fbpx

Kdo želi Pipistrelu na vsak način “pristriči krila”?

Ivo Boscarol (foto: STA).

Objekt, ki ga v italijanski Gorici gradi ajdovsko podjetje Pipistrel, so poškodovali neznani vandali. Z metanjem kamenja so razbili okoli 40 oken. To pa ni prvič, da so se neznanci na takšen način spravili na Pipistrel – nekaj podobnega so storili tudi za božič. “Očitno izkoristijo praznike, ker predvidevajo, da ni takrat nikogar v objektu,” so pojasnili v Pipistrelu. 

V podjetju, ki je vodilni svetovni proizvajalec ultralahkih motorno-jadralnih ter jadralnih letal s pomožnim motorjem, so za Novo24TV pojasnili, da so vandali v noči s sobote na nedeljo prerezali varnostno ograjo, ki je postavljena okrog nastajajoče tovarne, in se prebili v objekt. V okna so zmetali večjo količino kamnov.

Koliko škode so neznanci povzročili Ivu Boscarolu, v podjetju še ne morejo oceniti, se pa po pisanju italijanskih medijev ta številka giblje nekje okoli 50 tisoč evrov. V podjetju so se odločili, da zaradi dogodka začasno prekinejo gradbena dela.

Kdo se je spravil na Pipistrel?
Projektni vodja Adriano Ceccherini je za Piccolo dejal, da so zaradi dogajanja zelo zaskrbljeni, in se vprašal: “Kdo se je spravil na nas?” To namreč ni bil prvi napad na objekt. Pred časom so jim neznanci poškodovali sistem ogrevanja in električno napeljavo, za božič pa so vandali prav tako razbili več okenskih stekel, a takrat z zunanje strani, poroča STA.

Policija lokacijo še preiskuje in zbira dokaze. O tem, komu so se zamerili oziroma kdo jim na takšen način otežuje delo, v podjetju niso želeli govoriti. To naj razišče policija, so bili jasni.

Pipistrelova tovarna ob goriškem letališču naj bi po načrtih sicer zaživela aprila ali maja letos. V njej načrtujejo proizvodnjo pretežno štirisedežnih ultralahkih letal Panthera, pa tudi ostali proizvodni program, ki ga za ameriški in avstralski trg delno že zdaj izdelujejo v Italiji.

N. K.