Kriminalisti na terenu preiskujejo Sazas in Matjaža Zupana

Fotografija je simbolična (foto: N. K.).

Kriminalisti in policisti na območju ljubljanske, kranjske in celjske policijske uprave na podlagi sodne odredbe opravljajo hišne preiskave stanovanjskih prostorov in poslovnih prostorov gospodarskih družb na šestih lokacijah. Preiskave so izvedli tudi na sedežu združenja Sazas.

Današnje aktivnosti so usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov za utemeljitev sumov storitve kaznivih dejanj, kot so zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, izneverjanje in pranje denarja. Kriminalisti sumijo, da so osumljenci zlorabili svoj položaj pri opravljanju gospodarske dejavnosti. Pridržan ni nihče..

V Sazasu po današnjih hišnih preiskavah, v katerih so kriminalisti iskali dokaze za utemeljitev suma zlorabe položaja, zavračajo namigovanja glede “zlorabe položaja odgovornih”. Po njihovih besedah na sedežu združenja “ni bilo ugotovljenih nepravilnosti”.

Po pisanju časnika Finance preiskave potekajo na sedežu Združenja skladateljev in avtorjev za zaščito glasbene avtorske pravice Slovenije (Sazas) in na domu dolgoletnega predsednika združenja Matjaža Zupana. Ne Zupan ne Sazas danes nista bila dosegljiva za komentarje.

Kam gredo velike vsote denarja?
Glede delovanja združenja Sazas v javnosti že dlje časa krožijo očitki o sumih nepravilnosti. Glasbeniki tako Zupana kot Sazas obtožujejo nepravilne porabe denarja, precej naj bi se ga prelilo v dnevnice, potne stroške in nakupe nepremičnin. Tudi zaradi tega vlada že dlje časa pripravlja spremembe zakonodaje, ki bo omejila vlogo Sazasa pri nadzoru nad spoštovanjem avtorskih pravic v glasbi.

Pri operativnih aktivnostih poleg ljubljanskih sodelujejo tudi kriminalisti in policisti s PU Kranj in PU Celje. Ljubljanski kriminalisti so predkazenski postopek pričeli na podlagi prijave drugega državnega organa v letu 2014, preiskovalci pa zbirajo obvestila in dokaze ter izvajajo druge ukrepe na podlagi usmeritev in navodil Specializiranega državnega tožilstva RS, so sporočili s PU Ljubljana.

N. K., STA

 • Poštenje velja

  Predstava za rajo!

 • kresnik

  Me zanima kdaj bodo šli nad Hit.

 • epson mlacni

  Ampak a niso tečni? Vsak teden neka mega preiskava o kateri se vsi mediji razpišejo, epiloga pa nikoli nobenega. Ali so policaji smotani, da je veselje, kar vse opravijo tako, da potem na sodišču pade ali so smotani tožilci, ki ne znajo zadev sprocesuirati ali so smotana sodišča (to je že znano) ali pa, in mislim, da je ključ v tem, so smotane in pokvarjene kar vse veje oblasti.
  Edini, ki ga obsodijo, no njega celo brez vseh dokazov, je JJ. Pri njem represivni organi te greznice ne, da delujejo 100%, ampak delujejo 199%.

  • Peter

   Prav tečni so že, ja. Na začetku smo še padli na to finto, češ, lej, neki se pa dugaja. Zdaj pa vsi dobro vemo, da bo spis obležal kje v Postojni, dokler ga ne proglasijo za zastaranega.
   Zeh.

 • Beli Sneg

  Predlagam da se odpravijo kar v vse družbe, ki so v državni lasti, pa v vse institucije javne uprave in jim ne bo zmanjkalo gradiva za procese na sodičih. Tisti, ki učijo morale in etike ne upoštevajo pravil in zakonov in so sami največji kršilci. Kar danes berite, kako so dekani na fakultetah izplačevali za svoje izbrance dodatek za pripravljenost na delo. Ampak to je samo bucika v senu. Samo škoda ker policisti spadajo v isti brlog, seveda tudi tožilci in vsa sodna “neodvisna” veja oblasti. In krog “pravne” države Slovenije se vrti na vrtiljaku norosti.

 • dr Janez Sveti

  SAZAS je kriminalna združba. Žal jo ščitijo tisti, ki neuradno vladajo v Sloveniji.

  Poglejte med gostinsko opremo na priloženi povezavi in videli boste, kako SAZAS odira gostince .

  http://drazba-drazbe.com/images/VL_70222_2014.pdf

  DR Janez SVeti nisem gostinc

 • dr Janez Sveti
 • Rožle

  “Cerarjev sekretar Andrej Špenga kradel v Bauhausu, sam pa temu
  pravi nerodnost”…. Ta pa je model…NERODNOST….?……..A se bo tale
  tudi zagovarjal tako kako je bil NERODEN….pri rokovanju z indijsko
  konopljo….?….Je hotu sam 10 semen posejat…pa se mu je stresl….al
  kako….?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!