fbpx

“Kdor pokliče policijo, ga ubijem!” je dejal eden od romskih napadalcev, ki so brutalno pretepli župana v Prekmurju

Foto: wikimedia commons

“To je očitno zahvala za vse, kar sem v dvaindvajsetih letih županovanja naredil za romsko skupnost in njihovo naselje Kamenci! Zdaj se mi to vrača kot bumerang,” je dejal župan občine Črenšovci, ki ga je nekaj Romov preteplo in hudo poškodovalo v gostinskem lokalu.

Napad se je sicer zgodil minulo nedeljo v gostišču Gaj ob Petrolovem bencinskem servisu na izhodu iz Odrancev proti Črenšovcem, torej na območju sosednje občine, iz katere prihaja župan. Gre za 55-letnega Antona Törnarja, ki je moral zaradi poškodb na zdravljenje. Med drugim so mu kriminalci v napadu izbili zobe, obenem pa napadalcem ni pobegnil niti njegov prijatelj. Obeh so se romski napadalci lotili kar z brcami in udarci, navaja Sobotainfo. Ta dogodek pa ni osamljen primer. Nedavno so se Romi v Škocjanu pri Novem mestu fizično znesli nad nekim gasilcem in ga obenem tudi oropali.

Župan in njegov prijatelj sta bila napadena povsem brez razloga
Glede dogodka pa napadeni župan pravi, da sta šla s kolegom na pijačo, v gostišču pa je bilo prisotno tudi osebje iz gostilne in bencinskega servisa. V bližini se je nahajalo še nekaj drugih gostov, vendar se zanje nista menila, dokler ni nenadoma pristopil eden izmed slednjih in lokalnega politika domnevno povsem brez razloga udaril s takšno močjo, da je bil ta povsem omotičen. Župan je dobil tako močan udarec v čeljust, da je izgubil dva zoba. Vendar pa se s prvim ni končalo – napadeni jih je prejel še več, a se zaradi svoje omotičnosti poznejšega dogajanja ne spominja dobro.

Župan občine Črenšovci Anton Törnar. (foto: STA)

Župan občine Črenšovci Anton Törnar. (Foto: STA)

Romski napadalec grozil, da bo tistega, ki pokliče policijo, ubil
Pred nasiljem kriminalcev ju je rešila šele policija. Nekdo jo je poklical kar iz stranišča, saj je eden izmed romskih napadalcev v gostilni zagrozil: “Kdor pokliče policijo, ga ubijem!” Neuradno naj bi sicer oseba, ki je napadla prekmurskega župana, le-temu poprej dejala nekaj v zvezi z denarjem, a se župan, na katerega so letele provokacije, nanje ni odzval. Zoper osebo, ki je zagrešila kriminalno dejanje, bo sicer podana kazenska ovadba, vendar pa zaenkrat oblasti v zvezi s primerom še zbirajo potrebne informacije.

Celo predstavnica Romov dvomi v resničnost dogodka, se boji za lastno kožo?
V naselju Kamenci, od koder napadalci prihajajo, pa ljudje po večini ne želijo podajati nobenih informacij glede dogodka, redki pa dvomijo, da se je dogodek sploh zgodil, saj bi zanj gotovo vedeli. Celo Mery Horvat – predstavnica Romov v svetu občine Črenšovci – je že dejala, da o tragičnem pripetljaju ne ve ničesar, in da bodo o primeru razpravljali na seji občinskega sveta – ali je do tragedije sploh prišlo.

“Dobrota je sirota” – župana pretepli za nagrado za vse, kar je za Rome dobrega naredil
Pretepeni politik je že komentiral, da je zelo prizadet zaradi tragičnega dogodka, ker je prepričan, da je v času svojega dolgoletnega županovanja za romsko skupnost naredil zares ogromno. Tragedija bo na njem poleg telesnih pustila tudi hude duševne posledice. Občani so zaradi kriminalnega dejanja zaprepadeni, vendar se nihče ne želi posebej izpostavljati, saj so v strahu tako bodisi zase bodisi za svojce, obenem pa so mnogi prepričani, da takšna dejanja škodijo predvsem Romom samim.

Napad pa ni osamljen primer tovrstnega romskega nasilja
V prejšnjem mesecu se je tako že zgodil napad na nekega gasilca, ki so ga Romi pretepli in oropali. Do nasilja nanj je prišlo, ko se je vračal iz neke proslave na območju Novega mesta, za kriminalce pa je bila že dodeljena zaporna kazen. “Ko sem se tiste noči vračal proti domu, sem srečal tri Rome. Ogovoril sem jih, ali gredo s fešte, nato pa sem jih odmislil. A takrat je počilo. V trenutku je bilo konec. Iz nezavesti sem se zbudil zaradi bolečin v levem zapestju, trgali so namreč uro z moje roke. Eden je sedel na meni v višini pasu, z eno roko me je davil, z drugo pa s pestjo udarjal po obrazu. Druga dva napadalca sta me držala, da se nisem mogel braniti,” je tragični dogodek opisal napadeni za Slovenske novice.

Domen Mezeg