fbpx

Kriminalisti odkrili tiskarno denarja

Foto: iStock

Kriminalisti so na območju Ljubljane odkrili tiskarno ponarejenega denarja in ponarejene bankovce v vrednosti 100 tisoč evrov. Storilec z območja Litije je v obtok preko spletnih trgovin spravil za 2800 evrov ponarejenih bankovcev. 

Oktobra so na Policijski upravi Ljubljana zaznali povečano število ponarejenih bankovcev za 50 in 100 evrov, ki so se v obtoku pojavili na zanimiv način, je povedal vodja Oddelka za organizirano kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana Stojan Belšak.

Kupoval je tehnično blago
Takrat še neznani storilec je v spletnih trgovinah naročal tehnično blago višje vrednosti in se s trgovci dogovoril za dostavo blaga z dostavno službo, od katere je blago tudi prevzel. Pri tem je za plačilo uporabil ponarejene bankovce, med katere je zamešal nekaj pravih. Dostavljavci so nepristnost bankovcev nemudoma prepoznali, a je storilec blago takoj po plačilu naložil v vozilo in pobegnil. Po drugem naročilu je dostavljalec prepoznal registrsko oznako vozila, a je bila ta ukradena.

V tretje gre rado
Kriminalistom je identiteto storilca uspelo ugotoviti šele po tretjem nakupu, a je še niso mogli potrditi. Na podlagi sodnega naloga so nato opravili hišne preiskave na več naslovih in v vozilu osumljenca, pri čemer so našli ponarejene bankovce v skupni vrednosti več kot 100.000 evrov. Skupno so storilcu zasegli 208 bankovcev različnih vrednosti, unovčiti pa mu jih je uspelo v vrednosti 2800 evrov.

Med najdenimi predmeti so policisti našli tudi pisemske ovojnice s po približno 1500 evri v vsaki, zasegli pa so tudi tiskalnike, računalniško opremo, opremo za rezanje bankovcev in ukradene registrske tablice. Pri storilcu so našli in zasegli tudi manjšo količino kokaina in dve digitalni tehtnici.

Pazite na serijske številke denarja
Ponarejeni bankovci za 100 evrov imajo serijsko številko S14909849872, bankovci za 50 evrov pa X25372062038. Policija občane poziva, da v primeru najdbe ponaredka bankovca navedenih serijskih številk, tega prinesejo na najbližjo policijsko postajo.

Kot je pojasnil Belšak, je šlo za ponaredke slabše kakovosti, zato so jih dostavljavci tudi takoj prepoznali. Pri tem pa je opozoril, da nepridipravi v prazničnem času ponaredke lažje spravijo v obtok, zato je pri sprejemanju gotovine potrebna še dodatna previdnost.

Policisti so leta 2013 zasegli 625 ponarejenih bankovcev, lani 431, letos pa do danes 488, je še povedal Belšak.

M. P., STA