fbpx

Ko tožilstvo brani bančni kriminal: zavrglo je ovadbo Logarjeve komisije glede 400 milijonskega oškodovanja NLB!

Drago Šketa. (Foto: STA)

Kot kaže je tudi tožilstvo še en stražni stolp interesov sil kontinuitete. Tožilec za Specializirano državno tožilstvo Ivan Pridigar naj bi zavrgel ovadbo preiskovalne komisije DZ. Ta je leta 2018 pravno ovadila bankirje NLB. Razlog za to so bili sporni posli švicarske članice, ki pripada skupini NLB. S tovrstnim spornim početjem naj bi bila banka oškodovana za kar 400 milijonov evrov, vendar pa se navedbe po prepričanju tožilca niso izkazale za resnične. Do sedaj je bilo procesuiran skoraj neznaten del odgovornih za več milijard globoko bančno luknjo, zato se utemeljeno pojavljajo sumi, da tožilstvo ščiti bančne kriminalce.

Preiskovalna komisija pod vodstvom poslanca Anžeta Logarja iz vrst SDS, je pred časom podala ovadbo za bančnike, ki naj bi nepravilno kreditirali pri züriški družbi NLB Interfinanz. Šlo naj bi za nezakonito poslovanje družbe na Hrvaškem, v Srbiji in Črni Gori. Pri tožilstvu pa so ob tem prepričani, da navedeni očitki niso konkretizirani, vložena kazenska ovadba pa naj ne bi vsebovala nobenih podatkov, s katerimi bi bil nivo suma dvignjen na raven povodov za sum. To pa je po prepričanju tožilstva pogoj, da bi se lahko še dodatno zbiralo dokaze, kar je v skladu s t. i. zakonom o kazenskem postopku, poroča STA.

“Pri tem je treba izpostaviti, da očitki preiskovalne komisije v predmetni kazenski ovadbi niso z ničemer konkretizirani, niti iz dokumentacije, priložene končnemu in dodatnemu poročilu, ne izhaja, na kakšni podlagi je preiskovalna komisija zaključila, da naj bi očitana dejanja bila storjena v času od 1. januarja 1997 do 24. aprila 2015 ter zakaj naj bi zaradi poslovanja družbe NLB Interfinanz prišlo do oškodovanja družbe NLB v višini 400 milijonov evrov,” pa naj bi ob tem zapisal tožilec. Že omenjena preiskovalna komisija pa je zaradi oškodovanja NLB zaradi spornih poslov NLB Interfinanz, ki je sedaj v likvidaciji, vložila kazensko ovadbo zoper sledeče osebe: Alojza Jamnika, Boruta Staniča, Davida Benedeka, Gorazda Jančarja, Tomaža Lavriča, Mirana Vičiča in neznane osebe zaposlene v nadzornem svetu NLB.

Pranje iranskega denarja v NLB. (Foto: Demokracija)

Ovadba je bila zoper navedene podana zaradi kaznivih dejanj, ki se nanašajo na zlorabo položaja pa tudi nevestnega opravljanja dela na delovnem mestu. Tožilec pa je ob tem še sporočil, da so navkljub nepopolnim navedbam v že omenjeni ovadbi iskali najmanjše možnosti, da bi s postopkom nadaljevali. V skladu s tem so tako od NLB kot tudi od NLB Interfinanz poskušali pridobiti informacije in dokaze, povezane s poslovanjem že omenjene švicarske združbe, zaradi katerih naj bi bila že omenjena slovenska banka finančno oškodovana. Tožilstvo pa je tudi pri pravosodnih organih v Švici poskušalo pridobiti informacije v zvezi z morebitnimi kazenskimi in predkazenskimi postopki, ki se nanašajo na osumljene. Tožilstvo pa na podlagi dostopne dokumentacije in zbranih informacij, ni prišlo do zaključka, da bi sporni posli NLB kakorkoli finančno oškodovali.

Domen Mezeg