Kdo je s smejalnim plinom zakrivil grozljivo smrt pacienta v šempetrski bolnišnici?

Sempeter pri Gorici. Fotografija prikazuje strojne instalacije medicinskih plinov v medstropovju v Splosni bolnisnici dr. Franca Derganca v Sempetru pri Goric (foto: STA)

Iskanje krivca za škandal v šempetrski bolnišnici se nadaljuje. Sedaj je jasno, da sta bili cevi za smejalni plin in kisik napačno priključeni. Medicoenginering, ki je dobavljal medicinsko opremo,  pojasnjuje, da je za to kriv Medicop, ki je cevke napačno priklopil. V Medicopu pa odgovarjajo, da so pri priklopu cevi opravili vse potrebne teste. 

Kljub opravljenim testom pa dejstvo ostaja – cevi so bile napačno zvezane, kar dokazuje tudi fotografija, ki jo je poslal Medicoenginering. Modra cevka, ki bi morala biti priključena na smejalni plin, je bila priklopljena na kisik in obratno. Huda napaka, ki je stala vsaj eno človeško življenje. Kot vemo, je v sredo zaradi smejalnega plina umrl pacient v šempetrski bolnišnici.

V povezavi z dogajanjem na šempetrski urgenci poteka intenzivna kriminalistična preiskava, ki gre v smeri utemeljevanja suma uradno pregonljivega kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica. Do zdaj so opravili pogovore z več osebami in zasegli določeno dokumentacijo.

Čeprav je Medicoenginering dobavljal medicinsko opremo v šempetrski bolnišnici, ne sprejmejo krivde in pravijo, da gre v tem primeru za strojne inštalacije medicinskih plinov v stropovju, ki pa niso del medicinske opreme, ki so jo dobavljali oni.

Medicoenginering krivi Medicop, ta krivdo zavrača
Krivda je po njihovem mnenju tako na strani Medicopa, ki je bil podizvajalec Kolektor kolinga in tudi edini izvajalec medicinskih plinov. Ta je izvajal tudi vse meritve in napisal končni zapisnik ter podpisal izjavo o preizkusu skladnega delovanja plinskih sklopk v celoti, kar bi moralo dokazovati zanesljivost.

V podjetju Medicop pa so že včeraj navedli, da so ob instalaciji medicinskih plinov izvedli vse teste, skladno s pogodbo, in so bili uspešno opravljeni.  “Ker Medicop skladno s pogodbo ne odgovarja za priklop stativa in njegovo pravilno delovanje, se od morebitnih napak oz. napačnega delovanja tudi ograjuje,” je včeraj sporočil generalni direktor podjetja Peter Podlunšek.

M. G., N. K., STA