur nočemo nič slabega, pri nas so vsi dobrodošli, vendar so nam dolžni vračati spoštovanje in nam pokazati isti odnos kot velja na ozemlju celotne Unije. Z Italijani se pa nič ne kregajo, Vatikan od njih ne terja nobene denacionalizacije, na podlagi zakonov iz časov fevdalizma, kot so izsiljevali nas, še Srbi si niso privoščili kaj takega, pa naj bi bili pri nas gosoodar, a ni to čudno?

   • Anonimni_Profesor

    Kakšno ljubezen so imeli do domovine ustaši, če so prepustili Italijanom velike dele hrvaškega ozemlja, kjer so fašisti potem izvajali raznarodovanje. To je bila cena, da so si kupili oblast od fašistov in nacistov. Mi smo lahko vsaj 1000x bolj ponosni na Tigrovce.

    • Ruggedplant

     predpostaviva, da si domoljub; na eni strani imaš srbsko hegemonijo pod krinko Jugoslavije, ki ti ne daje nikakršne suverenosti in pobija poslance, ki so preveč “glasni” zoper velikosrbske ideje, na drugi pa fašiste in kasneje naciste, ki jim prepustiš le del države, v zameno pa dobiš vojaško zavezništvo in kar je najpomembneje LASTNO DRŽAVO v časih, ko so okoliški narodi v umetnem jugoslovanskem loncu pod diktaturo Beograda. Kaj boš izbral?

     “Mi smo lahko vsaj 1000x bolj ponosni na Tigrovce.”

     Se strinjam, a kaj ko jih je bilo 1000x premalo, da bi bili resna sila, ki bi lahko uničila komunizem, edinega pravega okupatorja Slovenije.

   • avtohtoni neandartalec

    Potem pa naj jaz tene nekaj vprašam, po čem se je poznala Srbska nadvlada, so imeli kakšme posebne lravice, so govorili čirilico ali kaj takega, kaj je ostalo od Srbov, da jim tako zamerimo?
    Slovenci smo eno od Srbskih plemen, ki je porinilo do Alp, mimogrede, to so naši prapredniki, ki nam pomagajo že skozi celotno Slovensko zgodovino, rešili so nas pred izbrisom in krvaveli za to deželo, dvakrat, med obema velikima vojnama, mogoče celo trikrat, če štejem zraven še osamoavojitev, ker kri ni voda.

    • RATATA

     da spa tako fujen, pa nisem pričakoval.
     Še Vojislav Šešelj, četniški vojvoda tega ne govori.
     pravi:…. “prišla sta samo dva naroda, srbi in hrvati. Slovenci so tam že bili….

     • avtohtoni neandartalec

      Poglej se v ogledalo, se ti zdi, a si neandertalec? Ker dugih ljudi v Evropi ni bilo, vse rase so jo poselile, tudi slovani, germani in arabci, potem pa še vsi ostali.
      Dobro si tole preberi, če nismo slovani, kaj smo potem, a smo mogoče arabci iz Norikuma, neki Turki, Indijci in Pakistanski romi, kot velja za Madžare?

     • RATATA

      Seveda smo Slovani (bolje rečeno Sloveni) vendar nikakor ne južni ampak zahodni.
      Zapisano je nekako takole: prišli so (srbi in hrvati) in se naselili med Slovene …
      zakaj pa triglavka ni pristajala južnoslovanski lobanji?
      glede hrvatov pa prebiraj njihove učbenike in glasila izdane 40., 41., 42. – označevali so se za gote – preko irancev – do slovanov ipd.

   • RATATA

    Prav imaš, ko praviš, da je bistvo v VZROKIH.
    Pa pojdimo v čas “ujedinjenja” 1918.
    Kraljevina Srbija se je ujedinila sa zemljama (državami) države SHS (Slovencev Hrvatov Srbov)” ! tako je zapisano v dokumentu, ki ga je podpisal regent Aleksander Karadjordjević dne 1. 12. 1918 v Beogradu!
    Te “zemlje” torej države so bile le slovenske dežele, ki so bile vedno države z vsemi internacionalnimi pravnimi atributi in so se natančno mesec dni prej, dne 31. 10. 1918, po celodnevnem zasedanju vseh slovenskih poslancev v stavbi parlamenta Vojvodine Krajnske v Ljubljani, združile pod oblastjo vlade v Ljubljani.
    Na podlagi ustavnega akta, Manifesta suverena Karla (vojvode/suverena vsake slovenske dežele posebej – prim. Cesarski patent 1804) z dne 16. 10. 1918 je bil namreč sprejet dokument, da “vlada v Ljubljani prevzema vsa ustavna pooblastila v vseh slovenskih deželah.” Na ta način je bila veljavno razglašena nova država – zveza slovenskih dežel.
    In ta država (ne država SHS) je mesec dni kasneje pod imenom ZEMLJE države SHS sestavila s Kraljevino Srbijo novo državo – zvezo – pod imenom Kraljevina SHS.
    Tista država SHS ni bila ne priznana in kot takšna ni imela državnosti! Imele so jo samo slovenske Dežele. in te so se torej združile s Kraljevino Srbijo!
    Ostale pokrajine so bile pa samo sestavni del Kraljevine Ogrske – ki pa je bila NEDELJIVA. Hrvati torej niso imeli državnosti, da bi se lahko združili s Kraljevino Srbijo (ki je bila že prej združena s Črno Goro)!
    In to je hrvate blazno bolelo, “naši” pa tega (čeprav učeni) niso ugotovili – hrvati so se prišlepali na državnosti suverenih slovenskih Dežel, v resnici pa so bile od Kr.Srbije okupirani, saj drugače niti ni moglo biti ker hrvatska, slavonija ….enako teritorij BiH in Dalmacije niso bili Kraljevini Srbiji enakovredni subjekti (kot SO BILE slovenske Dežele), da bi se lahko združili – ujedinili.
    Da bi imeli hrvati res svojo državo so pa morali po pomoč k hitlerju in musolinijo ter seveda v Vatikan – borci za to so pa ustaše in jezuiti.

 • avtohtoni neandartalec

  Hrvaški gardisti, zgleda kot, da so nas spet okupirali ustaši.

  • Ruggedplant

   Ustaši so nas okupirali? Kako je pa to izgledalo?

   • avtohtoni neandartalec

    Prirožljali so z orožjem in povedali, da so iz Atlantide, Slovenci pa ne in nas bodo zato pobili, potem ko so nas najprej izgnali iz domov in nam vse pokradli ter razglasili svojo ustaško, klerotalibansko džamaherijo.

    • Ruggedplant

     Ne sprašujem te o mitologiji, ampak o dejanskih dogodkih, ki naj bi se zgodili v tem časovnoprostorskem kontinuumu.

     • avtohtoni neandartalec

      Odlično vprašanje, saj se razumeva, ne ve se, Tito je skrival določena dejstva, ker je širil svoje nacistično bratstvo in enotnost, če je hotel celo Jugoslovijo, je moral določena dejstva potlačiti in zatreti, posledice so pa seveda usodne in se vlečejo do danes, ko njegovi napori očitno nimajo več smisla in niso prinesli obljubljenih sadov, je ja cela Jugoslavija na smrt skregana, še bolj kot med okupacijo.

   • Anonimni_Profesor

    Ne vem sicer kaj točno se pogovarjaš s kom, ker imam to osebo blokirano, vendar ustaši so okupirali del slovenskega ozemlja, nekje pet vasi. Otroci so morali hoditi v hrvaške šole, Slovence pa so mobilizirali v svoje domobrane. Če so šli raje med partizane ali se skrivali so jih hudo in krvavo preganjali, enako tiste, ki so jih kakorkoli podpirali.

 • avtohtoni neandartalec

  Jaz sem takoj vedel kaj bo, zdaj se bodo pa se norca delali iz človeških posmrtnih ostankov. Zakaj so jih sploh premikali, a Laško ni bil dovolj dober kraj za smrt?

  • Steiermark

   Zate in za morilce slovenskega naroda, Laško ni “dovolj dober krj za smrt” – vašo! Vi si zaslužite biti usmrčeni na enak način, kot tisti, katere ste usmrtili, vendar naj nam bo prizanešeno z vami, naj vas usmrtijo , na vašem balkanu, da neboste smradili pri nas!

   • avtohtoni neandartalec

    Zakaj, jaz sem Slovenec, nisem iz Atlantide, kako je to lahko isto?

  • FRANC3

   Morišče ni pokopališče. To ve vsak normalen, samo ti ne.

   • avtohtoni neandartalec

    Lahko je, zakaj ne, niso jih ravno pustiki ležati na prostem, zazidali so jih v rove, kjer so mrtve žile, tam ni premoga in ne bo nihče več kopal.
    Kdo pravi, da si okupator zasluži grob, sploh pa tujci pri nas nimajo kaj iskati, razen če niso pokopani tu na željo svojcev.

 • Vera

  Nadškofu Zoretu bi morali postaviti vprašanje : ” Kakšne tehnične ovire ” so v Teharjah . Če sta se s Pahorjem res to dogovarjala je prava sramota za nadškofa , ki dela tudi druge velike napake za naš slovenski narod . Ne čudim se več, da so cerkve vedno bolj prazne , saj ljudje si ne zaslužijo nadškofa , ki je proti svojim Slovencem .
  Še o neupravičenih borčevskih prejemkih, bom tukaj napisala , da so ” pravi borci ” že davno mrtvi , tisti , ki so si pa lažno pričali ( dokumentov jim ZZB ni dala ) pa danes jemljejo denar delavcem , ki garajo za minimalca in otrokom , ki ne morejo vsi dobiti malice in kosila v OŠ zastonj . Sram naj bo vse priviligirance , ki kradete naš davkoplačevalski denar !

 • avtohtoni neandartalec

  Primerjava s Srebrenico je neokusna in v temeljih zmotna, ustaši niso bili domačini, Slovenija ni tujim okupatorjem dolžna ničesar, za razliko od bosne, ki seveda mora pokopati svoje domačine.
  Opozicija izjaja iz izkrivljenih moralnih osnov, zato je nastal ogromen prostor za manipulacije in sprenevedanje.
  Zakaj sploh odkrivamo toplo vodo, nacisti so okupirali celo Evropo, kako so pa pokopali ustaše na balkanu, ponavadi se goro kosti zmeče v kakšno skupno kostnico ali še bolje, lahko bi jih upepelili in raztrosili pepel, da ne bi mogel nihče malikovati njihovih grobov in bi imeli končno večni mir.

  • Steiermark

   neandertalec, s svojim ugabnim odnosom, do smrti večstotisoč žrtev, jugotitoističnih boljševističnih žrtev, nisi vreden, da bi se kakorkoli komentiralo tvoj sovražni govor, si pa goden za prijavo! Vedno bolj dokazuješ, da spadaš k rabljem slovenskega naroda, pa tudi hrvaškega! Medtem, ko ste “jugosrbska titoistična rulja”, drli v osvobojeno in takoj nato, od vas zasužnjeno Slovenijo, ste množično klali, pedofilirali, posiljevali in ropali Slovence, od majhnih otrok, do starcev. V kakšno “septično jamo” pa se naj zmeče vas in vaše prednike, ki ste vzrok oz. povzročitelji vsega gorja v Sloveniji, na vrh jame se pa naj vrže še rdečo zvezdo, da vas bo “grela”! Pedofilski malikovalci največjega zločinca vseh časov, pedofila, pederasta, roprja, posiljevalca…. tita, poberite se že, iz NAŠE dežele, Slovenije! Sp……. tja, kjer imajo “razumevanje za zločince”, kot nprl. v venezueli, na kubi ali s. koreji!

   • avtohtoni neandartalec

    Ampak tebi se meša, kakšni Srbi, ja kje si pa ti hodil v šolo, v socialistični Sloveniji zagotovo ne ali pa nisi zdelal, jaz nisem nikogar ubil, pedofil sem bil edino v zgodnjem otroštvu, ko smo se s sosedami igrali zdravnike. Težko je reči kdo je bil posiljevalec in kdo žrtev, tudi jaz sem bil otroček, to je bila neke vrste vzajemna pedofilija in tudi ne morem biti kriv, ker sem bil žrtev svojih nagonov, sam od sebe se mi je tič dvignil, nisem imel nobene zavestne kontrole in se spomnim celo, da mi je bila zloraba všeč, mlade pedofilke so me zdelale do konca.

   • Lokomotivführer

    On je hrvaški srb, vsejev tem kontekstu velike srbije Karlobag-Karlovac-…

 • tarantela
  • Rožle

   A te zanaša ?

  • antimur

   Kdo pa pravi, da mi, ki obsojamo izvensodne poboje, ne osojamo teh zločinov črne roke in ostalih, je pa pri tem zamolčano dejstvo, da so komunistični likvidatorji to počeli že na začetku vojne. Kdor opravičuje zločin katerekoli vrste, bo zagotovo ob morebitni vojni prav tako zločinec. Zato moramo vsi normalni Slovenci dati vse od sebe, da se takšni zločinci obsodijo in da se država distancira od njih, ter v kolikor je mogoče tudi obsodi, leve ali desne. Čeprav zaenkrat se komunistični klavci počutijo varne pod zavetjem Kučana in ostale bande, ki je okupirala Slovenijo, toda približuje se dan, ko bodo zločinci vseh barv stopili pred roko pravice.

   • avtohtoni neandartalec

    Prav tega ne smemo storiti, ker ni jasno kdo je pri nas bolj nkr, me smemo se zapletati v ideološke spopade, sploh pa ne smemo ločiti narod na potomce Hrvatov in Srbov, ker potem Slovenija ne obstaja več.

  • Anonimni_Profesor

   Črna roka po mojem, kot organizacija sploh ni obstajala. Rupnik in štab domobranstva sta dala ukaz, da je treba likvidirati mrežo OF na terenu, lokalni poveljniki pa so si potem to razlagali tudi bolj na široko in pobijali tudi takšne za katere niso imeli dokazov, ki so bili samo v sorodu s partizani ipd. To je seveda obsojanja vredno, vendar v primerjavi z ustaškimi ali komunističnimi zločini vendarle gre za šolarčke, proti diplomiranim študentom.

   • Ruggedplant

    Ena redkih stvari ki s ejih ve o Črni roki, je to, da ni imela prav nikakršne povezave z domobranci. Le ti so bili pod strogim nadzorom tako domačih poveljnikov pa tudi nemškega poveljstva, kjer so bile kakršnekoli akcije proti civilistom ne le prepovedane, ampak tudi ostro kaznovane.
    Sam predvidevam (zgolj ugibam), da gre za sorodnike/znance žrtev komunističnih zločinov, ki so vzeli pravico v svoje roke (država tega ni znala) in se za svojce maščevali vsem tako in drugače povezanim s partizanskimi klavci.

    • Anonimni_Profesor

     Saj Frakelj, Berlot in Menicanin so bili domobranski poveljniki. Vendar vsaj nekateri izmed teh izraza Crna roka gotovo niso uporabljali.

  • Nata

   Bolj slabo ravnotežje . Govori o 1000 pobitih gverilcev OF ????
   Pa letnice so tudi čudne .44/45 ?
   Pa , da ne bo pomote . Vsako pobijanje drugomislečih je zločin .

  • Ruggedplant

   Črna roka je mikro organizacija, bolje bi bilo reči tolpa ljudi, ki so bili siti gnusnih komunističnih zločinov in so pravico vzeli v svoje roke, ko so videli, da ne misli ne država, ne okupator ničesar ukreniti proti banditskemu nasilju in izvedbi postopnega državnega udara. Njihova dejanja so bila zločinska, ker žrtve niso bile sodno sprocesirane, marsikatera med njimi je bila povsem nedolžna, a je potrebno poudariti dvoje:
   1. Njihove akcije so bile RE-akcija na komunistične zločine, torej predstavljajo posledico in ne vzroka
   2. Velikost organizacije je zanemarljivo majhna, število njihovih žrtev pa manjše od povprečja enega samega izmed 600 množičnih grobišč, ki so jih za seboj pustili “osvoboditelji”. Če ne bi obstajali, bi si jih partija preprosto izmislila z istim relativizatrskim vzrokom kot ti: “malo za ravnotežje”.

   • tarantela

    Žalostno je, da je bilo toliko pobojev, ne samo pri nas, tudi drugje. Vendar se samo pri nas toliko govori in piše o tem. Najnovejša odkritja o množičnih grobiščih pa so prišla na dan v Španiji. Upam, da do česa takega ne bo prišlo več, je pa odvisno od nas, če bomo stopili skup in šli naprej, saj ne gre za to, da bi morali pozabiti, ne smemo pa se ukvarjati samo s tem, saj nas bo pobralo od hudega!

    • Ruggedplant

     Upam, da se zavedaš, da je relativizacija zločinov sicer prikrita, a zelo razpoznavna oblika tihega soglašanja – soglašanja, ki je sploh privedlo, do tega, da se je kaj takega lahko tako masovno dogajalo in se je toliko let tako pridno molčalo o tem.

     1. Toliko bratomora kolikor ga je bilo v Sloveniji ni bilo kolikor je meni znano nikjer na svetu v obdobju 2. svetovne vojne in po njej – govorimo seveda o civilih, partizani so se vojakov itak izogibali kot hudič križa. Tvoja trditev je torej laž.
     2. Hkrati pišeš, da se s tem preveč ukvarjamo, potem pa upaš, da do česa takega ne bo spet prišlo. Protislovje par excellence.
     3. Če se pri nas “toliko govori in piše o tem” – zakaj potem ni za rešetkami ali vsaj verbalno obsojen niti en sam izmed desettisočev morilcev in njihovih poveljnikov? Zakaj večina Slovencev še vedno demoonizira protikomunistično strujo in slavi tiste, ki so odgovorni za vse te zločine? zakaj imamo po državi še vedno politike, gospodarstvenike, ceste, ulice, spomenike, kovance in državne praznike povezane s temi zločini – v pozitivnem smislu, se razume?

    • avtohtoni neandartalec

     Zaradi posledic 2.sv in nujne revolucije, je po celem svetu umrlo vsaj 200 milijojov ljudi, med samo vojno 60 milijonov, ker pa to ni bila samo še ena vojna, se posledice vlečejo do danes.

   • avtohtoni neandartalec

    Med okupacijo in državnim terorjem, je prva dolžnost vsakega civilnega državljana, da krši nemoralne zakone in vrže okupatorsko oblast.

    • Ruggedplant

     Tudi če so metode in cilji okupatorja manj nevarni za narod kot metode in cilji tistih, ki so sami sebe proglasili za njegove edine odrešitelje? Zanimiva rdeča logika.

 • Anonimni_Profesor

  Po ugotovitvah hrvaških zgodovinarjev je bilo med bežečimi Hrvati leta 1945 nekje 10.000 ustašev, morda nekaj več ali 10% tistih, ki so bežali.

  Med njimi so bili tudi koljači iz Jasenovca, pripadniki zloglasne Črne legije, telesna Paveličeva straža itd.

  • antimur

   Problem je v tem, da tega ne moreš dokazati, ker ubijalo se je vsepoprek, brez dokazov in sojenj.

   • Anonimni_Profesor

    Seveda se, da dokazat, da so bili pripadniki teh enot vključeni v poboje.

   • avtohtoni neandartalec

    Ne vedno, okupator je najprej izvedel totalni popis prebivalstva, Slovence so razslojili na državljane treh razredov, višji so pobijali tretjerazredne, pod posebno zaščito države, še kako dobro birokracijo so ustvarili, da je bilo to mogoče, zaposlili so celo vojsko mladih raziskovalcev in doktorjev znanosti., ki so čez noč doktorirali na nacističnih univerzah.

  • avtohtoni neandartalec

   Kaj so pa delali pri nas ustaši, najbrž so pobijali Britance, Američane in Ruse ter se trudili iztrebiti jude in slovane.

 • Antonius

  71 let nazaj so revolucionarji v imenu delovne akcije “izvensodno evtanaziranje opozicije”, pospravljali bolj na grobo, 71 let kasneje pa njihovi dediči po krvi in dejanjih, v delovni akciji imenovani “Spravno pospravljanje” bolj na fino, ostanke pometajo pod preprogo.
  Tudi poštirkanemu priliznjencu ‘pahorju gre zasluga, da bo Slovenija od danes naprej, bolj čisto zasvinjana.

  • avtohtoni neandartalec

   Okupator ni opozicija, je bolj bolezen, ki jo je treba zatreti in pozdraviti, kjerkoli se že nahaja.

 • Nata

  Pravzaprav bomo , oz. bodo pojedli , kar so skuhali .
  Pa prav o ničemer se desnaki ne morejo zmeniti ????
  NIČ od NIČA ?? Sramota ! Vsak na svojo stran vleče ? Pa zakaj , za vraga ?

  Raziščimo vsa morišča . Reveže pustimo tam , kjer so jih umorili . Postavimo obeležja .
  In skrbimo za njih , da ostane spomin na te strašne čase za zanamce !

  Veliko svojcev pravzaprav ve , ali sluti , kje leže njihovi dragi . Sveče pa le prižigajmo ! Z vso pravico ! Pravico biti enakovreden državljan !!

  Spomenik v Ljubljani ??? Moj Bog , kakšnih neumnosti še smo desnaki sposobni .??
  Kaj res ne vidimo , kako nas levaki vedno znova ogoljufajo ? Od njih ni pričakovati niti ene normalne poteze , sočutja , ali celo priznanja .

  Še iz smrti se norčujejo , barabe !

  • Antonius

   Popolnoma se strinjam z vašimi razmišljanji, da bi morale kosti umorjenih ostati na moriščih.
   Današnja znanost bi morala odvzeti DNK umorjenih in s primerjanjem DNK živih, ki pogrešajo svojce, ugotovljena imena zapisati na postavljene pomnike na mestih zločina. Grobove nedolžnim umorjenim bi lahko za majhen denar uredili na samih moriščih. Dediči morilskih želijo prav s tem prekopavanjem kosti umorjenih, preštevilna morišča za vedno izbrisati iz slovenskega spomina.

   Kot sem že zapisal je slovenija po dolgem in po čez krvava nad zemljo in pod njo. Pod zemljo s krvjo nedolžnih umorjenih, nad zemljo pa s krvjo njihovih morilcev.

   • tarantela

    Ne vem, če so ravno dediči morilci tisti, ki zahtevajo prekop kosti. Če berem komentarje, jih veliko zahteva te prekope. No morda pa ti, ki to zahtevajo, niti niso dediči, ampak politikanti.
    Pošteno pa bi bilo zadeve raziskati vsaj toliko, da bi se vedelo, kje je kdo pokopan, če je le možno. Jaz za svojega strica zaenkrat še ne vem.

    • Nata

     Vidiš , tudi jaz ne . Ooooo , kako je stara mama iskala in povpraševala za najmlajšega sina pri Evropskem RK !!!
     Bil je v Saniteti pri Rupnikovem sinu .
     Me zanima kam v resnici je tista pošta šla ?

    • avtohtoni neandartalec

     Kdo, saj jih niso pobili in se razbežali, tam kjer so skrili umorjene, so potem tudi zavladali. Upokojence naj malo povprašajo, pa bo kmalu vse jasno.

  • tarantela

   Iskrena čestitka za Tvoj komentar. Tudi sama mislim tako, vendar nisem tega zapisala, ker me imajo nekateri na muhi in bi se vsulo name.
   Vsa grobišča bi bilo, po mojem mnenju, treba označiti, primerno urediti, kar je možno, naj se dokumentira. To, da bi pa vse pregledali s pomočjo DNK, je pa nemogoče, saj niti niso vsi Slovenci.

   • avtohtoni neandartalec

    DNK… še forenzični dokazi so marsikdaj sporni, najprej je treba razumeti kako deluje analiza molekule, velike par milijonink milimetra in kaj točno pomenijo tiste konfiguracije atomov. Ne morejo kar vzeti en skupek molekul in trditi, da je pripadal telesu dotične osebe, atomi se lahko znajdejo na ostankih tudi na druge načine.

    • tarantela

     Vse skupaj je ravno toliko, da se bojo tile špetiri nadaljevali do leta2.200, če ne še dlje. Sprave nekateri nočejo, o čem bi se pa pol prepirali!?

     • avtohtoni neandartalec

      Baje samo do leta 2036, ko bo pomrla cela generacija, mi je kdaj živela v Jugoslaviji. To je zdaj mehki fašizem, počasi nas hočejo, da bi čim bolj trpeli, drugega zadoščenja nevarni psihopati in fanatiki ne vidijo, samo to nam še lahko prizadanejo.

   • Nata

    Ja , mene neznosno jezi , da desni – moji !!!! – takole vlečejo vsak na svojo stran !
    Kako za hudirja naj se na ta način kaj zmenimo ? No , ja – demokracija po slovensko .Sokratova definicija demokracije je večna resnica !
    Nimamo kaj izbirati lepih in še lepših besed . Kdo bo bolj fin ? Saj v teh umorih ni prav nič lepega, in ti , ki so pobijali , niso bili prav nič fini.

  • avtohtoni neandartalec

   Predvsem pa moramo ločiti okupatoeje in izdajalce od nedolžnih žrtev in borcev za svobodo, to je naša prva dolžnost, nikoli ne smejo ležati skupaj.

   • tarantela

    Ti si pa za hece! Ampak si zadel žebljico na glavico, če bodo razumeli…

   • Nata

    Eh , če je kaj tam gori , so se oni že zmenili , veš ?
    Oni sami najbolje vedo , kako in kaj je bilo

    • avtohtoni neandartalec

     Zame je smrt usodna prelomnica, karkoli je, brez telesa zagotovo ni in ne more biti več isto, v dušo kot tako pa ne verjamem.

     • Nata

      Bilo bi pa super vedeti , a ne ??

 • Anton

  V Sloveniji praznujemo dan mrtvih ne Vsi sveti. Slovencem življenje ni več sveto, sveta jim je smrt. Tudi kurturni dan je na dan Prešernove smrti ne rojstva
  Smrt nas vodi….

  • Anonimni_Profesor

   Danes se uradno imenuje dan spomina na mrtve. Imaš vsaj tri poimenovanja in vsak ga imenuje po svoje.

   • antimur

    Tako kot ti, imenijejo dan mrtvih samo tvoji kučanisti, mi domoljubni Slovenci pa ” Dan mrtvih”, ali pa “Vsi sveti”.

    • Anonimni_Profesor

     Ker si se izkazal za primitivca s takim nacinom bedastega sklepanja te blokiram!

     • antimur

      Značila reakcija smrdljivega kučanista in udbovca, ko mu zmanjka argumentov.

    • Ruggedplant

     Dan mrtvih je komunističen praznik in nima s Slovenci nikakršne zveze. ustanovljen je bil z enim samim namenom – da se izbriše sledove krščanske in evropske identitete iz slovenstva = da se uniči slovenstvo in ostanek pretopi v jugoslovanstvo.

     • Anonimni_Profesor

      In tudi da se slavi lik in dela pokojnih revolucionarjev.

     • Jovo Jamnica

      Če bi identiteta Slovencev temeljila zgolj na krščanstvu, potem Slovenec ne bi nikoli uporabil tako nespoštljive besede za poslednji počitek. Namreč… pokopališče!!!

     • Ruggedplant

      Zares bizarna teorija.. In kaj je na tej besedi tako nespoštljivo nekrščanskega?

     • Jovo Jamnica

      Beseda pokopališče je profana in velja lahko tudi enakovredno avto odpadu. Recimo, pokopališče starodobnikov. Nihče ne bi niti trznil, če bi to kje prebral. Verjamem pa, da bi se marsikdo od Nemcev zdrznil ob besedi Autofriedhof, saj aludira na “dušo” starih, dobrih vozil. Tako pač razmišljam!

   • Ruggedplant

    Samo v Ljudski republiki Slovenistan. Preostali zahodni civiliziran svet, ki ni doživel komunističnega jarma ali pa se je za razliko od nas od njega osvobodil, ga že ves čas imenuje Vsi sveti.

   • Nata

    Joj , pa res ?
    Vsak po svoje ? Lepo , a ne ?
    Zakaj je tako , je pa lepo razložil Ruggedplant .
    Namen , ki se razpozna iz Vesolja.
    Saj so si vse prilagodili , no !
    V velikih vokalno instrumentalnih mojstrovinah svetovnih glasbenikov , sa besedo BOG prevedli na vse mogoče načine .
    Saj , ta dela se je zelo redko izvajalo .
    Bog ne daj , da bi slišali kakšen Bachov Pasion , Mozartov Requiem !!
    Ti smola no ! Povsodi je bil og zraven ????

    • Anonimni_Profesor

     Bolje je res, da se praznik imenuje dan spomina na mrtve, ker vsi ne verujejo v posmrtno zivljenje. Interno pa je za cerkvene kroge seveda primeren izraz vsi sveti. Dan mrtvih pa ima izkljucno socialisticni prizvok.

     • Anton

      Zame je tudi tvoje življenje sveto. Ko boš umrl bi morali tvoji potomci verjeti da je bilo tvoje življenje sveto, se te spominjati kot nekaj svetega edinstvenega, neponovljivega. Vsi ne verjamemo v posmrtno življenje moramo pa verjeti da je to življenje sveto. Kaj ma to veze z vero če želimo poimenovati življenje kot SVETO.

     • Anonimni_Profesor

      Vendar ni samo to namen cerkvenega praznika.

  • Ruggedplant

   Tako je, tudi tu smo žal svetovni unikum. 1. november smo vse do komunističnega prevzema oblasti tako kot celoten krščanski civiliziran svet slavili kot dan Vseh svetih. Dan mrtvih je podobno morbiden in bizaren kot 27.4. Dan boja proti okupatorju, čeprav je bil to dan, ko so predhodniki partizanskega gibanja (PIF) ustanovili zvezo za sodelovanje Z OKUPATORJEM proti imperialistom. Tega boja posledično tudi v prihodnjih letih ni bilo, saj so bojda v Berlinu komaj vedeli, da imajo Nemci čete tudi v Sloveniji (tako nizke izgube so imeli) in je pri nas padlo 100 Slovencev an enega okupatorja. Fantastičen razlog za slaviti – če si okupator, seveda.

   • avtohtoni neandartalec

    Koliko je padlo pa judov, na enega Nemca?
    Koliko ke padlo Američanov, na enega Nemca v Normandiji?
    Statistika je mati vseh laži, laj hočeš sploh povedati, da so bili okupatorji pri nas dobrodošli, da so jih parlament in Slovenska ljudska stranka celo vabili k nam mogoče?

    • RATATA

     Tisti judje, ki jim pravimo židje in niso iz tiste dežele na bližnjem vzhodu ampak so jih azijati izgnali iz azije v V evropo, ker so bili tako podivjano napadalni, so si prislužili gnev nemcev s tem, ko so 1916, ko bi lahko bilo ww1 konec (to so nemci ponudili Angliji, ko so s podmornicami očistili atlantik) predlagali Angliji tole:
     “Mi (židje) poskrbimo, da vstopijo zda v vojno na vaši strani in če zmagate, nam zagotovite Palestino.”
     Zavedati se je potrebno, da so imeli židje v lasti ogromno medijev po nemškem, tovarne, banke, celo kulturne dejavnosti (gledališče in film), vplivnih židov kot lastnikov pa je bilo veliko tudi v zda. Enako kot še vedno.

    • Ruggedplant

     Nemci so Jude iztrebljali sistematično, na naša tla pa so prišli le kot okupator – okupacija sama po sebi brez partijskih provokacij, ne bi zahtevala niti ene same žrtve. So zatirani Judje v Nemčiji sami sebi rekli “osvoboditelji” in imeli svoje umiranje v taboriščih za NOB ali kaj si hotel povedati? Zelo ironično je namreč, da se ima za zmagovalca nekdo, ki je utrpel neprimerljivo večje izgube od nasprotne, strani, se ti ne zdi? Z zadnjim stavkom ne vem kaj želiš povedati – dobrodošli so bili le s strani komunistične partije, saj so imeli skupni cilj razslovenjenje Slovenije. Tudi po prihodu v Slovenijo niso naleteli na noben omembe vreden upor s strani partizanov, ki niso v svoji celotni mitologiji uspeli spisati niti ENE velike bitke z Nemci, ki bi jo DOBILI. Bilo pa je kar nekaj partizanskih samomorilskih napadov, ki so jih zaukazali, da so se znebili domoljubnih Slovencev, ki bi lahko kakorkoli škodili njihovemu edinemu namenu – revoluciji. Do nje namreč prav nikoli ne bi prišlo brez nemško-italijanske okupacije – to pa je glavni vzrok za zavezništvo med partizani ter fašisti in nacisti vse do leta 45.

     • Jovo Jamnica

      Tudi poslednji Mohikanec se je imel za zmagovalca… Kako ironično!

   • Jovo Jamnica

    Samo za dva dni je prestaviti datum. Na 29. april. Takrat, leta 1941, je Bojan ILICH s tovariši, zažgal dve okupatorjevi vozili v Volkmerjevem prehodu v Mariboru. Ko so Nemci mladeniče polovili, so jih usmrtili.

    • Ruggedplant

     To o čemer ti pišeš je posamičen, neorganiziran, predvsem pa neodgovoren incident, ki je le še dodatno dodal žerjavico na ogenj vojne in nima nikakršne vsebinske zveze z osvobodilno fronto. le te namreč na slovenskih tleh ni bilo, razen četniških, domobranskih in stražarskih prizadevanj za osvoboditev Slovenije izpod krempljev komunistov – edinih resničnih okupatorjev Slovenije (saj so ti za razliko od nacistov in fašistov še danes tu).

     • Jovo Jamnica

      Ja. Odgovorno je bilo le organizirano priseganje zvestobi, okupacijskim enotam, pod poveljstvom SS…

     • Ruggedplant

      Še enkrat si preberi prisego in po možnosti še pravno tolmačenje, če ti le ta ne bo popolnoma jasna. Domobranci poleg tega niso bili nikoli podrejeni SS-u. Ne drži torej nič od napisanega.

     • Jovo Jamnica

      Kaj bo meni pravno tolmačenje. Sem strojni tehnik in ne mislim plačevati pravnega strokovnjaka, da mi približa nekaj, kjer šepam. Zamisli si, koliko so v očeh večine indijancev veljali, njih sicer posamični rojaki, ki so prisegli belim zavojevalcem, kot stezosledci in vodiči…

     • Ruggedplant

      1. Kdor ne razume, naj ne sodi.
      2. Slovenci so takrat zelo dobro razumeli vzrok za ustanovitev domobranstva, še prej pa vaških straž, saj so bili ustanovljeni izključno za njihovo obrambo. Za razliko od današnjih rodov, so bili tudi dovolj funkcionalno pismeni in razumeli slovensko dovolj, da so razumeli tistih nekaj stavkov prisege tako kot je bila mišljena – borba za obrambo domovine pred komunisti za skupno Evropo in pod nemškim poveljstvom.

 • Olga

  Genocid izvaja Pahor s to marionetno vlado naprej! Žrtve so izkopali, jih oropali še tistih nekaj predmetov, ki bi omogočili lažji identifikacijo in jih neidentificirane zagrebli naprej! Gospo Evo Irgl prosim, da SDS problem komunističnega genocida in odnos do žrtev internacionalizirajo in sprožijo postopek za nastanek mednarodnega sodišča za komunistične zločine!

  • avtohtoni neandartalec

   Če se ne motim, je Pahor po rodu Hrvat, vprašanje kako so ga doma vzgajali, kaj njemu pomenita Slovenija in Hrvaška, škoda, da med našimi volitvami ni nihče pozoren na te osnove domoljubja in nacionalne pripadnosti. Za slednjo ne vem, že to je zaskrbljujoče, o njegovem domoljubju pa najbolje pričajo deložacije, toliko zavednih Slovencev in latriotov kot je ta fašist vrgel iz njihovih lastnih domov, ni izgnal niti okupator.

   • Olga

    Vsi, ki jih ne marate, so Hrvati? Jaz pa mislim, da je problem komunizem! Pahor je član SD, torej komunist! Ko smo spet pri južnih sosedih, ali veste, da je na Hrvaškem taborišče Jasenovac uporabljal Tito od leta 1945 do 1948, ko ga je dal zapreti? Ustaši so umorili 36.000 žrtev! Me zanima, koliko jih pustili za sabo komunistični zločinci! Ogromno! V tem grmu tiči zajec! Zato ne želijo identificirati žrtev!!!! V Sloveniji imamo 750 grobišč!???

    • Okra tatoo

     Od kje je tvoja hrvaška matematika. Drugič pomnoži z dvajset. Boš bolj zadela. Pravilno je okoli 700000 v Jasenovcu. Po podatkih nekega židovskega instituta iz Los Angelesa, oz. podružnice nekega lovca na vojne zločince iz Dunaja, ki je imel priimek nekaj kot Wiesenthal.

     • Olga

      Ja, v treh letih, ko je Jasenovac vodil Tito!

     • Okra tatoo

      Institut Simona Wiesenthala iz Dunaja pravi o 700000. Prav tako njegova ameriška podružnica. Ti si pa očitno prepisala iz kakšnega ustaškega propagandnega časopisa, kjer govorijo o dobrodelnosti. Res je, da Srbi zgodovinsko na tričetrt Hrvaške nimajo kaj iskati. Vendar tudi današnji Hrvati ne na kaj večjem in drugem zgodovinskem ozemlju, kot je občina Zadar. Vse ostalo je bilo od Madžarov. Do šestnajstega stoletja cca. 1500, ko nastopijo Habsburgi.

     • Jovo Jamnica

      Malo me moti tvoja trditev o Srbih. Če se prav spomnim, je geopolitična tvorba, ki se je kanila konstituirati na ozemlju bivše K&K monarhije, imenovala – Država Slovencev, Hrvatov in Srbov. Tukaj Srbi iz Kraljevine Srbije niso bili všteti. Meja je bila na Drini.

     • Okra tatoo

      Kolikor je meni znano se je ravno zaradi kukanja čez Drino in Donavo in neke aneksije Bosne, ki je bila obljubljena Srbom zaradi borbe proti Turkom, ter zato, ker je Srbom pripadal del ozemlja v Vojvodini in pri Vukovarju, ki ga je potem dobila Avstrija, neka svetovna vojna tudi začela. Ob Donavi še zdaj nimajo popolnoma rešene meje. Pusti to, kaj je kdo mislil. Meja ni šla v ravni črti in po rekah. Hrvati še danes ne ločijo Trsata nad Reko od Trsta. Goriškemu grofu pa pravijo Goriško-Labinski. Ker je imel tudi Labin. Toliko samo za primerjavo.

     • radames

      Na forumih dobiš tudi srbske fanatike, ki iz ure v uro dvigujejo število žrtev. Na koncu pristanejo pri 3 milijonih pobitih v Jasenovcu. In to Srbov.
      700.000 jih že ni. Manj.

     • Okra tatoo

      Pa bo številka kar držala. Sicer ni samo za Jasenovac, tudi za podružnice, vendar žal je.

    • Anonimni_Profesor

     Umorili so jih dosti nad 35.000. So pa unicevali tudi dokumente tako, da so delno uspeli stvar zamegliti. Po nemskih virih so jih pobili okoli 700.000.

     • Olga

      Najbolje je, da Hrvaška desna vlada razišče ta del zgodovine, da ne bo prihajalo do stalnih manipulacij! Ti tudi nameravajo! V Sloveniji je treba postopati enako!

    • RATATA

     Olga s hrvati nimamo nič!
     Z njimi se nimamo kaj pajdašit, niti v protikomunističnem boju ne!
     Nikakor tudi z njimi ni možno objokovati žrtev komunističnih pobojev, četudi so v isti jami.
     Hrvati za hrvata vzamejo vse živo in mrtvo (čiče, morlake, arbanase, arnaute..bosance…Bezjake/Kajkavce).
     Državo imajo predvsem po zaslugi komunistov (protikraljevih borcev) in vatikana (borcev proti pravoslavju-jezuitov) in njihova kvazi država posega v dele slovenskih Dežel.
     P.S.:
     Da ne bi mislila, poznam mnogo hrvatov in se z njimi prav lepo pogovarjam, se pohecamo in so prav v redu ljudje! Osebnih zamer pri meni ni!

 • vzet tajkunom

  Ne vem,rad grem na novo 24,včasih pokomentiram,preberem,kaj,ampak tole je pa že absurd,namesto,da bi vam bilo,kako zaposliti mlade,in živeti polno življenje,naprej,se večinoma časa ukvarjate z kostmi in pa NOB 1941-1945..in samo jamrate nad komunisti..potem se pa vprašam,a res hočete imeti spravo,,?? ne nemogoče po komentarjih in žaljivkah…komunizma na žalost,že kar nekaj let ni ..vi se pa vsak ljubi dan ubadate z njim…ali veste ,kaj to pomeni..?’malo duševno prizadeti so takšni,,res..dajte za božjo voljo,že emkrat malo bolj pozitivno gledat..ja res je veliko ljudi je bilo pobitih s strani komunistov in pa lastnih izdajalcev slo naroda..prižgite jim svečke na spomin,in ne delajte konflikta med narodom…naj bo bog z vami..

  • Anonimni_Profesor

   Bi ti verjel, da ni vec nacizma, ce bi po vojni nemsko vlado vodil Hitler?

   • vzet tajkunom

    dober odgovor..

    • Viktorh

     ti še vprašanja nisi razumel, šupko miško

   • Nata

    Ojej?? Profesor , no ?
    Kaj pa komunist Kučan in njegovo predsedovanje ?
    Aja…….on je bil zamrznjen? Ne , pardon , njegova knjižica .

    • Jovo Jamnica

     Ampak, saj to so vsi vedeli, ki so ga volili. Nič se ni skrivalo.

   • avtohtoni neandartalec

    Ne razumejo, da je prav naš bosanec izdal partijo in s tem zanetil državljansko vojno, potem je izvedel pa še antikomunističo kontrarevolucijo, da nam lahko danes vladajo fašiztične oligarhije, kot lahko rečemo izrojenim postsocialističnim buržuazijam.

  • radames

   Vprašaj takoimenovane “borce”, če se kaj ukvarjajo s preteklostjo. Za vse to so krivi “borci” in njihovi partijski vodje!

   • vzet tajkunom

    eno in isto terate,,kaj ti bo borec priznal prisego hitlerju..lepo te prosim..

    • radames

     Revček. Znaš še kaj drugega kot prisego Hitlerju povedati.
     Je Hitlerju prisegel premožen človek, ki je podpiral OF in partizane pa so ga vseeno ubili. Zato, da so prišli do njegovega premoženja.
     A ti veš, da si VOSU?

     • vzet tajkunom

      Vosu te je naredu

     • Viktorh

      No, vidi pa se, da si križan. Kako je to uspelo le tvoji materi in očetu, je neverjetno.
      Opiši nam kdo je koga naskočil.

     • vzet tajkunom

      res si bolan..neverjetno..saj ni čudno,da se imate za izolirane.

     • radames

      Ker ne zmoreš argumentirano odgovoriti, se zatečeš k najbolj primitivnemu jugoviškemu reklu, “…te je naredil”
      Pa še tole. Mnogo dojenčkov je priseglo Hitlerju (domobranci izrecno Hitlerju niso prisegli), zato so jih pobili.
      Si pač zares en vosu. Tepec!

  • Nata

   Si v hudi zmoti .
   Komunizma da ni ??
   Mladi ?? Ja , pa saj Vlada lahko v miru dela , a ne ? Naj kaj naredi , no !
   Navkljub kostem , ki te tako motijo
   Teh konfliktov pa ne bo konec. Ne na takšen način , kot si vlada želi .
   Eni naj utihnejo – seveda vemo kateri – da bodo v miru delali ?
   Napako za napako ?

   • vzet tajkunom

    zmeda v glavi,bi jaz rekel temu..na žalost..

    • Nata

     Nisem govorila o nobeni zmedi ??
     In ravno članek govori o tem , da se svečk ni smelo prižigati .
     In ti ? Kaj si že napisal ?

    • Viktorh

     miško, pojdi kakat, pa lulat, pa spat, usrane.

  • Anton

   motijo me privilegiji, predvsem pa ker so neupravičeni, nasprotno našim, partizani v Franciji, ki so bili resnično partizani, ne pa kot naši.

   http://www.onac-vg.fr/fr/missions/retraite-combattant/

   pa še Jean Ferrat:

   https://www.youtube.com/watch?v=aDqmjObP2Ws

  • avtohtoni neandartalec

   Kako ni komunizma, kako so se pa olastninili nekdanji politični upravljalci družnenega premoženja, katerih družine danes kontrolirajo cele pokrajine in vladajo državi iz ozadja, s čim točno so kupili, če pa ti cigani niso imeli nobenega denarja, še majj so ga imeli kot fevdalistična rimokatoliška sekta, še fevdalizem imamo, kaj ne bi imeli komunizma.

   • Jovo Jamnica

    Naš sistem je fevdalno-kapitalistično-liberalni, po meri bivših komunistov – titoistov.

   • vzet tajkunom

    lopovski osamosvojitelji..nimaš kaj..

    • avtohtoni neandartalec

     Postsocialistična fašistična oligarhija, bi prej rekel, za mene je Slovenija policijska država, tudi nima zastonj vojska ista pooblastila kot civilna policija.

  • Mojca z Brinja

   Kakšen mesec nazaj sva imela s sosedom en pogovor o *kosteh* kot praviš ti.Ta mož je bil takrat star kakšnih 7 let.Spominja se, kako se je šel njegov oče javit takratnim oblastem,ker naj bi bilo nekakšno ljudsko štetje,da se vidi,koliko ljudi je preživelo vojno,;nikoli več ga nisem videl; mi pove s solznimi očmi.Ta človek se je po končani vojni vrnil k ženi in majhnim otrokom,nikamor ni bežal.
   Ti otroci so bili takrat zaznamovani za vse življenje,da so izdajalci,da je izdajalec njihov oče,prebijali so se skozi življenje na majhni kmetiji z eno kravo in kakšnim teličkom,niso smeli jokati in odžalovati,verjemi,da to pusti posledice na zavedni še bolj pa na nezavedni ravni.Oni so se sprijaznili s stanjem,ki ga niso mogli spremeniti.Da danes nekateri omalovažujoče govorite o nekakšnih kosteh je pa NEZSLIŠANO.Pustite tem ljudem,da vsaj zdaj ko so že starčki v miru odžalujejo to kar bi morali že pred mnogimi leti.

   • vzet tajkunom

    Res je kar si napisala..tudi moja izkušnja glede starega očeta,ki mi jo je opisal drži…skril se je pred nemci,partizanii in belčki..ko je bilo konec vojne.je prišel komandant žužemberškega korpusa,po njega.bil je tri dni zaprt in dobil kazen zato,ker ini hotel med partizane 6 mesecev družbokoristnega dela,,to je bilo to..svoje je naredil in živel mirno naprej,aja,pa še to bil je zelo veren in dvanajst otrok je preživel,v komunističnih časih…pa mu ni noben nič hotel,toliko,da ne bi samo negativno pisali..bodimo realni..

    • Mojca z Brinja

     Je imel tvoj stari oče pač veliko srečo,da ste imeli na vašem koncu takšnega komandanta,ponekod so pobili tudi mladoletnike,ko so se vračali s Teharja.

   • avtohtoni neandartalec

    Mogoče pa družina kaj ne ve, o mrtvih vse dobro, če verjameš v palčke

 • radames

  “Varnostnik” čuva grob, da nihče ne more prižgati sveče.
  Tudi vse obdobje Juge so miličniki “čuvali” morišča v Kočevskem Rogu, na Teharjah, pri Krimski jami in povsod po Sloveniji, kjer so bila morišča, da ljudje niso za Vse svete prižigali sveč. Marsikoga so tudi odpeljali na postajo milice, da so ga zaslišali.
  Vračajo se stari časi. Kdaj bomo odvedeni na policijo, če bomo prižigali sveče tistim, ki jih je zločinska povojna oblast pobila?

  • Nata

   + + + + + + + + + + + + + Ja, pa jasa na Ljubljanskem gradu !!
   Za vse Svete je tam vedno svetil policaj , ali dva !!

 • totex39

  Pri nas še vedno vlada komunistična drhal, ki se je ne bomo nikoli rešili !

  • vzet tajkunom

   pa razni zaporniki sedijo v parlamentua ne??

   • Nata

    zaporniki , ki jim ni bilo prav nič dokazano , a ne ?

    • vzet tajkunom

     vsepovsod je imel prste vmes..ni da ni,,zakaj tanku,nekaj ne dokažejo,pa ima prav tako grdi gobec..

     • Nata

      Kdo ima grd gobec ? Oklepnik od Patrie ?
      Napiši malo več .

     • Viktorh

      Ne razumem te, da svoj srd ne napišeš na kos papirja in ga pošlješ v murgle, ne pa da tu smetiš in zasmrajaš, miško.

    • avtohtoni neandartalec

     Kolilo misliš, da je pri nas še takih, verjetno še Janša ne ve, nekrive so preganjali, zalezovali, krivično obsojali in zapirali tudi pod njegovimi vladami, še zaradi bistveno manj indicov in posrednih sumov.

   • Rožle

    ….. super si se spomnil…
    jih bo treba spomnit še na odškodnino

   • totex39

    Zaporniki, ki so jih komunisti po krivičnem obsodili.

    • vzet tajkunom

     ne morem verjet,da mu verjamete,kot bogu..ala bavčar

     • totex39

      Saj mu niso mogli dokazati, pa če prav so se na vse pretege mučili z raznimi lažmi in podtikanji.

     • vzet tajkunom

      seveda,da ne,saj ni bil posredno zraven..kaj pa jože zagožen??ko je prejel denar?’ a to pa nič ne pomeni?’

     • Viktorh

      Miško, lahko bi bil bolj prijazen in lepo nanizal vse po vrsti…kako in čigav denar je dobil Zagožen?

     • vzet tajkunom

      Poldi ne delaj se norega..

     • Nata

      Sodišče naj dokaže in obsodi !!
      Oh, a ja !! Sem pozabila , da je že vse zastaralo ?

     • vzet tajkunom

      za nekatere..tam,kjer je dim,je tudi ogenj,bodi brez skrbi…nekaj mi povej..zakaj se bavčar in janša nista nikoli prišla navzkriž,??’kljub .da je eden v levi drugi v desni opciji…morda naključje??’ lahko si le mislimo…

     • Viktorh

      bebček!

     • vzet tajkunom

      te je naredu in pa resnica boli a ne??

     • Viktorh

      Miško, tebe nategujejo že od rojstva, pa jim še kar verjameš. Res si naiven, da ne rečem neumen.

     • vzet tajkunom

      Poldi,ne pretiravaj.prvo se včlaniš med ZK.potem pa naskrivaj hodiš v cerkev in obratno…vsi osamosvojitelji,so kradli kot srake in še kradejo,ne pozabi..tega…vsi imajo radi evre na lahek način…ne glede na barvo..tud sestrična od Urške..

     • Viktorh

      Miško, zakaj ne napišeš knjige, bi dobro zaslužil.

     • vzet tajkunom

      Poldi,saj jo piše tvoj ljubljeni vodja a si jo kupil??

     • Viktorh

      O resnici, vendar.
      Kako pa kaj trabant?

     • avtohtoni neandartalec

      Komunistični kapitalist v cerkvi je isto kot, če bi dal delavcu plačo, potem bi ga poslal pa še na Karitas, po dodatke in bonuse.

   • Viktorh

    …in kateri je to, miško?

    • vzet tajkunom

     verjetno si misliš…

  • Rožle

   ….in to že neverjetnih 70 let …

   • Viktorh

    …75 let nas ustrahujejo..

    • vzet tajkunom

     ja bogi revež,čega te je pa strah??

 • avtohtoni neandartalec

  Komunistični umori, če že pišete, ne uboji, ubije se lahko človek po nesreči, ti ljudje so bili pa naklepno umorjeni, verjetno so morlici vedeli tudi koga in zakaj so morili, saj niso pobijali kar vsepovprek.

  • Jovo Jamnica

   Veliko rabljev je morilo zato, da so si rešili glavo, saj so bili iz vrst onih, ki so jih morili…

   • Nata

    Opa ??

   • avtohtoni neandartalec

    Pravica je vedno osebna, takrat je bila država najbolj zločinska in je prav, da so ljudje vzeli pravico v svoje roke, če so bili res jezni. Ker norec ni jezen, samo besni so, ker stvari niso take kot si oni želijo, resnično jezna je lahko samo žrtev, ki se zaveda, da je trpela po krivici, je ni države, niti Boga, ki bi jim imeli pravico soditi.

  • Nata

   O, so…..so !
   Vsevprek ! koliko mladoletnih otrok ?
   Muslimanske ” mladoletnike ” , pa pomiluje sedanja vladajoča stran ??
   Saj je jasno , zakaj Kri ni voda . Naši so bili vzgojeni v napačnem duhu in bi tako tudi naprej ravnali !! Torej ?

   • vzet tajkunom

    ja vsepovprek so ta bele tolkli..

    • Anthon

     “Tolči po nekom” ima normalen pomen, kadar gre za junaško bitko, kar seveda pri partizanarjih nikoli ni bil primer. Oni, defektne in primitivne reve, so tolkli po izmučenih ujetnikih, ki jih niso sami ujeli, ampak so se bili pred tem predali Angležem. Angleži pa niso bili nikakršni zavezniki jugokomunističnim partizanarjem, ampak so po sili razmer in trenutnem skupnem sovražniku bili nekakšni zaveznik sovjetskim komunajzljem. Ker je pa teh komunajzljev bilo veliko, so imeli tudi realno moč. Niso pa imeli nič od vojaških pravil, nič od reda, in so bili desetkrat slabša vojska o Dolfetove. S temi so se družili tudi slovenceljski in ostali jugokomunajzlji, zato so posredno tudi dobili že razorožene vojake in civiliste.

     Beda tvojega “dojemanja” vojn in mednarodnega prava je neverjetna.

   • avtohtoni neandartalec

    Zakaj bi bil Slovenski otrok kaj bolj nedolžen in manj kriv od arabskega ali kogarkoli drugega?
    Doma smo, to je bistvo, lahko si posteljemo kakor bomo potem tudi ležali, ampak ta čudna ljubezen do domačih barab nas bo pokopala, če nimamo dovolj domačih poštenih in moralnih otrok, naj nam pomagajo pa migranti, da se le očlovečimo in civiliziramo.

   • Anthon

    Narobe. Prislov vsevprek ti opravičuje zločince. Svoje potencialne nasprotnike so morili eksaktno in sistematično, od otroka do starega ata, prav tako od navadnega vojaka do častnika itd.

 • avtohtoni neandartalec

  Na tak način ne bomo nikoli izvedeli resnice.
  Naša akademska sfera je podn, kakšni imtelektualci neki, to so navadni napiflani šalabajzerji, ne znajo razmišljati s svojo glavo, tudi mediji so popolnoma zanič, Nova še najmanj.
  Zgodovina je resna stvar, mi smo z osamosvojitvijo, prej pa sploh, iz zgodovine naredili slaboumno satiro. Zgodovijo piše zmagovalec, je bil slogan osamosvojitvene revolucije, kot bi poslušali Hitlerja osebno.
  Treba je ustanoviti zvezo občinskih in krajevnih civolnih društev, ki bi zbirali zgodbe, dokaze in vdmerodostojna pričevanja ljudi, nekakšen Slovenaki facebook rabimo, kjer bi lahko vsakdo svobodno in brez vsake cenzure stresel vrečo, neka parlamentarna skupina, pod nadzorom EU, pa bi lahko tisti material sortirala in naredila iz tega kronologijo časa vseh Slovencev in krajev. Vsakdo bi lahko povedal kar ve in tudi kako je tisto zvedel, že na začetku pa mora biti jasno, da so to humanistični projekti in ne morejo služiti kot material za kazenske pregone. Ljudje bi se morali navaditi na dejstva o sebi in okolju, resnica ni nikoli slaba ali dobra, to so neki temelji, ki so za vse enaki, če jih poznamo, se lažje in bolj svobodno odločamo, sicer smo obsojeni na zavajanje in ponavljanje napak.
  Jaz bi bil bolj kritičen do zločinov in laži, ki so nastali z osamosvajanjem in se nadaljujejo do tega trenutka, eno so dejstva iz preteklosti, ki se tičejo vseh, drugo so osebne usode današnjih generacij, ki živimo v kompletni, totalitarni iluziji, nikar ne dovolimo, da bodo tudi laži današnjih dni postali del izmišljene preteklosti, ker potem Slovenski marod nima nobene trdne prihodnosti, vse obstaja zgolj v oblakih. Ne le lustracija, revizije denacionalizacije in kazenskih postopkov so nujne, sicer smo cigani, ne pa enakopravni Evropski državljani, sodobni fašizem je uresničil sanje svoji predhodnikov, ja nimamo nič, čeprav smo celo življenje pošteno garali in živeli, razen mednarodnih kriminalističnih evidenc, tudi Evropski informacijski sistemi tudi ne ločijo izmišljenih konstruktov od resničnih dejstev.

 • baubau

  Od kdaj pa so pokopališča “varovana območja,na katerih je prepovedano zadrževanje”?Tisti,ki pomorjene spoštujemo,se jim kljub vašim ograjam lahko poklonimo v svojem spominu! Tisti drugi- njihovi krvniki in zagovorniki morilcev- pa se kar bojte duhov svojih žrtev iz svojih nočnih mor,kajti z nobeno zaporo jih ne boste mogli odgnati.

  • dob

   Vsako leto brez sprememb, jim prav pride! Eno, pa še eno, pa še eno…

 • karlina

  ZALOSTNO IN ŠE KAKO ZELO RESNIČNO V TEJ SKORUMPIRANI, ŠE VEDNO KOMUNISTIČNI SLOVENIJI !!!!!!!!!

  • Vera

   Duša ob smrti človeka , zapusti telo , zato se komunisti bojijo duhov, ki jih bodo še kako hodili ponoči strašit ( kar naj jim ropoče ) po stanovanjih , hišah, vilah, katere so nezakonito pridobili

 • samsara

  ‘Naši’ bi vse, samo da ne bi nič.
  Obrnite se na navidezno pietetnega komija Pahorja, Nova24TV. Pa napišite kaj poreče ta ceneni tovariš govornik.

 • samsara

  “Pahor je ostal pred vežico in se ni poklonil žrtvam,” je dejal domačin.”

  Sploh ne čudi, saj ta udbokomunistični aparatčik dolguje čisto vse kar ima le totalitarnemu, zločinskemu udbokomunističnemu sistemu, katerega član je bil (dokler statusa po zgledu murgelske zlobe ni ‘zamrznil’), in dejansko glede na dejanja še vedno tudi je. Kaj blebeče je povsem irelevantno. Naj njegove puhlice prepričajo kogar prepričajo.

 • VERZIFIKATOR

  Farsul Nergajev

  BORAT PIETETNI

  Zopet Borat Kazahstanec,
  mar ni dosti že humorja,
  mar ni drugega obzorja,
  zopet ta neotesanec.

  Komik, ki se ne pretvarja,
  Kazahstanec je v resnici,
  če povemo po pravici,
  scen humornih ne ustvarja.

  Vse je že igral poklice,
  kot neroda le uspeval,
  k humoristiki prispeval
  stare, že pogrete vice.

  Serija se nadaljuje,
  Borat zopet v njej nastopa,
  nelagodno se prestopa,
  čas programski nateguje.

  Tokrat smešna ni zadeva,
  farsična je, negledljiva
  in zato neponovljiva,
  marsikoga stvar pogreva.

  V pietetni naj bi sceni
  Borat zaigral junaka,
  pa tam le leseno čaka,
  kot da se za nič ne meni.

  Južni tja prišli so bratje
  nekdaj skupne domovine
  iz sovjetske zgodovine,
  on pa, kot da tu so svatje.

  Je na vrsti poklonitev,
  tej sledilo bo obredje,
  mar pomešal je sosledje?
  Komaj čaka na vrnitev.

  Borat tam se ne pokloni,
  saj kot pravi Kazahstanec
  v vlogi je neotesanec,
  se nikomur ne ukloni.

  Kamera pa nič ne skrije
  in gledalcem ne uide,
  ni šlo tukaj za privide,
  da se Borat medlo zvije.

  V farsi svoji melodramski
  pietete ni sposoben,
  komu v drži je podoben?
  Je kot človek še predjamski.

  Kajpak dobro se zaveda,
  da slabo se je obnesel,
  fant strahu se ni otresel,
  Véliki da brat ga gleda.

  Če se njemu bo zameril,
  kmalu se konča igranje
  in z njim Boratove sanje,
  ni se Bratu izneveril.

  So na boljšem bratje južni,
  Borat sam pri sebi misli,
  kremži se obraz mu kisli,
  južni pravijo mu Tužni.

  Tužni, saj je ves zamišljen,
  da spoznalo je gledalstvo,
  kakšno njega je igralstvo,
  da je le glumač namišljen.

 • Duhec

  Ko so jih odkrili, so se eni zgražali, drugi večina je bla ravnodušna. Potem so jih odkopali, razstavli na travniku, zmetali v vreče in zagrebli, da zdaj nad njimi bdi varnostnik. In to je pravica?! Kje so svojci, ki bi zahtevali imena za te kosti??? Kaj je z državo??? Ali je delo zanjo končano??? To je vse adijo pamet. Kaj je z večjimi pooblastili redarjev, policajev, varnostnikov??? Zakaj jih rabijo??? Itd… leva greznica se veča in veča. Brez posledic… in tko bo do konca.

 • Duhec

  Nenavadno, da desnica zdaj, ko so pokopani, zahteva identifikacijo. Kje so bli prej, ko so kosti ležale pod milim nebom, za slikanje???

 • Johan

  Avtohtoni neandertalec in nata sta kar izgubljena, ali jima lahko do pomaga, mislim, da NIHČE !

 • Duhec

  Dnk material morš z nekom primerjat. Kako
  bi lohk kosti doble imena, če nimaš s čim primerjat, kako bi naj pol vsak dobil svoj grob??? Ali je to sploh možno po 70 letih, ali je to nabiranje političnih točk. Primerjat s Srebrenico je neresno, ker so bla trupla pod zemljo par let, svojci pa v bližini. Itd… je bv naštevat.

  • Caetano

   DNK analize se že izvajajo tudi pri nas v Sloveniji. Poznam osebno žensko, ki je izgubila dva brata, ker sta se umaknila z domobranci in drugimi begunci iz strahu pred komunizmom, čeprav se poprej nista hotela pridružiti nobeni strani. Svojci so po dolgem času izvedeli, kje so bili pobiti. Ob odkopavanju morišča so naredili tudi DNK analizo in končno spodobno pokopali njihove kosti.

   • Duhec

    Ne maram se ukvarjat z primeri obsojenimi na neuspeh in primeri, ko sploh ne veš ali bi z delom, raziskovanjem, analizami naredil še večjo škodo. Sm se pa par minut pogovarjala o tem primeru in je idrntifikacija teh kosti blizu znanstvene fantastike. O primeru, ki ga navajaš je pa premalo podatkov. Mi je pa žal nedolžnih žrtev, tudi tukaj so ble… niso pa v večini.

    • Caetano

     Samo povem ti, da to v zvezi s povojnimi poboji v nekaterih primerih že izvajajo.

     • Duhec

      Potem pa ne razumem zakaj konkretno ne napišeš. Kje, kdaj, koliko je blo žrtev, itd…

     • Caetano

      ??

      Morišča se šele preiskujejo.

     • Duhec

      O katerem primeru, morišču pišeš???

     • Caetano

      Jaz pišem o primeru iz okolice Vrhnike. Pa tudi v Krimski jami so bile narejeni DNK testi. Ni to nekaj novega.

     • Duhec

      Zagotovljena so sredstva… baje pa ni še nič narjeno. Kaj šele, da bi dobili imena…

 • Krtača17

  Jutri je nov dan in nov članek ali dva na tem portalu o prebiranju kosti…dolgcajt. Očitno ni nič pomembnejšega od sds kostne sekte, tudi reševanje trenutnih problemov ne odtehta njihovih kosti.

  • Duhec

   Ja… nekak nič ne gre v pravo smer. Vsaj v smer ugodno za desnico ne.

  • komar marko

   problemi? Le kje vi vidite probleme razen da ste vedno LAČNI in nenasitni! Ali že pripravljate novo afero da se obdržite na oblasti?

  • radames

   Se mi zdi, da ti bolj svojo butasto pamet razkazuješ. Nisi vreden, da se človek poščije nate!.

  • garfi

   imaš kaj grobov za obiskovat ?
   boš svojce odvrgel v jame ?

 • MEFISTO

  vzet tajkunom 03.11.2016 17:14:00
  Mefisto ni Nova24 okužil le s triperjem, tudi neznosen smrad širi po spletu.

  dr. triper 03.11.2016 17:08:52
  Obveščam vas, da uradujem na Nora (2x3x4)TV. Moj zastopnik je sam triperaš Mefonja-čeljustnik. Okužba garantirana pred uporabo, Mefonje, mu z gasilsko brizgalno operite kosmnato rit.
  dr. Triper Mefisto

  dr. Einstein božanski 03.11.2016 12:53:18
  NASA je odkrila največjo črno luknjo v vesolju. Ta črna luknja-negativna kubatura, se nahaja v bližini Avstrije, točneje v glavi pedra in shizofrenika Mefista.
  DR Einstein božanski-vesoljec
  Vlada Rs je takoj sprejela zakon, da je Mefisto oproščen vseh davkov, zaradi negativne mase.
  Uredništvo Nove24 pa ga bo blokiralo konec novembra, ker samo žre lesno maso.
  DR Einstein božanski-reuters

  smrad 03.11.2016 12:38:36
  od pravi123 in še 101 nick
  operi si dupe, da jih nastaviš tv0opjemu gazdi, da bo svrđšil v njih in boš dobil piškotek
  vzet tajkunom 03.11.2016 12:14:23
  Smo pa gnes na Novi2,4 sprejel sklep, da bomo deratiziral komentatorje. Tako bomo blokiral, konc meseca, največjo kugo Mefista.
  vzet tajkunom 03.11.2016 12:11:33
  Tukaj je pa gnes dovgzajt. Ni spletnega norca in javnih sekretov nastavljača-pedra, Mefista.
  “Drsenje” in sprenevedanje 03.11.2016 10:53:03
  Edino, kar pri SĐ drsi, seveda poleg zamrznjenih knjižic tavariša predsednika predsedstva ¢entralnega kømiteja Kømuni$tične parŧije
  Jugoslavije v Slovenji tøvariša MiłanaKućana in njegovega naslednika in člana predsedstva ¢entralnega kømiteja Kømuni$tične parŧije
  Jugoslavije v Slovenji tøvariša BørataPøharja, so “novoobrazna” imena nje. SĐ je namreč formalnopravna naslednica — razumete ta pojem? —

  SĐ je torej po vseh pravnih in stvarnih normah (de iure in de facto) “pravna oseba” Kømunistična pærtija Jugø$lavije v Sloveniji.
  .
  Kømunistična þartija Jugo$lavije > ZKJ (Zveza kømuni$tov Jugo$lavije) > ZK$-$DP (Zveza kømunistov Slovenije-$DP) > $DP (Stranka demøkratične prenove) > $DP Slovenije ($o¢ialdemokratska prenova Slovenije) > Združ€na łista > ZŁ$Đ (Združena łista $o¢ialnih demøkratov > $Đ ($o¢ialni demøkrati).
  .
  LĐ$ je førmalnopravna naslednica $K0J-a ($avez kømunističke omladine Jugo$lavije):
  $K0J > $K0J se razcepi na $ K O J in USA0J (Ujedinjeni $avez antifašiştičke omladine Jugoslavije) > USAOJ se preimenuje v NOJ (Narodna omladina Jugoslavije) in imamo $K0J in N0J > nato se S.K.O.J. in N.O.J spet združita, sedaj pod imenom N0J > nakar se NOJ preimenuje v SS0J ($avez $o¢ijali$tičke omladine Jugo$lavije) > tukajšnji oddelek se imenuje SS0S ($avez $o¢ijaliştičke omladine $rbije v Sloveniji = Z$MS = Zveza $o¢iali$tične mladine $rbije) – in ta podružnica na prvih vsaj za silo demokratičnih volitvah v Sloveniji (leta 1990) nastopi še s svojim polstoletnim imenom Z$M$, na naslednjih (1992), pa se je organizacija Z $ M $ preimenovala v L Đ $ (Łiberalno demøkratska stranka). Čez par let se preimenuje v LĐ$ – Łiberalna demøkracija Slovenije. Iz svojih drugorazrednih članov vseskozi ustanavljajo “nove øbraze” – nekaj zadnjih:
  sms, unija, par različic zelenih, najprej okupirana in nato totalno prevzeta $n$ s padalcem, baletnikom, apotekarjem, ids, trs, pirati, solidarnost, zare$—nova politka, zare$—$øcialno łiberalni, P$—Pøzitivna$rbija, [email protected], Zł – združeni ids, trs in radnička parŧija viølete tømić, Verjamem v Šølte$a, $MC – stranka m.¢erara mlajšega, $MC – stranka mødernega centra.
  Vse to je ena in edina murgls$rbsko køminterni$tična K0MUNISTIČNA parŧija JUG0$LAVIJE.
  .
  Leta 2004 smo se za trenutek vsaj delno osvobodili:
  — DOLG države 2004 je bil 28 % BDP-ja –> po 4 letih poštenega dela [email protected]še (2008) za Slovenijo je dolg znašal le še 21 % BDP-ja.
  Pa nižji davki, pa manj davkov, pa rast plač in pokojnin, pa nižji stroški, pa brez nepotrebnih stroškov tipa LĐS nalepk,
  pa za 100 % nižje cene vinjet, pa za 100 % nižji stroški za vrtec, pa za 100 % nižje notarske tarife, pa za 100 % nižja brezposelnost itd itd.
  .
  Torej nastopi čas za odločno murgl$rbsko jugokømuni$tično г€volucionarno akcijo: veliki pok, patrija, sfukøνanje, teþihovanje … (tazadna pojma sta iz bogatega besednega zaklada nepismenega tovariša sinćeta nepismenega oficira jugoarmije, ki je nastopljen na funkciji vrhovnog tepihovaoca i sfukovaća nje:
  »Sloveniju “tepihovati”« – »Janeza Janšo je potrebno “sfukati”, popolnoma ga je potrebno sfukaŧi!«).

  — DOLG države 2008-2011 – $D BøratPøhar –> murgl$rbski rop tisočletja po velikem poku: 54 % BDP-ja.
  BøraŧPøhar nabije dolg za +++ 100 % (“… to je nova paradigma …”), brezposelnost iz 60.000 na 120.000 (spet 100 % nje – so what),
  novi davki (“… mi znamo drugače …”), vinjete vam nabije za 100 %, (“… mi znamo bolje …”) tarife spet za 100 % itd.
  – “… se vam zdim malenkosten, me imate za malenkostnega …”
  Podari “$avudrijsku valu in cele zaplate kopnega tøvarišem KÞj v rvackoj” – “… kakšen fantastičen dan …”
  Spomnimo, s premierom [email protected]šo je imela Slovenija situacijo pod kontrolo, saj se je kømuni$tićka rvacka vklučevala v EU in je
  pač morala spoštovati pravo EU, ne pa si po svetovno znani rvackoj in kømuni$tičkøj uzanci prilaščati, kar ni njeno:
  tukaj pa je vstopila BøratPøhar łutka, ki je kakor v imenu Slo, dejansko pa za potrebe CK KÞJ kakor “blokirala” rvacku in
  jo potem kakor “odblokirala”, ko je rvacka kakor obljubila, da bo kakor šla na blabla arbitražo, ki nam je ljudem zaradi
  natančnega štetja “u murgłama i tržićima nje” ni uspelo preprečiti.
  “… so far so good …,” toda:
  “Sm pre¢ednik vlade. Imam 3002 evra. Jst od $voje plače ne morem preživet me$eca. Tako, da boste vedeli, da niste edini,
  ki se borite iz meseca v mesec, tudi pre¢ednik vlade se” (BørutPahør).
  Čas je torej za novo “novoobrazno masko”, Pøzitivno$rbsko nje — toda pingić je pušnu, zato je moral CK Kþj izvesti
  v Državnem zboru državni udar in ga tudi je (vsesrbske vstaјe so samo gledališka predstava v podporo agitpropa o
  neugotovljeni obljubi, na neugotovljenem kraju, ob neugotovljenem času … — udar se zgodi, ko “νirantovalci DŁ” v
  Državnem zboru kakor zaradi “s korupcijo obremenjenega” (kot bo onanirala švickopipastarkа in za njo cmeravo, sevеda skupaj
  s celotnim agitprop aparatom) prenesejo svoje glasove (vseh 8 glasov DŁ) na švickopipastarko):
  — DOLG države 2011-2014 – P$ocialno čuteča znojilja de –> veliki krogec v mali krogec: 72 % BDP-ja
  — DOLG države DANES – $MCenter Føruma 21 in LĐ$-a: 82 % BDP-ja
  .
  »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«
  Petrovc 03.11.2016 10:29:45
  Z spodaj napisanim se strinjam, čeprav me je spet nekdo ukradel.
  Mefisto 03.11.2016 10:10:01
  Požarreport je rumeni tisk. In mi, modri Mefisto tu nimamo kaj iskati. Še posebej, ker so tu vsi komentarji iz iste tipkovnice moža stotisočerih nickov.

  GODFATHER 03.11.2016 08:22:20
  Mimogrede, v uredništvo Požareporta sem osebno poslal zgodovinski foto posnetek Tita,tedanjega vrha slo Partije in big botra Vratuše, ki je instaliral malega fat Milana, podobno kot sedaj little Milan postavlja nivega big fat biya Dejana, ki se mu to strašno zdi in je varen vaški političar v Lj. Žal se Dejan ne zaveda obratne premosorazmernosti svojega IQ z njegovo visokostjo in debelino.Ex šef SD Igor L. pa džabe sika ogenj in škripa z zobmi;zakaj pa se je delal pametnega. Tega fat Milan ne prašta, zato je formalno na čelu Partije dobrodošel debeli medvedek z veliko glavo in malo pametjo, da mali fat Milan ostaja vsaj najpametniji (podobno je bil Jokl).Kdo je že rekel “hebeš partiju, u kojoj si sam najpametniji”
  pravi123 03.11.2016 08:15:41
  V gnojni jami vedno brbota in smrdi.
  Glas ljudstva 03.11.2016 07:55:37
  Pojdite med nepovezane poslane g. Veber vas niso vredni bo več koristi.
  Brane 03.11.2016 07:50:41
  Bravo Veber in Pertinač vsaka čast imata muda.
  Alex 03.11.2016 07:47:04
  Bedaki s svojimi SD prijemi a zdaj pa če ne bodo fantje delali tako, kot želite boste pa vse povprek obračunavali z njimi in jim podtikali zgodbe in vi ste kvazi neki demokrati, kje a na papirju bleferji pokvarjeni.
  Jožef 03.11.2016 07:44:52
  Židan ne nabiji glede ratinga, kdo pa tebi in zdrajsani Kopački sploh še verjame ti jo kar objemaj na kongresih samo nič ne pomaga narod je spregledal. Kdo ti dviguje ratin pa sam veš in kaj si moral za to storiti. Sedaj se lahko pozanimaš pri svetu modrecev, ki si ga kavazi ustanovil ti podo povedali c2 = a2 + B2, hipotenuza in kateti na kvadrat saj razumeš a ne sicer pa via traktori
  Wir sind bereit… 03.11.2016 07:30:45
  uf, gnes so pa komunajzli okupirali požara…mojca, emilija, miha…
  Miha 03.11.2016 07:27:29
  Moj poklon g. Veber klobuk dol.Sedaj vas bodo lastni poskušali dikreditirati tako počnejo že 25 let sram vas bilo SD ali se tako, dela s svojimi člani, da obračunavate z njimi sprevrženo pokvarjeni a to je politika vaša.
  Emilija 03.11.2016 07:24:39
  Poslanec g. Veber lahko lepo prosim uredite vaš FB tako, da ga lahko beremo vsi, lahko ste zgled marsikateremu ne ozirajte se na prežvečenega trgovca Hana; sledite glasu ljudi ne kalkulacijam Židana in Hana.Veliko nas je takih, ki razmišljamo s svojo glavo in nas ne bodo pretentali narod vse spremlja tudi, če bodo podprli vse interpelirane ministre, ki delajo škodo prebivalstvu.
  Mojca 03.11.2016 07:20:05
  Gospod Janko Veber hvala, ker nas obveščate ste edini politik – aktivni poslanec, ki se upa reči bobu bob. Ste edini, ki je javno povedal kdo škoduje Slovenini že 25 let in to z imeni in priimki. Resnična škoda, ker ni še več takšnih.
  Boris 03.11.2016 07:16:13
  http://nova24tv.si/slovenija/nedostojno-norcevanje-poslanca-stranke-sd-skoberneta-iz-zrtev-povojnih-pobojev/
  O primitivnem, brutalnem, nekontroliranem, neukem ter neciviliziranem vedenju Jana Škoberneta smo se lahko že velikokrat prepričali. Šel je že tako daleč,da so se morali člani SD opravičiti in poslati pisno opravičilo eni izmed evropskih držav, ker je tam naredil pijan celo sceno glede odnosa do žensk,…tako, da me zgoraj opis primitivca Škoberneta nič ne preseneča. Šlepa se na svojega očeta in misli, da lahko z njegovim denarčkom vse kupi.Da opere svoj negativni emage se je celo pročil ampa to je res navadni korsitoljubni bivol s konjskimi čekan in zariplim ksihtom.
  Drago 03.11.2016 07:01:51
  Nobene škode glede Pertinača, večni provokator brez efekta, kdaj pa je še kaj koristnega naredi.

  • Viktorh

   Očitno v tem uživaš. Prilivaš bencin.
   Le daj, ne pa se čuditi, da se iz tebe norčuje – jo.

   • Caetano

    Ima do neke prav, samo ni samo ena oseba, ampak ene tri ali štiri, ki delujejo pod več imeni.

    • Duhec

     Vaš dragi, velecenjeni Mefisto je avtor večine postov na Požarju, ki jih tle lepi in bi naj bli komentarji levih piscev.

    • Viktorh

     …jasno in v tem uživajo, da ga jebejo..

  • radames

   Teb se je pa čist odpulil. Zdaj ne bom več bral tvojih umotvorov.
   Ravn tak si, k tist, ki piše svoje dolge poste na požarju, začel pa je na (ukinjenem) Delovem forumu. Izgleda, da so forumi za vas surogat norišnic.

  • indijanka

   Vau, Mefisto, tebi se pa dogaja. Koga si pa tako razjezil? Zakaj si pa slog Osti prevzel? Pa, tako luštno te je bilo brati.

  • Viktorh

   37 komentarjev za
   “Janez Janša: Želim si koalicijo razuma, katere jedro so stranke slovenske pomladi. Sloveniji bo uspelo!”
   MEFISTO pravi:
   02. 12. 2011 ob 22:48
   Jutri bo volilni molk,
   pojutrišnjem bodo volitve,
   v ponedeljek bodo levčarji molčali ali
   pa nam lezli v rit,
   nam desničarjem v SDS, NSI in SLS.
   božja palica pravi:
   02. 12. 2011 ob 23:16
   kot rečeno, večjih bebcev od volivcev sds ni
   BM pravi:
   02. 12. 2011 ob 23:49
   Vsi poznamo legendo o treh psih herojih, ki so se uprli izrojenim elitam v času, ko noben človek ni imel poguma pokazati ogledala povampirjeni eliti, ki odloča o življenju in smrti. Bulmastifi so jim pokazali ogledalo in ga razbili na njihovih maskah, ki so se nato zdrobile v prah kot odpadlo jesensko listje. S tem so se za vedno zapisali v naša srca, v srca ljudskih množic in srca delovnega ljudstva ter v želodce ljudi z rdečimi kravatami.
   Bulmastifi od takrat simbolizirjo brezkompromisno pasje uporništvo proti nečloveškemu sistemu, ki si jih je podajal od garaže do garaže. Bulmastifi so s svojim žrtvovanjem za nas zamajali celo »kaviar komunistično« vlado in razkrili mrežo spletk in prevar, s katerimi drži ozka elita v šahu našo družbo in našo usodo.
   Atlas, Atos in Joy počivajte v miru in hvala Vam.
   Lahko noč Slovenija in bog ti pomagaj.
   angi pravi:
   02. 12. 2011 ob 23:49
   ja volili bomo pametno SDS, SDS, SDS, SDS, SDS, SDS, SDS, SDS!
   NIKAKOR PA NE LEVOUASUKANEPOKVARJENERDEČESRAJČNIKE!
   ŠTEFKA pravi:
   02. 12. 2011 ob 23:50
   Vsak, ki ljubi Slovenijo in ima pošteno srce in dušo bo glasoval z srcem ZA POMLADNE STRANKE: SDS, SLS IN NSI !!!!
   ===================================
   EVROPA pravi:
   02. 12. 2011 ob 23:53
   Če je kdo od politikov sposoben je to SAMO JANEZ JANŠA, da nas potegne iz dreka, ki so nas spravili levaki-rdečezablojeni, ker so nas osiromašili sebe in svoje omrežje pa obogatili in naredili za mijarderje, kaj pa mi ostala nam je samo škorja dreves, pa malo vode fuj in fej.
   4.12.2011 VOLIMO SDS IN JANEZA JANŠO VSE LEVE PA NAJ GREDO.
   ========================================================
   METULJČEK pravi:
   02. 12. 2011 ob 23:55
   Pred menoj komentira ne osebe podpiram 100%, ljudje pametno in z srcem
   “””””” ZA SDS “””””
   SONČEK SIJE pravi:
   02. 12. 2011 ob 23:55
   ZA POMLADNE STRANKE
   ====================
   MUSTAFA pravi:
   02. 12. 2011 ob 23:57
   Tud jaz pozivam moje brače iz Bosne, da glasuju za SDS oni so
   najbolji!
   SRCE BIJE pravi:
   02. 12. 2011 ob 23:57
   ZA SDS, SDS, SDS, SDS, SDS,
   ========================
   PAMET V ROKE pravi:
   02. 12. 2011 ob 23:58
   NE GLASOVAT ZA JANKOVIĆA IN VIRANTA KER STA MAFIJCA NEPOŠTENA
   Srečno pravi:
   02. 12. 2011 ob 23:59
   VSI ZA SDS ALI POMLADNE STRANKE!
   angi pravi:
   03. 12. 2011 ob 00:00
   VIRANT PREVARANT, GELDGIRIGE VERRETER !!!!
   SD pravi:
   03. 12. 2011 ob 00:02
   Če je kdo prevarant, je ta pajac http://alturl.com/tjvxk
   anakonda pravi:
   03. 12. 2011 ob 06:55
   Tale “Božja palica” se mi smili. Kaj bo delal po 4. decembru. Lahko edino še murgeljskemu palčku v zadnjico zleze. Tam bo varen pred človeštvom.
   hors pravi:
   03. 12. 2011 ob 08:29
   Volimo SDS NSi SLS to so naše stranke brez murgelskih pajacov
   MEFISTO pravi:
   03. 12. 2011 ob 08:47
   O čem se bomo pa danes pogovarjali, ker BOŽJA PALICA, AS, FIDEL in drugi ne smejo govoriti neumnosti?
   Petrovc pravi:
   03. 12. 2011 ob 09:05
   Butastemu narodu tudi Bog ne more pomagati! Pametnemu narodu tudi hudič (Kućan) ne more škodovati! Kje smo, bomo videli v ponedeljek!
   MEFISTO pravi:
   03. 12. 2011 ob 09:57
   PETROVC, že v nedeljo takoj po devetnajsti uri!
   MEFISTO pravi:
   03. 12. 2011 ob 10:04
   Vsi poznamo legendo o treh psih herojih, ki so se uprli izrojenim elitam v času, ko noben človek ni imel poguma pokazati ogledala povampirjeni eliti, ki odloča o življenju in smrti. Bulmastifi so jim nastavili ogledalo in ga razbili na njihovih maskah, ki so se nato zdrobile v prah kot odpadlo jesensko listje. S tem so se za vedno zapisali v naša srca, v srca ljudskih množic in srca delovnega ljudstva ter v želodce ljudi s kravatami čudne barve.
   Bulmastifi od takrat simbolizirjo brezkompromisno pasje uporništvo proti nečloveškemu sistemu, ki si jih je podajal od garaže do garaže. Bulmastifi so s svojim žrtvovanjem za nas razkrili mrežo spletk in prevar, s katerimi drži ozka elita v šahu našo družbo in našo usodo.
   Atlas, Atos in Joy počivajte v miru in hvala Vam.

 • Caetano

  Spodaj je uporabnica Tarantela izpostavila Črno roko in njene umore. Strinjam se z odgovori tistih, ki so ji napisali, da se tega ne sme primerjati z ustaši. Vendar bi rad povedal še nekaj drugega. Črno roko so povezovali včasih tudi z JvvD, poleg pa seveda z domobranci. V komunističnem muzeju na Sv. Urhu, kjer naj bi bilo glavno morišče so javnosti predstavljali, da je bila Črna roka ustanovljena na nekem sestanku v Trstu februarja 1944, ki da mu je prisostvoval sam vodja SS Himmler.

  To je seveda čista komunistična laž. Čistke terenske mreže OF s strani izbranih enot domobrancev se začnejo novembra 1943 in so najbolj intenzivne do februarja 1944, ko naj bi se ustanovila črna roka. Kar navaja Wikipedija, o črni roki v Žužemberku tudi ne drži, ker tam niso lokalni domobranci nič grozili s črno roko, ampak so se zlagali sorodnikom, da so poslali določene ljudi, zlasti je šlo za lokalno skojevsko organizacijo in nekatere njihove sorodnike, na delo v Nemčijo, v resnici pa so jih pobili, kot se je izkazalo po vojni.

  JvvD je bila uničena v Sloveniji v Grčaricah ob pomoči ital. topništva, čeprav je imela pri sebi predstavnika zaveznikov, ki so ga komunisti ubili, kljub nasprotnim zahtevam majorja Jonesa, ki je bil predstavnik zahodnih zaveznikov pri partizanih. Ponovno na noge se je postavila šele poleti 1944, a je bila le šibka. DOS ali državna obv. služba, ki naj bi po komunistični propagandi soupravljala s Črno roko je bila poleti 1944 od gestapa razbita, njeni člani pa poslani v nemška taborišča od koder se jih kar nekaj ni vrnilo. To zato, ker so pletli mrežo med domobranci in pripravljali udar proti Nemcem ob primernem trenutku.

  Letak s Črno roko se prvič pojavi januarja 1944 na Jesenicah. Potem, ko so VOS-ovci ubili organizatorja JvvD na Gorenjskem Planinca ( tudi organizator obv. službe za Angleže ) in nekega Trojarja, ki je ušel od partizanov, da bi ustanovil samostojni ilegalni četniški oddelek so nasprotniki komunizma tako grozili njegovim pristašem. To se je potem razširilo še v Ljubljansko pokrajino. Kasneje pa so uporabljali tudi druga imena, kot npr. roka pravice ipd.

 • Duhec

  Pustite kosti pri miru…. očitno niti svojcev ne zanimajo. Vsaj blizu jih ni…

  • sprehajalec

   Potencialni svojci imajo najmanj 600 moznih lokacij za obisk ostankov umrlih. Ko bo kaj vec znanega o identiteti bodo zagotovo prisli. Pa ne bo, ker zrtve morajo ostati anonimne. Zaradi taksnih kot ti, ki jim kost Slovenca pomeni nic. Da ne bi slucajno prislo do socutja.

   • Duhec

    Kaj misliš s tem, ko bo kaj več znanega o identiteti???

    • sprehajalec

     Da se ugotoviti naprimer iz arhivov, kje so kaksno skupino likvidirali. Ve se za Celjske staroavstrijce, ve se za domobranske ranjence na Toskem celu, pa posamezne domobranske enote. Pa Sterntal pri Ptuju, kjer je bilo partizansko taborisce smrti za t.i. nemcurje iz okolice. To zelo zozi mozne lokacije konca rajnih. In potem se svojci vedo kam odpraviti, saj je verjetnost velika. Le arhive je treba odpreti.

     • Duhec

      Pokopali so jih… niso v laboratoriju na analizi. Nikol ne bojo dobli imen.

     • sprehajalec

      Kar te zelo veseli. Veliko se da sklepati iz lokacij grobišč in bližine krajev. Le volja mora obstajati.

     • Duhec

      Ne drži, da me to veseli… zlasti zarad nedolžnih otrok me ne.

     • sprehajalec

      Predlagam, da stopis pred neko srednjo solo ob koncu pouka, pa si ogledas visje letnike, fante. Tako nekako so ti kolaboranti izglrdali. Pa si jih vizualiziras pa bo morda prislo do kancka socutja.

  • Olga

   Katerih svojcev? So bili identificirani?

   • Duhec

    Ne in tud nikol ne bojo… zato bv o tem pišete. Mora se pojavit nekdo in rečt… tu je moj prednik in zahtevam, da se ga identificira, da ga lahko pokopljem. Če je sploh možno po tolk letih… oblast bo trdila, da ni in mislim, da vsaj to ne bo laž, če že vse ostalo lažejo.

    • komar marko

     ah, duhec, Pokop je prvo dejanje k narodni pomiritvi! Le kako naj svojci po 70letih vedo kje je kdo.

    • komar marko

     Zahteve po resnici in pravici se v demokraciji nikoli ne končajo, saj se mora do velikega zla opredeliti vsaka generacija znova, tako kot se mora opredeliti do smrtne kazni, splava, evtanazije, kloniranja. Demokracija deluje, če državljani vsakodnevne politike oblasti (socialno, zdravstveno, gospodarsko, varnostno) razumejo kot pravične, in takrat je možno dobro življenje za teiste, ateiste in agnostike. Zato menim, da resnico/pravičnost najbolje upravlja demokracija. Zato pa smo se odločili za demokracijo, Samo hočejo še vedno poslovati po običajih in navadah!

     • Duhec

      Mladi so se ravno danes podili po trgovini za najnovejšo Kenzo kolekcijo…

     • komar marko

      to ni nič slabega.Sicer jaz gledam z drugačnimi očmi in ni ga dogodka, da bi jaz stal v vrsti in na nekaj čakal ali prosil. sem pač sam svoj in ne maram črednega nagona.

     • Duhec

      Men se pa zdi zelo slabo, da že najstniki vrednotijo človeka glede na to kaj ma oblečeno. Glede črede pa sploh ne bom…. škoda besed.

     • komar marko

      No ja, ko bo demokracija PRAVIČNA in ko bodo sodišča in policija in bodo njihovi pač sedeli v čuzi, država pa zaplenila in tako naprej. DEMOKRACIJA zahteva pravičnost! Pa smo spet v krogu!

     • Duhec

      Ko, ko,ko… nas več ne bo.

     • komar marko

      ko ko dak, ko ko dak, tudi slepa kura zrno najde. Morda pa doživiš! Jaz imam upanje, pa si zame prava mladenka!

     • Duhec

      Levo je gnilo, desno pa nesposobno in preračunljivo… ni šans.

     • komar marko

      Ni res. Desno ima velik intelekt in je gonilo. Žal je vgojeno v ponižnosti in strahu, ker se je desno stran poniževalo in noče na volitve. Rdečuhi vztrajno hodijo, zato dobivajo volitve. To tezo sem že dokazal in se mi jo ne da več! Rdećuhi so leni in požrešni.

     • Duhec

      Da so desni vzgojeni ponižno in v strahu se zelo strinjam… bravo.

     • komar marko

      a mogoče ni res? Velika večina.

     • Duhec

      Itak, da je… mi dokažejo iz dneva v dan. Žalostno…

     • baldeagle

      Obleka ne naredi človeka. Lahko pa na prefinjen način prikrije njegovo nečlovečnost.
      Zato sam ocenjujem človeka po širini njegovega srca. Vse ostalo je drugotnega pomena.

    • baldeagle

     Država je dolžna identificirati trupla pobitih in na osnovi indentifikacije informirat morebitne svojce, kje so pokopani njihovi sorodniki.

   • Nickname

    Seveda niso bili in to dodaten zločin. Ampak “naši” vedo da gre večinoma za Hrvate…Le kako neki ?

    • komar marko

     razni gumbi, oznake na uniformi in podobne zadeve!

     • Duhec

      Sam to se da zmanipulirat… značke potrgaš mrtvim in jih vržeš v jamo k nedolžnim žrtvam. Pa še enkrat… ne vem a so bli in kolk jih je blo, otroci zagotovo.

     • komar marko

      ja za rdečkote kar verjamem. Tako pa, možno je pa vse!

     • Duhec

      Če so res bli tolk pokvarjeni, so to nardil…

     • radames

      Mi, ki so nam pobili svojce, spremljamo te zadeve. Dr.Mitja Ferenc je pred nekaj leti z arheološkimi metodami raziskal okolico brezna pod Macesnovo gorico v Kočevskem Rogu. Decimeter globoko so našli polno svetinjic in rožnih vencev, pretežno slovenskega porekla. Na podlagi tega se domneva, da so v tistem breznu pobiti sami Slovenci in to najbrž glavnina pobitih v Kočevskem Rogu. Pod Krenom, kjer so zdaj spominske maše pa so v glavnem Hrvati in četniki.-

     • cosmosjasnovidec

      Ravno te oznake in ostalo je meni najbolj sumljivo.Žrtve so slačili do golega ter jih take tudi pobijali.Od kod torej razne ure,prstani ter ostalo,ko so jih pa poprej izropali?

     • radames

      Tako napako so naredili Sovjeti, ko so pomorili poljske oficirje v Katynu in drugod. Nemci so pri prodiranju na vzhod našli to morišče, poklicali mednarodno komisijo Rdečega križa, ki je ugotovila, da jih niso pobili Nemci, marveč Rusi.
      Naši zločinci so se na tem primeru naučili, da morajo biti žrtve brez vseh identifikacijskih znakov, oziroma, čim manj morajo imeti pri sebi.

  • Ne ni prav da se pusti te kosti na miru. Če bi bil vsaj malo ozaveščen bi moral vedeti, da se stvari naredi drugače kot pa bi to radi videli potomci n nasledniki morilcev iz Hude jame. Ni Smrt konec bivanja in niso oni kar tiho čeprav so mrtvi. nenehno šepetajo nam in mi delujemo potem njim v prid.

  • garfi

   zakaj, da ne bodo ponovno polnili izpraznjenih jam ?

  • baldeagle

   Se ti je zopet začelo kisati v glavi, da streljaš take kozlarije?

  • radames

   Zdej si se lotila še provociranja. Hči zdravnikov pa tako malo empatije v tem primeru. Starši so te premalo naučili.
   Tako kot @baldeagle, sem tudi jaz zelo občutljiv v tej tematiki.
   Nekdo je na Portalu plus zapisal takle komentar: ” ZDA so imele državljansko vojno. Končala se je tako, da so zmagovalci sprejeli medse nekaj deset tisoč premaganih in sestradanih Leejevih vojakov in jih nahranili. Ker so dejali, da so to njihovi „bratje“ !”

 • montyamp

  Potomstvo morilcev se norčuje iz NORMALNIH . Saj banditi ne znajo organizirati pogreba . Procesija UDBOPARTIJSKIH marionet z varuhinjo komunistično samozapravnega bandit-fašizma na čelu karavane , je skrajni domet pietete vajencev Stalinovih glist . Reši vas samo dober želodec .

 • Broni

  Dober večer. Malo trapasto, pa vseeno sprašujem celotno slovensko javnost. Ali resnično nihče ne ve za nobenega še živečega pripadnika ljubljanske brigade, ki je v celoti prešla v KNOJ in bila glavna klavsko mesarska enota. Takega je potrebno neprekinjeno obiskovati in od njega pridobiti avtentične podatke o njihovih zločinih. Ta enota je bila sestavljena predvsem iz ljubljanskih SKOJ-evcev ki je kradla osebne predmete pokojnikov, in jih je bila kasneje polno v Milici in UDB-i. Za njimi so na položaje prišli potomci. Marsikateri od njih je zbiralec umetnin, kakor Kocijančič, Ribičić Ciril-Ciko. Pa kaj so slovenski pobje res ostali brez jajc?

  • Viktorh

   “Ljubljanska brigada je bila ves čas svojega vojnega obstoja vključena v 18. divizijo. Z 8. SNOB Frana Levstika in 9. SNObrigado je sestavljala to tretjo slovensko partizansko divizijo že vse od njene ustanovitve 14. septembra 1943 in je v njeni sestavi, ki se ni več spremenila, ostala vse do vključitve slovenske partizanske vojske v organsko sestavo Jugoslovanske armade takoj po koncu vojne. Tedaj je skupaj z divizijskimi enotami prešla v reorganizirano 15. divizijo v okviru korpusa narodne obrambe Jugoslavije (KNOJ) in nadaljevala v tem sestavu svojo mirnodobno pot do razpusta v jeseni 1945.”

   • Viktorh

    Znani publicist Roman Leljak pa je leta 2010 napisal knjigo Knoj 1944 – 1945 (s podnaslovom: Slovenska partizanska likvidacijska enota) in o njej pravi: “Knjiga razkriva celoten seznam pripadnikov Vojske državne varnosti (3450), ki se je kasneje preoblikovala v KNOJ. Objavljenih je še do sedaj 120 neobjavljenih dokumentov, predvsem poročil in povelj KNOJa. Dokumenti razkrivajo, da so pripadniki te enote bili vojaško in politično zavezani, da o likvidacijah ne smejo govoriti. Likvidacije so razglasili za vojaško skrivnost.”

  • cosmosjasnovidec

   Vedo že kaj ne bi.Ampak se bojijo spregovoriti o takih zadevah.Pred nekaj leti sem poznal enega starčka kateri mi je pripovedoval marsikaj.O posilstvih rusov,partizanskih komunistov pa tudi o pobojih.Vedel je za morišča katera še so danes neotkrita.Hotel sem da mi pove lokacije a ni hotel,ker se je še vedno bal in bil pod nekakšnim stresom ali kaj vem.Ni enostavno dojel,da je komunizma konec in je še vedno živel v strahu.Kot je rekel je za moje dobro,da ne vem,ker me bodo ubili,če kje kaj zinem.Starček je že umrl ampak od takrat nikoli nisem pozabil kaj vse mi je razlagal verjetno predvsem,ker še me zaradi tega dandanes drži jeza.
   Sigurno še živijo starejši ljudje kateri vedo mnogo saj so nekateri takrat bili še otroci ampak je na žalost tako kot sem napisal.

  • radames

   Danes ZZB razpolaga z vsemi podatki. Zelo dobro vedo VSE. VSE!!! Zato so ob pokopu ubitih v Hudi jami zagnali vrišč, da so tam ustaši. In se ustrelili v koleno. Natančno vedo VSE. VSE!!!
   Z vsakim skeletom iznešenim z morišča smo Slovenci bližje resnici. ZZB je resnice tako strah, da že zganjajo šunder in vreščijo o izdajalcih, ki pokopavajo posmrtne ostanke žrtev.
   Kdaj bodo morilci in njihovi nasledniki v ZZB spregovorili, se pokesali in slovenskemu narodu postregli z relevantnimi podatki?

 • baldeagle

  Vseh grozot, prepirov in zdrah ne bi bilo ne v
  preteklosti, kot tudi ne v sedanjem času, če bi si KP med in po vojni
  prizadevala za politično pluralno družbo in se zavzemala za demokratične
  volitve po končani vojni. Pa temu še zdaleč ni bilo tako. KP je vojno
  izkoristila za povojni prevzem oblasti s krvavo revolucijo in mimo volilnih
  skrinjic, svoje politične nasprotnike pa brutalno in zverinsko pomorila ali jih
  na kak drugačen nedemokratičen način onemogočila v sodelovanju kreiranja
  povojne oblasti.

  To je jedro spora slovenskega naroda, ki se vleče vse do današnjih dni. S tem
  je potrebno razčistiti in revolucijo, ter njene akterje ostro obsoditi. Ko bo
  nekoč ta narod toliko dozorel, da bo sposoben narediti miselni preskok in
  posledično s svojo mračno preteklostjo razčistil, bo imela Slovenija zopet nek
  potencial za njen nadaljnji razvoj in bo počasi zavladalo sožitje med narodom.
  Dokler se to ne zgodi, se bo spor med narodom nadaljeval in bojim se, celo
  poglabljal, kajti kdor nima razčiščene preteklosti, nima svetle prihodnosti in
  v njej narodnega sožitja.

  Temu pa se najostreje upirajo tisti, ki še vedno v javnosti prepevajo
  revolucionarne pesmi in paradirajo z totalitarističnimi simboli, ki so krasili
  partijske zločince, kateri nosijo vso odgovornost, da je prišlo do narodnega
  razkola. Dokler ne bo prišlo do narodovega konsenza, da je potrebno krvavo
  komunistično revolucijo in revolucionarje najstrožje obsoditi in se od nje
  strogo distancirati, sprava med narodom ne bo mogoča. Narodov razkol se bo samo
  še poglabljal in bojim se, eskaliral do neslutenih razsežnosti. Torej, da se v
  smeri razčiščevanja naše polpretekle zgodovine ne stori ničesar, vso
  odgovornost nosi leva politična opcija, ki še danes ščiti ex zločinski režim in
  njegove partijske zločince.

  • indijanka

   Osamosvojitvena vojna je dobra praksa v kateri se nismo obrnili drug proti drugemu. Žal smo zapravili njen čar. Prihodnjič ga ne bomo!

   • baldeagle

    Res je. Osamosvojitvena vojna je vsaj začasno združila ta narod. Po končani osamosvojitvi, pa so sile kontinuitete združile moči in iz lastnih interesov zopet počele na razne načine narod razdvajati. Vedno sem trdil in trdim tudi dandanes, da je bila takoj po osamosvojitvi storjena strateška napaka tega naroda, da ni sprejel politične lustracije. To nas močno tepe še dandanes in nas bo na žalost teplo tudi še dogleden čas v prihodnosti. Druga strateška napaka naroda pa je bila izvolitev na mesto predsednika države preverjenega ortodoksnega komunista tov. milana kučana, namesto dr. Jožeta Pučnika, ki je bil več kot odlična alternativa komunističnemu botru.
    Vse te napake pa narod plačuje še dandanes in jih bo plačeval še v prihodnje.
    Dr. Pučnik je to vedel že kmalu po osamosvojitvi in dejal, da bo potrebnih najmanj 50 let, preden bo v tej državi nastopilo neko normalno stanje. In še kako prav je imel.

    • indijanka

     V nemirnem času živimo. Ne bo potrebnih 50 let. Ljudje resnico čutijo, le priznati si je ne upajo. Strinjam se s teboj, da je imel dr. Pučnik predsedniški šarm.

     • baldeagle

      Dr. Pučnik je pretežni del svojega življenja preživel v Nemčiji. Državi, ki ima razvito visoko stopnjo demokracije. To se mu je tudi poznalo. Bil je pravi demokrat, domoljub in poštenjak. Hotel je najboljše temu narodu in državi. Bil je iskren človek, visoko intiligenten in razgledan. Narod pa ga je zavrnil na izjemno grob in aroganten način. Kakor Janez Janša, je tudi dr. Pučnik občutil vso podlost sil kokontinuitete, kajti tudi nad njega je bilo zlite ogromno gnojnice, skratka doživel je pravi medijski linč.
      Zato se meni osebno gnusijo vsi ,ki podpirajo ideološke dediče partijske nomenklature. Zlivati toliko gnojnice na človeka, ki je iskreno hotel najboljše temu narodu in državi, je najmanj ogabno, če ne še kaj hujšega.

     • avtohtoni neandartalec

      Slovenije ni več, zdaj gre za slehernega Slovenca!

     • baldeagle

      Tebi se je pa hudo spipalo, da nabijaš take debilizme.
      Mogoče ti bi pa pomagalo, če bi spil liter žganja. Se bi vsaj malo umiril, upam.

     • RATATA

      Takrat je moja stara mama rekla, da Pučnika ne bo volila zato, ker potem ne bo penzionov! So tako pravli na društvih upokojencev, borcev, na krajevni skupnosti, pa tudi na voliščih samih.
      Jaz pa sem taprvikrat volil – vojske frej – in tudi taprvikrat izgubil.

     • indijanka

      Sama sem bila takrat pod takim stresom, sin, fakulteta, mož, preživetje, da se mi poraz ni zdel tako pomemben kot je v resnici bil.

   • radames

    Ta vojna je bila zelo kratka, zato smo bili enotni. Razboke v enotnosti bi se začele kazati, če bi vojna trajala nekaj let. Prepričan sem, da bi tardeči začeli mešati drek.

   • avtohtoni neandartalec

    Kakšna osamosvojitvena vojna, revolucija je bila to, smo ja ustanovili novo konfederacijo Slovenskih dežel.
    Slovenije ni, to smo si šele mi izmislili, v Kraljevini SHS smo bili samo neka ciganska banovina, dežela podalpskih bosancev oziroma slovanov, ki so porinili do sem nekje v 7.st, sto let gor ali dol, tu je bila od nekdaj meja med raznimi civilizacijami in religijami, zato se ni mogla formirati nobena stabilna država.
    To kar se gremo danes je pravzaprav zgodovinski višek državnosti, prvič se vsa Slovenska plemena pogovarjajo kot eno, sprava sta Slovenski bratstvo in enotnost, sploh ne dvomimo več, da smo en narod, mislimo si, da smo pač skregani in zarukani, ne zavedamo se, da smo si bili do Jugoslavije med seboj popolni tujci, narečja so bila jeziki različnih narodov, ki so se zlila v en povsem nov in unikaten Slovenski jezik ter kulturo.
    Zakaj se nam,potem zdi, da,smo bili od nekdaj en narod, zaradi krščanskih duhovnikov, ki so verjeli v svoje pravljice in okultno mistiko, naši duhovniki so bili potomci pokristjanjenih staroslovanskih plemen, ki niso nikoli pozabili svojih prednikov, jim je pa vera skozi čas zameglila im in so se oddaljili od svojih korenin, popoljoma so izgubiki stik s stvarno preteklostjo in so verjeli, da je krščanstvo obstajalo odkar je pač nastal ta planet. Pozabili so, da so bili naši predniki pogani. In s tem se je izgubil tudi spomin na severnoslovanstvo, na junaške podvige Srbskih kolonizatorjev, ki so se upirali Rimskemu cesarstvu in se sčasoma pomešali z rasami sosedov. To je pa nekaj, kar cerkev ne govori rada, kar se njih tiče, so oni ustvarili Slovenca, ki ni bil nikoli samo slovan ampak je hibrid vseh sosednjih ras in okupatorjev, zato pa imamo tako zmeden nacionalni spomin, ker bi bil rad vsakdo diplomat ter politično korekten inovator. Ker se da, če smo pa zarukani in frigidni, ne znamo razmišljati s svojo glavo, čeprav ležijo življenjska in naravna dejstva razmetana povsod okoli nas.

  • avtohtoni neandartalec

   Prej bomo obsodili današnjo kvazi demokratičo diktaturo in simbole democidne države kot edino avantgardo, v to si lahko prepričan. Pod Rdečo zvezdo smo bili močnejši.
   Pa tudi, nihče na tem svetu še ni obsodil umore domobrancev, nacistov, fašistov in ustašev, medtem ko umori komunistov veljajo za hude zločine, najlepši primer so atentati na komunistični klan Kenedyev. Umor predsednika do danes ni v celoti pojasnjen, zadela ga je ena krogla preveč, ki se je čudežno odbijala po odprtem vozilu, maščeval ga je pijani kavboj, ki je javno ubil Oswalda, pred kamerami, sredi gruče novinarjev ter v spremstvu varnostnikov in kriminalistov.
   Zločine komunistov bi najlažje opisali ljudje, ki smo danes njihove žrtve, iz nekih razlogov ljudje mislijo, da se pogovarjamo o času 2.sv, ne dojamejo, da opisujemo naš vsakdan. Kako je to mogoče, zakaj narod ne loči nacistične okupacije od današnje demokracije, radi pa bi obsojali komunistični nacional socializem, ki je bil od vseh treh še najbolj strpen ali drugače povedano, ne moremo obsojati Jugoslavije dokler živimo v fašizmu.
   Še eno dogmo bi rad razbil, po kapitulaciji Italije, so pri nas zavladali samo nacisti, takrat so v Berlinu zamenjali ploščo in pritisnili na komunizem, judov skoraj ni bilo več, pa ne zaradi Stalina temveč zaradi Italijanskih socialistov, ki so izvedli državni udar in vrgli Duceja. Šele takrat je Hitler vzel komuniste resno, zavedel se je, da so isti kot on, ki je s pomočjo sledilcev Srpa in Kladiva dokopal do političnega vpliva ter z delavčki in kmetavzarji naposled zrušil demokratično Nemško oblast. Hitler je demokrate lovil osebno, s pištolo v roki je vdrl v hotelsko sobo in zgrabil vodjo, medtem ko je zunaj stražila tolpa njegovih vstajnikov in slednji ni bil niti oborožen. Poglejmo si enkrat kako je nacistična oblast nagovarjala Ljubljančane in Slovence, naj pozabijo na ničvredne rase ter državljane tretjega razreda in se posvetijo komunistom, ker točno te parole danes uporabljajo kritiki. Vir amtikomunizma je nacistična sovražna vojaška propaganda, stereotipi izpred 75 let, ne pa dejanske krivice in državni teror, ki naj bi jih trpeli v Jugoslaviji, samo zato se jih ne moremo znebiti in kar je še huje, danes se pa res obnašajo isto kot se je nekoč okupator.
   Povejmo po resnici, osamosvojitev je bila dejansko motivirana z maščevanjem, izbrisi, krivična denacionalizacija in policijska država so samo mehka različica okupatorskega fašizma, danes živimo skoraj tako kot je Hitler hotel, še malo, pa bodo to deželo res naredili spet Nemško, vsaj štajersko, ki je bila tudi najbolj okužena z nacistično antikomunistično in asimilacijsko vojaško propagando. Tako se napada državne teroriste, ne pa s praznimi grožnjami in neumnimi stereotipi, če bi lahko tožili potomce današnjih komunistov pred Evropskimi sodišči in celo v Hagu, bi avtomatsko lustrirali tudi Jugoslovansko partijo, ki jim je s sodobnim fašizmom omogočila lastništvo in oblast. Poglej obratno, če bi lustrirali samo Jugoslovanske komuniste, se njihovim potomcem ne bi zgodilo nič, oni so prvi, ki bi javno pljuvali po svojih okrutnih in brezvestnih starših, ker bi izpadli celo razsvetljeni, podobmo kot Janša, eden redkih komunistov, ki se je pravočasno zavedel in bi zagotovo našli izjemo, da ga jalova lustracija ne bi zajela. Če bi pa obsodili današnje komuniste, potem nimamo kaj objokavati pomorjenih okupatorjev in izdajalcev, osamosvojitelji so v marsikaterem pogledu še slabši, ne moremo imeti oboje. Brez skrbi, opozicija je tudi tiho glede povojnih masovnih umorov, držijo se načela dileme kriminalcev, če so vsi tiho, bo vzakdo dobil največ kakšno

  • Karmen

   Dragi moj, ti si pa za hece. Med vojno ni bilo revolucije, je bil samo upor in boj proti okupatorju. Kar Stanonika poslušal.
   p.s. Osem let šolanja – zgodovina – med NOB je potekala tudi revolucija, sploh sem pa to morala zelo dobro znati v 4. letniku, ker sem imela novejšo zgodovino s temelji marsizma in socialistično ureditev OBVEZNI predmet na maturi.

 • Rožle

  A Vrhovni se je pa dans ustavu samo pri Temačni Anji….?

  • Vrhovni sodnik

   a si analitik postal.

   • Rožle

    Itaq ..pa to

 • Vrhovni sodnik

  S takšnimi dejanji se razdor samo povečuje, resnice ni moč skriti, dokler zadnji rabelj Slovenskega naroda ne bo obsojen, ne bo možna sprava.

  • Rožle

   ITAQ ..

  • avtohtoni neandartalec

   Gremo jutri obsojati rablje, danes se mi me da, naj da kdo raje še za rundo pira.

   • baldeagle

    V katerem kraju te najdem, da te počastim s šilčkom žganega. Danes sem namreč dobre volje, ker mi je uspelo nekaj, kar sem že dolgo načrtoval.

 • Rožle

  Naš Muc pa že spi …

 • tilen slatau

  Ustaši si venca sploh ne zaslužijo ker kolk so srbov pobil jim partizani še do kolena niso!

  • avtohtoni neandartalec

   Slovence tudi, ne samo Srbe, temeljito so izbrisali ne samo okupirane kraje temveč tudi celo Istro.
   Poglej si enkrat zemljevid Kraljevine SHS, kje so potekale meje med Hrvaško in nami, upoštevaj, da so takrat vzeli velike kose Slovenije Italijani in Avstrijci, kar pa je po vojni spadalo v Jugoslavijo in danes ni del Slovenije, so Hrvati vse pobili, izbrisali do zadnjega in tja naselili svoje klerotalibane. Tito ni vedel kaj bi, no hotel več pobijati svojih zemljakov, hotel je oslabiti Srbe, zato je naše ozemlje preprosto narisal tistim ljudem, ki so po genocidu domačinov pač tam živeli, samo zato je postala v SFRJ Hrvaška tako velika, in pa seveda pod izgovorom, da bodo meje med republikami in narodi itak izginile, isto kot nas danes hecajo v EU.

 • FraterMagnus

  Ne vem a mi je bolj grozno da al jazera balkan promovira kučanovo blaznost z intervjujem na ljubljanskem gradu, ko razlaga, kako sta prosti trg in pluralizem “kontaminacija” , ali posledice njegovega dela, ker tole je res čist nečloveško

 • svatne

  Ozemlje,
  na katerem živimo Slovenci in so ga od davnine poseljevali naši predniki, je polno arheoloških
  nahajališč in najdb, ki izpričujejo izjemno pieteten odnos in ravnanje teh
  ljudi s pokojnimi. Ne le bogata nahajališča žarnih grobišč z veliko množino dragocenih
  grobnih dodatkov, ki so tipični za te kraje, tudi nekropole iz kasnejših
  obdobij, ko umrlih v skladu z novimi običaji niso več sežigali, vedno znova
  presenetijo odkritelje s podobnimi zgovornimi posebnostmi.

  Ponos
  pripadnika naroda, ki ga odlikujejo prej omenjene značilnosti, pa uplahne
  docela in takoj, ko se sooči s komaj verjetno resničnostjo, ki je v totalnem
  neskladju z njimi. Kamorkoli namreč dandanašnji stopiš po slovenski zemlji, v
  katerokoli kraško brezno zanese pogled, zapuščeni rudniški rovi in jaški,
  zasuti protitankovski jarki in druge vojaške obrambne naprave iz druge vojne,
  šolska igrišča, livade in gozdovi – kamorkoli zakoplje kramp ali lopata, povsod
  utegnejo privreti na dan človeški ostanki, katerih stanje in druge okoliščine
  glasno kričijo, da z njimi niti v času smrti niti kasneje niso ravnali na
  način, ki ga tisočletna zgodovina dežele in njenega ljudstva jasno izpričuje.

  Nepredstavljivo
  grozen delirij uničevanja življenja je očitno zajel to dragoceno domovino pred
  pol stoletja. Večina krajev, kjer se je dogajal, je zaznamovanih, precej se ve
  o storilcih, tudi prenekatera žrtev je kljub petim desetletjem zamolčevanja
  znana, vsa resnica, vsi zločinci in vse žrtve pa prav gotovo ne bodo prišli na
  dan nikoli. Edino, kar brez prestanka neizprosno trka na civilizacijsko vest
  ljudi, so ostanki, razmetani po deželi.

  To je
  nedostojno. To ni le v opreki s standardi, ki so uveljavljeni že skoraj povsod
  po svetu, je tudi v neznosnem nasprotju s kulturnim izročilom slovenskega
  naroda, vedno znova ostro zareže v že skoraj pozabljene rane, sence neprijazne
  preteklosti zameglijo jasen pogled v prihodnost.

  Nedostojno
  in nezaslišano je, da toliko let po brezumnih zločinih ostaja širom naše
  domovine brez groba, površno zasuto ali kar tako nametano morje človeških
  ostankov, ostankov ljudi, ki so v veliki večini brez sodbe na zastrašujoče krut
  način izgubili ponajveč zelo mlado življenje. In tudi če bi jih umanjkanje
  korektnega sodnega postopka z dokazi in pravno veljavno obsodbo ne storilo za
  vse večne čase brez krivde, če bi tudi bili kakorkoli dejansko spoznani za
  krive, nas zadene sramota, ker z njihovimi posmrtnimi ostanki tako ravnamo.
  Prav vseeno je: krivi ali nedolžni, so in ostanejo predvsem ljudje, naši
  rojaki, žrtve dogajanja, ki je daleč presegalo moči posameznika in njegovo
  sposobnost oziroma zmožnost presoje. Krivi ali nedolžni, njihovi ostanki sodijo
  na posvečen prostor. Zbrati jih je treba z dolžnim spoštovanjem, da se obnje ne
  bo spotikal sprehajalec skozi pomladni gozd, da ne bodo vanje zgroženi zrli
  otroci na šolskem igrišču, da raziskovalci podzemskih krasot ne bodo še kdaj
  pretreseni obstali pred srhljivim pričevanjem.

  Če
  hočemo torej dohiteti civilizirana ljudstva, če se hočemo znova umestiti v
  kulturno orbito, ki je bila nekdaj že tudi naša, potem moramo očistiti deželo
  teh ostankov. Zbrati jih moramo na primernem kraju, tako, kot so to znali naši
  dedje. Kostnice, kraji, kamor so shranjevali zemske ostanke svojih pokojnih, so
  jim bili samoumevni deli vsakdana, vedno prisotni v zavesti minevanja,
  očiščevanja in novega začetka.

  Ponuja
  se rešitev – in skrajni čas je – da v sredi glavnega mesta države, na prostoru,
  kjer je nekdaj že bilo pokopališče in je danes oskrunjeno, postavimo
  razsežnosti naše tragedije primerno veliko kostnico, kamor bi sproti
  shranjevali človeške ostanke, na katere bi naleteli ali bi jih z načrtnim
  iskanjem zbrali. Posmrtni ostanki ljudi, ki so kakorkoli izgubili življenje na
  ozemlju naše države, pa nimajo svojega groba ali jim ni mogoče določiti imena,
  bi tako našli svoj mir, kraj svojega večnega počitka. Vsi tisti, ki še danes –
  in bodo mogoče še v bodoče – zaman iščejo grobove svojih dragih, bi tako
  vedeli: tu, med temi ostanki so tudi kosti mojega dragega; so na varnem, so na
  dostojnem, posvečenem kraju, kamor more vsakdo spoštljivo pristopiti, počastiti
  in se spominjati. Kako močna je ta želja med ljudmi, se je pokazalo v časih, ko
  mnogi Ljubljančani in okoličani niso smeli ali znali stopiti na kraje
  pogubljenja, pa so spontano, sami od sebe, na vseh svetih dan postavili morje
  lučk okoli pokopališke cerkve na ljubljanskih Žalah. Tako se je v nenaravnih
  okoliščinah na prav poseben način pokazal slovenskemu ljudstvu lasten pietetni
  odnos do pokojnih.

  In je
  še drug razlog. Povsod po svetu poznajo spomenik neznanemu junaku, kamor ob
  posebnih priložnostih polagajo vence domači in tuji državniki in visoki gostje.
  Česa takega pri nas še ni. In navsezadnje takega spomenika
  “neznanemu” junaku sploh ne potrebujemo. Imamo namreč še preveč
  “znanega” junaka, kateremu se velja vedno znova prikloniti: to je
  slovensko ljudstvo, to so naši predniki, ki so nam ohranili domovino. Nič ni
  bolj primernega za tak spomenik, kot omenjena kostnica na ljubljanskem Gradu.
  Osarij v maniri znamenitih naših situl, iz belega kamna, dovolj velik, z
  upodobljeno slovensko zgodovino na obodu, s pokrovom, ki bi ga po potrebi
  dvignilo mobilno dvigalo, bi stal v samem središču prestolnice, na lahko
  dostopnem in močno obiskanem kraju, pa vendar stran od vrveža, v tišini in miru
  zelenega gaja. Na koncentričnih krožnih terasah okoli situle bi bilo dovolj
  prostora za obeležja z imeni in drugimi nujnimi podatki, če so znani. Tod bi
  obiskovalci in še zlasti visoki državniki ob polaganju vencev zvedeli veliko o
  ljudstvu, ki naseljuje deželo. Na tem kraju bi bilo mogoče najbolj učinkovito
  in celostno izkazati čast in spoštovanje na nivoju države.

  TEHNIČNI
  OPIS

  Na
  okroglem platoju premera cca 40m se koncentrično stopničasto dvigajo trije
  obročasti nivoji širine 5m in višine 0,5m. Na srednji ploščadi premera 10m je
  postavljena žara iz belega specialnega umetnega kamna, visoka cca 6,5m in
  široka cca 5,5m.

  Žara je
  oblikovana po zgledu situle iz Vač. Na obodu so v več pasovih v basreliefu
  prikazani pomembni dogodki iz slovenske zgodovine od najstarejše dobe do
  današnjih dni. Pokrita je s pokrovom, ki ga je mogoče dvigniti z mobilnim
  dvigalom.

  Od
  parkirišča vodi pot naravnost do žare po klančini, zasekani v stopničaste
  platoje (širina cca 4m). Na teh obročastih platojih, ki so pohodni in jih med
  seboj ločuje razen višine tudi živa meja, je prostor za pisna obeležja: imena
  posameznikov, skupin in pomembnih dogodkov. Bilo bi prav, da se najde tu
  prostor tudi za tiste posameznike ali skupine, katerih ostanki so pokopani na
  drugem kraju, s tem da je tisti kraj naveden. Pred sprehajalcem se na kroženju
  in vzpenjanju k žari razodeva paleta posameznikov in usod skozi zgodovino.

  Na
  vrhnjem platoju je poleg žare le še visok (cca 15m) jambor za zastavo. Za
  prižiganje sveč in lučk je urejen prostor okoli baze osarija in tudi na vseh
  platojih, tako da jih je mogoče prižgati neomejeno množino.

  Osvetlitev
  prostora je urejena s talnimi lučmi, ki ustvarjajo primerno intimno ozračje. Za
  posebne priložnosti so postavljeni usmerjeni reflektorji.

  Niti na
  kraju samem niti v bližnji okolici ni nobenega drugega objekta, razen drevja,
  grmovnic in hortikulturne ureditve.

  Barve
  so izključno naravna zelenina in bel kamen.

  Ob
  posebej določenih priložnostih – državni prazniki ipd. – se organizira na kraju
  častna straža Slovenske vojske.