fbpx

Kdo je hladnokrvno pobil laboda in njun zarod ob Ljubljanici?

“No, takole je nekdo pobil labode v Štepanjskem naselju na Zaloški, ob Ljubljanici, z gnezdom vred. Sramota, narod, kaki ste to ljudje .. Boge živali .. Deli naprej.” Tako so na spletnem omrežju Facebook pospremljene fotografije pobitega labodjega para in uničenih jajc, iz katerih bi se v kratkem izvalili mladi “grdi rački”. 

Komu so šli labodi tako v nos, da jih je bil pripravljen hladnokrvno pobiti, hkrati pa uničiti njihov celoten zarod, iz katerega bi se v kratkem izvalili labodji mladiči? Vsekakor ne uravnovešena oseba, prav tako na prvi pogled mesto umrlih labodov nakazuje, da jih ni pokončala katera od divjih živali, saj labodi nimajo veliko naravnih sovražnikov, poleg tega pa veljajo za ene največjih ptičev. Dogodek bode v oči tudi zato, ker se je zgodil praktično sredi Ljubljane, iz fotografij pa je razvidno, da so smrt labodov povzročile fizične poškodbe v predelih glave in vratu, njuna jajca v gnezdu pa so bila razbita.

Primer je nedvomno zrel za policijsko preiskavo, saj so labodi zaščitena živalska vrsta, kdor neupravičeno ubije žival, pa se po kazenskem zakoniku lahko kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do pol leta. Če je bila žival pred tem mučena in se ji pred usmrtitvijo povzroča trpljenje, pa se lahko kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

C. Š.