fbpx

Kljub zaostritvi vremenskih razmer, migranti vdirajo v državo – samo ta vikend so jih prijeli 61!

Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

Obmejni policisti med Belo krajino in Primorsko so med petkom in nedeljo prijeli 61 nezakonitih migrantov. Tokrat so največ dela imeli policisti Policijske uprave Koper, prijeli so jih 45. Policijska uprava Novo mesto je zabeležila 16 nezakonitih prehodov državne meje.

Na območju PU Koper so policisti od petka, 16. 11. od 7.00 ure, do danes, 19. 11. do 7. ure, obravnavali 45 nedovoljenih prehodov državne meje. Na teritoriju policijske postaje Ilirska Bistrica so jih prijeli 25, v Kopru 9, Piran po 4 osebe in Kozini – 3, ki so nedovoljeno vstopile v državo. Za mednarodno zaščito je zaprosilo 12 osebe (8 Iran, 2 Pakistan, 1 Afganistan, 1 Bangladeš). Vsi ostali so bili oz. bodo vrnjeni hrvaškim varnostnim organom po zaključku postopka.

Policisti so obravnavali državljana Kitajske (preiskovalni sodnik odredil pripor) in državljana Tunizije (danes bo priveden preiskovalnemu sodniku) za kaznivo dejanje prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države. Prav tako so v nedeljo prejeli klic tujcev, da potrebujejo pomoč. Na podlagi klica so policisti pregledali lokacijo od koder je prišel klic in v bližini Brezovega Brda našli 3 državljane Irana, ki so bili premraženi in v slabem zdravstvenem stanju. Osebe so bile zdravstveno oskrbljene ter po končanem postopku odpeljane v azilni dom.

Pester vikend imeli tudi brežiški in belokranjski policisti
Brežiški policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje 16. novembra v  jutranjih urah v kraju Bukošek ustavili osebni avtomobil znamke Citroen. Med postopkom so ugotovili, da 23-letni državljan Hrvaške v avtomobilu prevaža devet ilegalcev, ki so pred tem nezakonito prestopili državno mejo. Državljanu Hrvaške so odvzeli prostost, ga odpeljali v prostore za pridržanje in 17. 11. s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor. Osem tujcev, ki so se izrekli za državljane Irana in državljana Turčije so po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.

Na območju Bojancev so policisti prijeli sedem tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Izsledili in prijeli so tudi državljana Norveške, ki  je z osebnim avtomobilom tujce skušal prepeljati v notranjost države. Državljanu Norveške so odvzeli prostost in ga bodo s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države privedli k preiskovalnemu sodniku. Dva državljana Sirije sta v policijskem postopku zaprosila za mednarodno zaščito in sta bila odpeljana v azilni dom. Tri tujce, ki so se izrekli za državljane Iraka, tujca, ki se je izrekel za državljana  Alžirije in tujca, ki se je izrekel za državljana Irana, pa so po zaključenih postopkih predali hrvaškim varnostnim organom.

C. Š.